Etiketthjälpmedel
Läst 19084 ggr
RuiXue
2014-11-16, 01:56

Välja rullstol

Oavsett om man är en erfaren rullstolsbrukare eller ska prova ut sin allra första, så är det alltid bra att komma till utprovningen så påläst som möjligt då det ökar chansen till att man får den stol som passar det individuella behovet bäst, och inte bara den rullstol som någon annan föredrar.

Att prova ut en rullstol är inte helt lätt, det finns många faktorer som måste vägas in i ditt val och det finns flera olika tillverkare, material och modeller att välja mellan. Hur sortimentet ser ut varierar dessvärre mellan olika landsting i landet, något som inte alltid är positivt för individen, men rent generellt brukar de största tillverkarna av aktivstolar ha några modeller att välja mellan i landstingen. 

Får du bara prova ett fåtal rullstolar och känner att nej, ingen av dessa passar för mig, be då att få testa andra rullstolar också för det är inte alls säkert att du fått prova alla de stolar som just ditt landsting erbjuder, eller att din arbetsterapeuts eller sjukgymnasts förslag alls passar dig! 

Våga insistera på att få testa en annan modell än den som först rekommenderas, det är något jag själv önskar att jag hade gjort på min utprovning av rullstol där jag praktiskt taget blev överkörd av en arbetsterapeut och inte alls fick välja fritt utifrån hur just jag ville ha min rullstol! Nu är min rullstol mestadels ändrad till hur jag vill ha den, och mycket för mig onödiga eller numera onödiga tillägg på rullstolen har tagits bort för att få bort extra vikt, men vissa ändringar går inte att göra utan att helt byta rullstol då det har med ramen att göra, men i det stora hela är rullstolen mer som jag vill ha den nu, plus att erfarenhet gett en del att gå på. 

Innan du ska prova ut en ny eller din första rullstol, fråga gärna andra rullstolsbrukare om tips och råd, och läs gärna på hemsidor för olika rullstolstillverkare så att du får en idé om vad som finns på marknaden just nu. Har du möjlighet så titta även gärna på listan över märken och modeller som just ditt landsting har upphandlat. 
I speciella tillfällen går det att få en rullstol som är utanför sortiment om inget annat passar, men det kan vara en hel del jobb och ansökningar för att komma så långt, så hittar du din stol bland de som finns i sortiment så är det helt klart lättast! 

Fundera lite på vilket behov du har, behöver rullstolen vara fällbar eller vill du hellre ha en fast ram där man bara fäller ner ryggen och tar loss hjulen vid transport i bil?
Hurdant fotstöd vill du ha? Hel fotbåge, fällbara plattor eller kanske rent av en fotbåge med fällbar platta?
Vilka tillbehör behöver du absolut ha, och vilka kan du undvara? Tänk på att alla extra tillbehör gör rullstolen tyngre, så måste du inte absolut ha armstöd till exempel, satsa hellre på ett stänkskydd  bara. 
Vill du ha en rullstol som är väldigt kompakt eller vill du ha en rullstol som kanske tar lite större plats på marken, men som svänger mycket lättare? (Kamber)
Vill du ha en avsmalnande front som hjälper till att hålla ihop benen, eller vill du ha en bred front som gör att du lätt kan ställa kassar mellan fötterna med?

Gällande fällbar eller fastram så har båda sina fördelar och nackdelar.

Fördelar med kryssfälld rullstol:

 • Tar liten plats att förvara när den ej används då man kan fälla ihop rullstolen och ställa den någonstans.
 • Tar mindre plats vid transport i bil. 
 • Kan ta loss hjulen utöver att man fäller ihop rullstolen, den tar då än mindre plats vid transport. 

Nackdelar med kryssfälld rullstol:

 • Väger ofta mer än fastram. 
 • Mindre styv när man kör, vilket gör att den inte svarar på manövrar med samma precision. 
 • Det kan kännas som om fotplattorna rör sig under fötterna när man rullar. 

Fördelar med fastram:

 • Styvare struktur, ger bättre köregenskaper. 
 • Ofta låg vikt.
 • Möjlighet till avsmalnande front som hjälper till att hålla ihop benen samt gör rullstolen mer manövrerbar.

Nackdelar med fastram: 

 • Tar större plats vid förvaring om man inte alltid behöver använda sin rullstol.
 • Kan vara svår att få in i bilen innan man lärt sig hur.
 • Tar stor plats vid transport, speciellt om man måste ha tippskydd och körhandtag på också.

Listan med för och nackdelar för de olika typerna kan naturligtvis göras betydligt längre, alla har någon åsikt om vad som är bra och dåligt med olika rullstolar. 
Alla har olika behov, funktionsnivå och individuell preferens.

Det finns inte en rullstol som passar alla, däremot finns det en rullstol som passar just dig! 

På bilden ses min rullstol som är en Panthera S2 med numera förstärkt fotbåge och på ryggstödet hänger ett FreeWheel som vid bruk höjer upp länkhjulen från marken så att det blir lättare att ta sig över svårt underlag, samt mindre skakigt att rulla utomhus rent generellt. 
Ja, jag har ett väldigt högt ryggstöd, men det ska bli lägre inom en snar framtid då jag har en betydligt aktivare körning nu än för snart två år sedan när jag provade ut rullstolen. Till att börja med hade jag både tippskydd och körhandtag samt fällbara fotplattor då jag gör stående förflyttningar, men numera har jag varken körhandtag eller tippskydd och som sagt ovan, jag har numera förstärkt fotbåge.

Bilden är tagen på SJ2000 på väg upp mot Stockholm i slutet av Oktober 2014.

Jennie


thenameless
2014-11-16, 19:38
#1

jag tog alltid bort fotplattorna på mina rullstolar och satte dit fotram. jag föredrar det. känns sjukhusstol med fotplattor. att inte kunna vika ihop den spelar mindre roll den får oftast plats i bagageutrymmet eller bak/sidosätet ändå

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2014-11-17, 00:16
#2

Ja, en fastram fäller man ju ner ryggen på bara så tar den rätt liten plats i bilen. Nackdelen med kryssram är att ryggen sällan går att fälla ner, så jag vet helt ärligt inte ens om jag skulle få in en sådan i bilen utan att kunna fälla ihop den i sidled. Men allt det där är en smaksak, en del föredrar det ena, och andra tycker det fungerar bättre med annat. Viktigast är att hjälpmedlet är individanpassat och väl utprovat så att det fungerar för brukaren på bästa möjliga sätt🙂

Jennie


thenameless
2014-11-17, 13:46
#3

De kryssramar jag haft har man kunnat fälla ryggstödet på också . så det är ju inte dåligt bara en smaksak vad man gillar. Fast framgaffel gör ju att man inte kan vika ihop den bara.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

millam
2014-11-24, 18:32
#4

Gillar min panthera, men önskar att jag tänkt på att den ska kunna vikas ihop vid transport. Då jag fick min stol var det inte aktuellt, nu några år efteråt skulle jag ha betydligt större nytta av en vikbar.

thenameless
2014-11-24, 18:43
#5

#4 Det är ju ett val mellan utseende och funktion där.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2014-11-24, 19:58
#6

Fast Quickie Xenon är det bästa av två världar då. Den är vikbar, men nästan lika styv i ramen som en fastram, vissa märker skillnaden, andra inte, plus att den är lika lätt som många fastramstolar! Så det kanske kan vara ett alternativ🙂

Jennie


thenameless
2014-11-25, 11:02
#7

Kansle? Men den lär de aldrig ta in på vårt HC Sodexho vill tjäna pengar

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

millam
2014-11-25, 14:40
#8

Undrar jag, kanske ska fråga när jag ändå ska dit om ett par veckor för att montera speglar….

Den låter som nåt för mig. Tack för info!😃Det blir ju också dyrt att byta ut ramen på min manuella, den är alldeles sne, för andra gången.

thenameless
2014-11-25, 20:20
#9

#8 Försök undvika att krocka dem 😃

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

millam
2014-11-25, 21:46
#10

Jaaa då…😃

Emmliss
2015-09-10, 17:33
#11

Undrar lite om någon vet nått om invacare xlt 2008? Ska få min första rullstol snart och min AT sa att de var den jag troligen skulle få då jag inte kommer sitta i den på hel tid. Själv kollade jag upp lite om den och blev inte allt för förtjust i den. Plus att den typ väger 10 kg och de känns ganska mycket?

thenameless
2015-09-10, 18:51
#12

Invacare I den texten står att de väger 6kg men vackra är de ju inte Det finns tydligen 3 modeller.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

millam
2015-09-10, 18:58
#13

Bra att lyfta fram denna fråga igen, det finns mycket bra saker att komma ihåg!🌺

Emmliss
2015-09-10, 20:29
#14

Okej min AT sa ca 10 kg, de är ju iallafall bättre med 6 kg 😊 men är 6 kg mycket? är de stor skillnad mot en panthera? ja den är ju inte heller så speciellt fin, men antar att de är inget argument mot att man inte vill ha den för dom på hjälpmedelscentralen 😃

thenameless
2015-09-11, 00:19
#15

Panthera är ju en annan tillverkare av andra märken. Vikten på vardagsstolar brukar ara ganska lika då alla tillverkare strävar efter att få ner vikten till skillnad emot de som gör elrullstolar.

Men går man igenom fakta ifrån deras hemsidor har Panthera ett par stolar som enligt deras specifikationer är nere på ca 2kg  transportvikt. Vilket är otroligt bra

upp till den vanliga vikten på 5-10 kg

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-09-11, 01:24
#16

Det viktigaste är att man får en rullstol som passar ens personliga behov oavsett om man använder den mycket eller lite, även om det nu självklart är än viktigare vid heltidsbruk än om man bara använder rullstol ibland. 

Jag vet inget om XLT stolarna annat än att jag personligen satt bättre i Panthera än den XLT som jag fick prova när jag provade ut min rullstol. Dock fick jag bara prova tre olika rullstolar: Panthera S2, XLT och Quickie Neon. Jag valde Panthera då, men hade, om jag inte blivit överkörd utav arbetsterapeuten, valt en annan modell om jag fått välja. Arbetsterapeuten insisiterade på fällbara fotstöd fast jag ville ha fast båge. Hade jag fått välja hade jag nog haft en U2 idag då den har insvängd front som hjälper till att hålla ihop benen samt gör rullstolen något smidigare. Min S2 har fullbredd i fronten, och numera fast fotbåge sedan lite mer än 2 år (hade bara fällbara plattor i ca. 5 månader!) 

Panthera och Quickie gör de lättaste stolarna såvitt jag sett. XLT är något tyngre. Hur det är med Küschall stolarna vet jag inte ens faktiskt.

Jennie


thenameless
2015-09-11, 08:52
#17

XLT blev kända på 80-talet som de lättaste på marknaden men de har väl inte hängt med i utvecklingen antar jag?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-09-11, 09:47
#18

Tack för alla svar! 😃 nu har jag lite mera kött på benen om hur jag ska gå till väga när jag ska till hjälpmedelscentralen 😃 själv tror jag att jag vill ha en panthera U2 med fotbåge och körhandtag. Har väntat läge på att att jag ska ta steget att ens fråga min AT om rullstol, då min kropp har varit dålig länge. Så nu hoppas jag få tillbaka lite av min frihet 😊

thenameless
2015-09-12, 12:35
#19

U2 light är ju ett alternativ om du vill ha en lätt stol.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-09-12, 16:45
#20

Okej men jag tror inte jag kan få en U2 Light då mitt landsting säger att man måste vara heltids brukare och haft rullstol tidigare,hade själv viljat ha en sån men jag tror de är ganska omöjligt. Även om jag kommer att vara en aktiv brukare. Tack för tipsen 👍

thenameless
2015-09-13, 11:05
#21

Du kan ju föreslå det och ta en U2 i andra hand? Annars riskerar du hamna i en gammal Spinner 2000.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-09-13, 15:26
#22

Okej ja de vill jag ju inte ha. Ska försöka och sen då ha en U2 i andra hand som du sa, jag vill vara så aktiv som de bara går och kunna göra saker som andra i 20 års åldern. Så jag hoppas nu verkligen de går vägen! 😊

thenameless
2015-09-14, 12:47
#23

I af Där jag bor så fi9ck man välja mellan några olika modeller de visade upp efter att man pratat lite om hur aktiv man är, Då kan man ge förslag jag tror de är tacksamma för det?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-09-20, 01:08
#24

U2 Light var från början en rullstol för aktiva och mycket erfarna brukare, men sedan något år finns det nu även körhandtag och tippskydd till U2 Light. Hur det blir med körhandtag och tippskydd till den nya U3 Light glömde jag faktiskt fråga om när jag pratade med killarna på Panthera under Leva och Fungera mässan i våras. Den nya 3 serien från Panthera introduceras nu i September fick jag veta på mässan, och 2 serien kommer därmed ersättas. 

Ofta behöver helt nya brukare i alla fall tippskydd på sin rullstol tills man lärt sig vart man har sin balans och balansläget på rullstolen, men sedan är det väldigt bra om man kan lära sig att inte vara beroende utav tippskydden och gärna kunna ta bort dem helt såvida man nu inte har en skada eller diagnos som gör att det är olämpligt att inte ha tippskydd. 

Många landsting sätter sig tyvärr på tvären till att utrusta U2 Light med extra tillbehör som tippskydd och körhandtag då de anser att det tar bort vitsen med en Light gentemot en vanlig U2 eftersom Light är menat som en väldigt lätt rullstol. Vad landstingen däremot INTE tar hänsyn till i det resonerandet är att en Light väger mindre än en U2 rent generellt, och därmed bör väga mindre med tippskydd och körhandtag än en vanlig U2 med samma tillbehör. Har från vänner även hört att Light har bättre köregenskaper än den vanliga U2 stolen. 

En aktivrullstol som är rätt balanserad för brukaren är betydligt mer lättippad än en Etac Cross eller annan länsfåtölj på hjul, så även om man kanske suttit i en standardstol tidigare, så är det helt annorlunda när man först sätter sig i en aktivrullstol som är individanpassad för att vara så ergonomisk och lättkörd som möjligt. När jag först fick min Panthera S2 och var någorlunda van vid en Etac Cross som jag hade till låns medan jag väntade, så var det rent komiskt när jag skulle rulla i S2 stolen! Jag tyckte den var väldigt tippig och kom upp på bakhjulen av misstag flera gånger och tippskydden räddade situationen några gånger. Idag så vet jag precis vart jag har den och kan rulla igenom hela samhället med kanter och allt med en tung ryggsäck på ryggstödet och inte uppleva min rullstol som tippig. Jag mer eller mindre bor på bakhjulen då jag ofta sitter på bakhjul för att avlasta min rygg och bäckenet genom att ändra sittvinkeln. Sitter på bakhjul ner för backar och ramper och kanter och har nu även börjat med flera kanter på rad för att så småningom prova riktiga trappor (inte som i trapphus, utan bara liksom något enstaka trappsteg ute på samhället). Så sent som idag nådde jag ett delmål genom att ta två kanter på rad på bakhjulen, som en liten minitrappa när jag skulle ut från en idrottshall där de lagt in något extra plastgolv för att skydda golvet på idrottshallen. Avståndet mellan de två kanterna var som en bred trappa och jag satte inte ner länkhjulen förrän jag var helt nere på marken. Hade jag trott detta skulle ske för 2.5 år sedan när jag fick min rullstol? Absolut inte! Jag trodde inte ens jag skulle kunna klara mig utan tippskydd men nu har jag inte haft tippskydd alls på lite över 2 år och har bara ramlat bakåt EN gång sedan dess- när jag försökte åka upp för en rätt så hög trottoarkant med för dålig fart… Men kan till och med spela rullstolsbasket och innebandy utan att tippa. Så man lär sig att köra utan tippskydd med bara man tränar sin balans 🙂

Har du som målsättning att köra utan tippskydd, så är helt klart en Light ett bra val eftersom den KAN utrustas med tippskydd, men är väldigt lätt när tippskydden väl är borta. Men vägrar ditt landsting så kör med U2 eller U3 nu tills du lärt dig vart du har balansen, och byt sedan till en Light om du kan. Alternativt kanske en Quickie Helium vara ett altnernativ då det också är en väldigt lätt rullstol som går att få med insvängd front, den har även en minimalistisk design på ramen så att den tar väldigt liten plats i bilen. Tyvärr finns den inte i sortiment i hela landet… Küschall gör bra rullstolar med som går att få både med och utan tippskydd, men vet inte om de finns i sortiment i så många landsting. TiLite är bra med, men återigen, vet inte om de finns i sortiment (trots att Permobil tydligen köpt upp dem)

Jennie


Emmliss
2015-09-21, 14:03
#25

Mitt mål är med rullstolen är att jag ska kunna ta mig över allt och kunna vara själv och klara alla hinder. Mitt landsting har quickie helium så de kan vara ett alternativ, men jag hoppas så klart jag får en panthera U2 eller U3 light. Jag undrar bara hur jag ska kunna lära mig allt, brukar man få nån typ av rullstols skola eller är de bara hem och träna? Har inte fått min tid till hjälpmedelscentralen än, men dom borde ringa snart så jag får komma igång så fort som möjligt :)

thenameless
2015-09-21, 20:26
#26

#25 Det finns rullstols kurser att gå Rekryteringsgruppen(RG)  brukar ha lite korta sådan kolla deras hemsida för info.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-09-24, 20:15
#27

Okej får prata med min AT om det :)

thenameless
2015-09-24, 22:57
#28

RG är ju en förening som främst arbetar emot nyskadade men de tar även in folk med sjukdomar och handikapp i alla fall gjorde de det förr.

Och har därför kurser för dem där de lär sig att hantera rullstolen i sitt nya liv. Du borde ju passa in där även om du inte är nyskadad

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-09-25, 01:54
#29

Det finns även rullstolsskolor runt om i landet, bland annat i Stockholm som även har internat om man bor på annan ort. Tyvärr är det inte många som får gå dessa kurser åtminstone bland personer som inte är fulltidsbrukare. Men med YouTube och övning hemma så kan man komma långt! 

Denna video blev hörnstenen i min rullstolsteknik, den gav mig den teoretiska kunskap jag behövde samt visade en del och så var det bara att göra likadant eller ungefär likadant. Rullstolarna idag är ju mycket lättare än när denna film spelades in för runt 35 år sedan men jag fick ett hum om balansläget och sånt. 

Idag är det bara trappor och rulltrappor kvar i stort sett. Två små kanter efter varandra som en mini mini trappa kan jag klara på bakhjulen, men riktiga trappor har jag inte vågat ännu då jag ibland far ner på länkhjulen även när jag försöker sitta kvar på bakhjulen efter att ha landat nedanför en kant, men jag jobbar på det och det går bättre och bättre nu, tar lätt ramper på bakhjul nu och det gick inte för bara någon månad sedan, men ju mer man håller på desto lättare blir det. Hoppas att få testa några trappsteg i höst då jag hört att Rekryteringsgruppen ska hålla i rullstolsteknikpasset på ett läger jag ska på 😃

Jennie


thenameless
2015-09-25, 13:52
#30

Det gäller att ha kontroll på hastigheten när man åker nerför trappstegen annars  blir det lätt att man faller framåt eller bakåt . håll i drivringarna och släpp skata kontrollerat efter.

Börja gärna på ett enda trappsteg om det finns i ert område sen kanske två. gå vidare när ni känner er säkra att göra det kontrollerat.

När det är fler än fyra brukar man gärna helst vilja vända sig om och åka baklänges ner och hålla i ledstången.

Rulltrappor är lätta. gäller bara att våga

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-09-27, 03:02
#31

Jag ska försöka, rätt så snart 😂 Men ska nog se till att ha någon med mig första gången eller gångerna så att den personen kan rädda situationen om jag skulle råka vara på väg att ramla.

Jennie


thenameless
2015-09-27, 03:08
#32

Det låter som en bra id'e. Annars sätt på dig en störtkruka och armbågsskydd

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-01, 05:58
#33

Rekryteringsgruppen kommer att hålla (enligt preliminärt schema i alla fall) rullstolsteknik på lägret jag ska på om några veckor. Hoppas på att de har med sig någon liten övningstrappa då så att det inte bara blir de där små kanterna som ska föreställa trottoarkanter, för de har jag hållit på med förr och kan klara i sömnen typ.

Jennie


thenameless
2015-10-01, 14:09
#34

Ring eller mejla och fråga för säkerhets skull

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-10-01, 17:49
#35

#33 är du med i någon förening som håller läger? Har själv funderat på gå med i någon förening som har typ av samma problem som jag har, då jag har eds, men har hört att eds föreningen ska vara lite strulig men också att dom håller inga träffar eller så. Verkar ju mest finns läger och föreningar för ryggmärgsskadade iallafall vad jag har hittat.

RuiXue
2015-10-03, 01:47
#36

Jag har också EDS 😂 Är med i Unga Rörelsehindrade (det är dem jag ska på läger med) och DHR, i de förbunden är det i alla fall ordning på torpet plus att de har mycket aktiviteter för sina medlemmar och allt är ju anpassat för att alla ska kunna vara med.  I Unga Rörelsehindrade och DHR så spelar diagnos ingen roll utan det som de flesta har gemensamt är att man har ett rörelsehinder av något slag. Såklart finns även stödmedlemmar som är intresserade av funkis politik och/eller bara stödjer arbetet, men de allra flesta har rörelsehinder själva.

Jennie


Emmliss
2015-10-03, 09:29
#37

Åå en Eds syster 😊 får kolla om de finns i min kommun. Så man kan prata med nån som har samma problem, klart de kanske inte finns någon med eds men kanske något liknande😊.

RuiXue
2015-10-05, 05:08
#38

Kanske inte finns just i kommunen om du inte bor i en större stad, men det brukar finnas lokala föreningar. DHR har till exempel en Göteborgsavdelning och även en i Borås och en i Trollhättan om jag minns rätt, och det är bara här i området (jag bor 7 mil utanför Göteborg) Neuroförbundet brukar ha mycket också och där brukar vi EDSare kunna passa in med då många av oss har neurologiska besvär också. Reumatikerförbundet är även de väldigt aktiva och där brukar vi också passa in. Så det finns många alternativ om man vill träffa folk och komma ut på lite roliga aktiviteter 🙂 Sedan kan världen vara väldigt liten med, att någon man träffar i sådana sammanhang antingen har EDS eller en familjemedlem eller vän med EDS.

Jennie


Emmliss
2015-10-05, 19:53
#39

Har kollat om det fanns i min Kommun, men blev lite osäker på om de är samma förening som du mena, den heter RBU alltså riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Men det verkar som de mer inriktar sig på barn till 16år. Efter som jag inte har haft min diagnos så länge så känner jag inte så många med EDS. Jag hade hoppats att föreningen för EDS hade varit mer aktiv och ordna träffar och aktiviteter, i övrigt så känns hemsidan ganska tråkig och gammal, jag har iallafall inte fått nå hjälp av den. Eftersom jag som sagt inte haft min diagnos så länge hade de varit skönt och kunna lära känna fler med EDS, så man kan få råd och tips eller bara prata :-)

thenameless
2015-10-05, 23:31
#40

RBU och DHR öär inte samma organisation tyvärr. Jag vet dock inte vilket som är intressantast  för ungdomar dock? Det borde ju vara RBU eftersom de har ungdom i titeln.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-10-06, 11:39
#41

Okej humm ja då måste jag nog leta vidare. Ja vet inte om jag kan kalla mig ungdom när man är 23 :-) såg inte någon åldersgräns, men man kan ju alltid höra vad dom inriktar dig på :-)

thenameless
2015-10-06, 19:56
#42

RuiXue verkar ju hänga med att av dem iaf. Lyssna på hennes tips. Det enda förbund jag varit på läger med var RG när jag var barn

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-07, 02:28
#43

Unga Rörelsehindrade får man vara med i upp till 32, dock ska man numera vara under 25 för att bli ny medlem. 

Vart i landet bor du Emmliss?

Jennie


Emmliss
2015-10-07, 09:39
#44

Okej då kan jag än så länge bli medlem :-) jag bor i Västerås :-)

Emmliss
2015-10-09, 19:21
#45

Har idag varit hos hjälpmedelscentralen och provat ut min rullstol, det gick jätte bra! Det blev en panthera U2 för den tyckte jag mest om. Frågade även om U2 Light men det skulle inte gå då jag inte har haft en rullstol innan och inte vet vart min balans är och hur tippig den ska vara, och det gick tydligen inte ändra sånt på U2 Lighten, men att nästa stol kunde bli en sådan. Så nu är det bara vänta 4 veckor så har jag min rullstol och det ska bli jätte skönt :-)

thenameless
2015-10-09, 19:39
#46

Balansläget är ju lite av en vanesak. Jag har ibland ställt in stolen så den känns extremt lättippad.  Men någon dag senare har hjärnan vant sig så det går bra

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-10, 00:47
#47

Härligt att utprovningen gick bra! 

Och i Västerås finns det aktiva medlemmar, det hör dock till Stockholmsklubben om jag minns rätt men jag känner Västeråsare som är medlemmar. 

I början kan rullstolen kännas extremt tippig, men efter ett tag så känns det inte mer tippigt än en köksstol 😂

Jennie


thenameless
2015-10-10, 01:19
#48

precis

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-10-10, 08:41
#49

Okej vad roligt att höra! Då ska jag nog bli medlem :-) Nu är rullstolen inställd på standard balans eller vad man nu ska säga :-) men jag kanske kommer ändra det sen. Har aldrig känt så en sån frihetskänsla som när jag satt i rullstolen, det vill säga att jag inte har ont men kan ändå ta mig fram :-) det var en underbar känsla. Nu är det bara räkna ner och vänta tills den kommer :-)

RuiXue
2015-10-11, 22:18
#50

Har faktiskt inte ändrat balanseringen på min rullstol någon gång men innan jag lärde mig vart balansen var någonstans så upplevde jag den som väldigt tippig. Nu vet jag precis vart jag har allt och sedan över 2 år tillbaka så kör jag utan tippskydd med. Har tippat EN gång sedan tippskydden togs bort och det var när jag försökte mig på en för hög kant med för dålig fart 😂 Men annars kan jag till och med spela rullstolsbasket i min rullstol utan att ramla, och jag bor i det närmaste på bakhjulen då jag tycker det avlastar skönt att sitta på bakhjul.

Jennie


thenameless
2015-10-11, 22:23
#51

Jag måste köra på bakhjulen i backar numera för de bytte ut mina framhjul senast och jag fick nya småhjul som wobblar så förbannat att jag skulle slå ihjäl mig annars. Fäller oftast inte ner framhjulen förrän efter trottoarkanten på andra sidan vägen

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-10-11, 23:29
#52

Okej låter som att de är mycket att träna på när jag får den :-) hehe och jag som tyckte de till och med var svårt att svänga snävt XD hur tycker ni att bemötandet är när man är ute och handlar t.ex ?

thenameless
2015-10-12, 11:02
#53

#52 Där jag bor är de flesta vänliga och hjälpsamma och många erbjuder sig att plocka ner saker i höga hyllor. Så inga problem om jag inte hade kunnat plocka ner dem själv.

Jag tror att folk är hjälpsamma överallt?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-10-12, 11:42
#54

Okej det låter ju bra! Så man inte får nå problem :-) Har varit och kolla på rehabstation Stockholms hemsida och de verkar ju ha många intressanta rehab program som man skulle vara intresserad att testa. Kolla på rehab Florida som jag mycket gärna vilja testa! 😊 men undra om man ska betala det själv eller om man ska söka något bidrag av landstinget?

thenameless
2015-10-12, 20:53
#55

Testa att söka i fonder för Rehab Florida du kan ju inte få mer än nej. Jag tror inte att landstinget går med på att betala för det?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-12, 21:17
#56

Jag har rätt stora länkhjul på min rullstol, men tycker ändå det känns bäst att åka på bakhjul ner för ramper och backar och kanter, samt vara väldigt lätt fram på gatsten då det hänt att även mina länkhjul fastnat på kanter mellan stenar så att jag nästan gjort en stålmannen också (en med dålig balans framåt hade gjort en stålmannen och flugit ur rullstolen) 

Känner ett par stycken som fått gå i rullstolsskola, tror det var på Rehabstation i Stockholm rent av. Båda har EDS med och fick det igenom landstinget. De bor dock i Stockholm men rullstolsskolan har riksupptag och internat så att personer från hela landet ska kunna gå kurs hos dem. Det bästa är att höra med sin arbetsterapeut och trycka på vikten att ha en bra teknik både för ledernas och sin säkerhets skull. 

Själv är jag helt självlärd med hjälp av träning på egen hand och YouTube men skulle ändå gärna gå rullstolsskola för att lära mig mer avancerad rullstolsteknik under ordnade former samt förfina och förbättra det jag redan kan. Men får se om jag får åka någon gång…

Jennie


Emmliss
2015-10-13, 14:55
#57

Okej då ska jag höra med min arbetsterapeut om det 😊måste träna oxå hur jag ska göra med att transportera den i bilen. Har sett många som har den i framsätet, men jag vet inte vad som är bäst? Efter som jag är extremt pedant när de gäller min bil :-D och vill så klart inte repa inredningen :-)

thenameless
2015-10-13, 21:59
#58

Jag gick en kurs när jag var ca 8 i Råsunda och lärde mig grunderna. Sen har jag lärt mig vartefter när jag provat själv eller varit på olika läger

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-14, 22:39
#59

Jag har oftast min rullstol i bagaget eftersom jag kan gå lite. Bara att ta loss hjulen och sidoskydden och fälla ryggen så går det att få in en rullstol i en vanlig sedan. Har man en kombi är det bara att lägga in rullstolen, på sin höjd att man kan behöva fälla ryggen. 

Men det händer att jag har min Panthera S2 jämte mig i framsätet när jag är ensam och har en dålig dag i benen, då lutar jag ryggstödet bakåt i bilen och har sätet så långt bak det går, så går det att lyfta över rullstolen när man tagit loss hjulen och fällt ryggen osv. Hjulen lägger jag i baksätet när jag har rullstolen bredvid mig. Är man orolig över smuts så kan man lägga någon filt eller lakan som skydd på sätet.

Jennie


Emmliss
2015-10-15, 19:05
#60

Okej då ska jag kolla om de går att få in den i bagageutrymmet när jag får den, för de är nog enklast :-) men dåliga dagar blir oftare nu på hösten,vintern som du också kanske kännerigen? :-)

thenameless
2015-10-15, 23:34
#61

De flesta nya rullstolar går att packa in på passagerarplatsen i en personbil. Det är det enklaste viset om man är rullstolsburen. Behöver man platsen och kan gå är ju bagageluckan bäst. Glöm inte att spänna fast den bara om n lägger den i baksätet.

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-17, 02:29
#62

Min Panthera S2 blir så här när jag har den i framsätet jämte mig. Något klumpig på grund av att fronten är fullbredd och de extra rören underifrån som Panthera har så jag hoppas på att det blir smidigare med en ny rullstol som har insvängd front och kanske rent av bara ett rör ner mot fotbågen på var sida om det nu blir en Quickie Helium jag fastnar för.

Jennie


Emmliss
2015-10-17, 14:09
#63

Okej ja de ser ju lite klumpigt ut, men ska du prova ut en ny rullstol? :) min vet jag faktiskt inte hur den ser ut underifrån, men den har ju insvängd front :)

thenameless
2015-10-17, 14:38
#64

#62 prova att vända på sden så du får framgaffeln ner mot golvet istället? Tror det minskar risken för missöden vid hastiga inbromsningar?

Oavsett kan du ju spänna fast den med bältet…

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

RuiXue
2015-10-20, 22:11
#65

Svårare att lyfta i och ur rullstolen med framgaffeln nedåt, plus att fronten är så bred att den inte får plats, så framgaffel uppåt är det smidigaste sättet och även det stabilaste då fronten vilar mot instrumentbrädan.

Jennie


Emmliss
2015-10-21, 09:56
#66

Ruixue du kanske missa min fråga till dig :)om du skulle prova ut en ny rullstol? :)

thenameless
2015-10-21, 13:06
#67

#66 Det där är nog hennes nya rullstol?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-11-03, 16:02
#68

Ja de kanske det är :)

Vixxen
2015-11-04, 00:42
#69

Mycket intressant läsning!

RuiXue
2015-11-09, 01:38
#70

Nej, det är min Panthera S2 som är på bilden. Har ännu inte fått prova ut någon ny rullstol trots att behovet är stort. Ska försöka jaga min Arbetsterapeut med blåslampa nu, och får hon inte tummen ur nu gällande ny manuell rullstol samt Permobil, då får hon sparken för mitt tålamod är slut!

Jennie


Emmliss
2015-11-09, 19:51
#71

Okej vad tråkigt att dom inte tar tag i det. Jag förstår att ditt tålamod är slut! Hoppas det kommer lösa sig. 😃

RuiXue
2015-11-11, 01:06
#72

Det är ju inte gjort på en dag heller att få en ny rullstol! Kan vara flera veckors väntan bara på att få komma på utprovning på Hjälpmedelscentralen, sedan kan det ta veckor eller rent av månader att få sin rullstol, så det är minst sagt frustrerande när arbetsterapeuten inte gör sitt jobb! Min Panthera S2 fick jag vänta på i 3 månader på grund av att den provades ut precis innan jul, och sedan visade det sig att Hjälpmedelscentralen inte kunde få ihop en optimal rullstol med vad de hade hemma så de fick beställa min rullstol helt ny från Panthera så då tog det tid med, så ja, 3 månader. Provade ut rullstolen den 10/12-12 och fick hem den den 17/3-13! Sista väntemånaden där så hade jag en Etac Cross till låns för jag klarade då inte att gå mycket alls längre.

Jennie


thenameless
2015-11-11, 10:28
#73

Där ser man… När man som jag inte är direkt beroende av kajken så tänker jag inte så mycket på hur lång processen är. Jag hade ju glömt hur man gjorde för att få ny när gamla rasade ihop. Men kontaktade arbetsterapeuterna i byn som någon sade att man måste och fick en tid att träffa dem sen tog det väl någon vecka innan vi träffades igen på Hc för utprovning.. Sen hade jag anpassningskrav/önskningar men det gick rätt bra jag tror att de fixade dem på plats?

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence….

Emmliss
2015-11-12, 14:48
#74

Oj de var lång tid! för mig tog de 2 veckor från det jag var hos arbetsterapeuten till att jag fick tid till hjälpmedelscentralen, och sen tog det 3 veckor till jag fick rullstolen :) det är ju viktigt att arbetsterapeuten tar en på allvar och inte bara skjuter upp det hela tiden!

RuiXue
2015-11-15, 00:32
#75

Igår ringde (den bra) arbetsterapeuten och hon kommer på Torsdag för att se vart jag kan förvara en elrullstol, och så ska vi fixa med ny manuell så hoppas på att få komma till hjälpmedelscentralen innan Jul! 

Anledningen att det tog sån himla tid för mig att få min Panthera var för att jag provade ut den i December, det blev en massa helger kring Jul och sedan visade det sig att de inte hade alla delar hemma till att bygga ihop en optimal rullstol till mig, så det fick beställas en helt ny direkt från Panthera så då tog det väldigt mycket längre tid än om jag hade fått en rekonditionerad rullstol direkt från hjälpmedelscentralen. Men 3 månader var ändå en lång väntan när gångförmågan stadigt blev sämre. Sista månaden så fick jag låna en Etac Cross för att alls komma ut, men i den var jag beroende av att ha någon som körde då jag dels inte hade byggt upp den styrka som jag har idag, och dels inte klarade av en såpass tung rullstol knappt ens på plan mark inne i en affär…

Jennie


Senior24
2020-03-28, 11:54
#76

Om du vill få en rullstol så finns det några överväganden som du måste göra. Besök gärna vår webbplats och läs mer om vad du bör tänka på innan du köper din egen rullstol.
Morten, Senior24

Vixxen
2020-03-28, 15:26
#77

#76 Tror att TS redan skaffat sin rullstol för länge sen. Tråden är rätt gammal.

Upp till toppen