Hjälpmedel

Tunga lyft med resväska

2015-11-18 14:31 #0 av: Gahich

Hej!

Jag läser till designingenjör på högskolan och går just nu en kurs i produktutveckling. Har bestämt mig för att utveckla en lösning som gör att man slipper alla de tunga lyft man måste göra med sin resväska när man är ute och reser.

Jag vet att många på detta forum är rullstolsbundna men tror att ni kan komma med värdefull information kring ämnet ändå.

Exempel på vad jag menar är när man lyfter in sin väska i bilen/på tåget/ på bussen. Eller när resväskorna ska upp och ner på transportband i samband med säkerhetskontroller på flygplatser.

Den primära målgruppen är personer som har direkta problem med ryggen, som kan försvåra för tunga lyft. Personer som har ex. diskbråck, träningsskada, ryggskott, handikapp osv. Sedan finns det även personer som är svagare i kroppen, ex. äldre, där en lösning av detta problem kan underlätta.

Det skulle vara till stor hjälp om du som har problem med ryggen (eller annat handikapp som försvårar dessa tunga lyft) skulle vilja svara på några frågor inom ämnet. Skriv gärna vilken typ av problem/ handikapp du har Glad

  • Reser du mycket? Hur reser du mest?
  • Vilken typ av resväska brukar du använda?
  • Vad gillar/ogillar du med resväskan/or?
  • Vad är jobbigt/ problematiskt med att resa med mycket packning?
  • Har du upplevt problem med att väskan varit för tung? När?

Där är några frågor som jag hoppas kan leda in till en diskussion om ämnet kring att resa med mycket packning. Jag kommer gärna med följdfrågor Glad

/Sofia

Anmäl
2015-11-19 02:01 #1 av: RuiXue

Jag har en diagnos som gör att lederna glappar och är allmänt instabila som i sin tur gör att musklerna får jobba upp till 300% jämfört med en normal person, plus en hel del problem med ryggen som även det troligtvis har sin grund i min diagnos. Plus trolig SRS och misstanke om fjättrad ryggmärg. Jag kan gå lite, eller rättare sagt, jag är inte förlamad, men jag mår bäst av att inte gå alls eller i alla fall så lite som möjligt. 

Jag reser en del, oftast bara över dagen för något möte men det händer att jag reser över helg eller en vecka med. Dagsturer blir med bil, helger och veckor med tåg eller flyg beroende på om jag ska inom landet eller utomlands. 

För helger så använder jag en vanlig kabinväska som är liten nog att ställa på fotbågen eller bagagehållare på rullstolen om man har en sådan hållare, och ibland en ryggsäck för sådant som jag kan behöva under själva resan typ nackkudde och sånt, ska jag vara borta en vecka så använder jag en resväska med fyra hjul samt en ryggsäck. 

Jag gillar 4-hjulsväskor då de är möjliga att hantera själv även om man sitter i rullstol eftersom man inte måste luta väskan för att rulla den. Däremot ogillar jag att de rullar iväg själva om marken lutar. Min kabinväska har bara två hjul men den är såpass liten att jag inte behöver rulla den på marken alls utan kan ha den på fotbågen (eller framöver, på bagagehållare framme på rullstolen) 

Som rullstolsbrukare blir det tungt, obekvämt eller rent av omöjligt att klara sig självständigt när man reser med mycket bagage! Och alla har olika funktionsnivå med. Själv klarar jag en resväska på 4 hjul om jag sätter den med ena hjulparet i fotbågen på min rullstol, men alla har inte den möjligheten antingen på grund av sitt handikapp eller rullstolens ram och det finns en gräns för vad man klarar av när det kommer till att köra med en hand och växla mellan händerna. Kan ju lugnt säga att jag inte sitter bekvämt med en stor resväska mellan benen heller då jag helst bör sitta med benen ihop för bäckenets och höfternas skull. Men vad gör man?

Ja, jag har upplevt att väskan varit för tung. Jag bör egentligen inte lyfta mer än 5-10kg, så när resväskan börjar närma sig 20kg då är det mindre roligt! Ibland får jag då hjälp, andra gånger så är jag envis och lyfter ändå fast jag inte borde, och får alltid sota för det efteråt med smärtpåslag i rygg, axlar och armar! 

Jennie


Anmäl
2015-11-19 02:02 #2 av: RuiXue

När man har en väska på fotbågen så blir det också såklart ett himla lyftande fram och tillbaka om man ska sitta och vänta någonstans eller måste komma intill bättre. Det är inget högt lyft, men det räcker... Som rörelsehindrad får man oftast hjälp av personal med lyft ombord på tåg i alla fall. 

Jennie


Anmäl
2015-11-19 15:51 #3 av: Gahich

# 1+2

Tack för svar!

Om det inte finns någon som kan hjälpa dig med att lyfta upp resväskor, hur gör du då? Alltså lyfter du med en/två händer? lyfter du upp den framifrån eller på sidan av rullstolen? 

Anmäl
2015-11-30 04:58 #4 av: RuiXue

Lyfter oftast framifrån och liksom drar upp den längs med benen med båda händerna tills väskan är rätt läge för att lyfta den över en kant eller upp på en bagagehylla. Använder benen som någon slags stöd för att armarna inte ska behöva ta hela smällen.  

Jennie


Anmäl
2015-11-30 09:09 #5 av: thenameless

Jag kom att tänka på en lösning nu om man använder sig av en sk "pensionärs rolls" eller "Dramatenväska". Synd att man inte går på designskola. Jag får ideér då och då. Fast jag skulle inte orka med matten på ingenjörsutbildningen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.