2016-09-03 11:30 #0 av: Eda

Förra veckan hyrde min man och jag en stuga i Idre Fjäll i Dalarna tillsammans med ett par där en person har rörelsehinder. Stugan var mycket trevlig och naturen fantastiskt vacker. Vad som förbluffade oss var stora vita snöfält, som låg inplastade på flera ställen i backarna. (De innehöll gammal snö som sparats för skidtävlingar som skall vara nu på senhösten!)

Stugorna är inte anpassade, men många stugor ligger på markplanet. När man bokar kan man beställa lös anpassad toastol, duschstol och ramp. I stuga 607 (70 kvm med 3 sovrum) som vi hyrde behövdes ingen ramp, eftersom stugan saknade trappa.
http://bokning.idrefjall.se/productinfo.aspx…

De lägenheter som Stiftelsen Idre Fjäll brukar rekommendera när man har rullstol är t.ex:
501:http://bokning.idrefjall.se/productinfo.aspx…
503: http://bokning.idrefjall.se/productinfo.aspx…
637E:http://bokning.idrefjall.se/productinfo.aspx…
637B:http://bokning.idrefjall.se/productinfo.aspx…

Parkeringsplats finns utanför stugorna.

Om man vill upp på toppen av Gränjesvålen, där det sommartid finns en restaurang, kan man om man har manuell rullstol ta med den och åka uppför och nerför med 6-stolliften. (Ner kan man nog, om man är spänstig och armstark också ta sig ner med rullstolen utan lift.)

Eftersom liften inte var igång och restaurangen stängd när vi var där, åkte vi bil till toppen med termos och fikade (obs, man bör i förväg be att få tillstånd för bilen, eftersom vägen inte är tillåten för vanlig biltrafik och också ta reda på om bommen som går över vägen inte är nedfälld.)

Har man elektrisk rullstol kan man köra på slingan ner från toppen, men de andra slingorna kan det vara lätt att köra fast på, då det kan vara blött och lerigt.

Ett annat trevligt mål är fäboden med våffelstuga (öppet året om). I våffelstugan sa de att det var okej att öppna grinden och köra med bil nerför backen ända fram om man berättar att man är/har med rullstolsburen i bilen.

Stiftelsen Idre Fjäll håller nu på med att göra en ridbana där det kommer att vara möjligt att rida även om man är rullstolsburen!

Bussen vi åkte med till och från Mora, kunde ta med rullstol, sa chauffören.

Fotona har min man & jag tagit