Hjälpmedel

Ny rullstol på gång!

2015-08-24 23:15 #0 av: RuiXue

På Onsdag ska jag träffa min arbetsterapeut för att prata mer om ny rullstol och ta lite mått osv. Min Panthera S2 som jag haft i snart 2.5 år och tycker väldigt mycket om, passar inte riktigt mina behov längre då den är allt för tung när jag måste lyfta den, samt är i behov utav en rullstol som hjälper mig att hålla ihop benen mer för höfterna och bäckenets skull. Min S2 är dessutom inställd som en aktiv komfortstol typ, och jag är en väldigt aktiv brukare. 

Det mest troliga är att det blir en Quickie Helium, men jag får se vad jag sitter bäst i helt enkelt när det är dags att komma till hjälpmedelscentralen. Men ja, en Quickie Helium är det som känns mest troligt då de både är enormt lätta och går att anpassa väldigt mycket både vid beställning men även i efterhand. Man kan till exempel ändra ryggvinkeln lika lätt som att fälla upp och ner ryggen då det bara handlar om olika hål på en bricka och man kan ha upp till två olika nivåer öppna på hålen för att lätt kunna välja vinkel, och så kan man självklart byta vart det är igenpluggat med om behovet ändras. 

Känns lite trist att kanske lämna Panthera, jag är trots allt väldigt förtjust i Panthera då de gör enormt bra rullstolar, har trevlig personal samt att företaget i helhet får tummen upp från mig. Men måste helt enkelt se till vad som passar mina behov bäst, och där tror jag nu att Quickie Helium passar bättre då det är en väldigt lätt och kompakt rullstol, gillar dessutom de fasta sidoskydden som man inte tar bort för att fälla ryggen, vilket innebär mindre plockepinn när man ska ha rullstolen i och ur bilen. En Helium tar dessutom väldigt lite plats vid transport oavsett om man har den i passagerarsätet eller i bagageutrymmet på en bil eftersom de bara har ett rör på var sida ner från sitsen till fotbågen, och bara ett rör under sitsen (axeln som hjulen sitter på) 

Ska bli skönt att få prova ut något som passar mina nuvarande behov bättre, jag har en betydligt aktivare körstil idag än jag hade för 2.5 år sedan och mycket mer erfarenhet både av rullstolskörning och vad som finns på marknaden. 

Den nya rullstolen kommer ha en avsmalnande front, troligtvis mindre kamervinkel än jag har idag (har 4 grader idag) för att inte behöva lika mycket golvyta och betydligt lägre ryggstöd. Och självklart inga tippskydd! Blir det en Quickie Helium så kanske, kanske jag väljer att ha sådana där nedfällbara körhandtag på då de knappt väger något och tar liten plats när de ej är i bruk, men ändå finns där om man behöver dem. Men troligtvis kommer jag inte ha körhandtag heller då det är så ytterst sällan jag behöver hjälp av någon. 

Något jag däremot funderar allvarligt på till den nya rullstolen är en sån där väskhållare fram på rullstolen att sätta en typ kabinväska på då jag ej längre kommer ha utrymme på fotbågen att sätta saker på som jag gör idag. En sån där väskhållare är i plast, så de väger väldigt lite och kan dessutom fungera som extra fotstöd om man vill få upp fötterna lite i ett annat läge. Men får se hur jag gör med det. 

Jennie


Anmäl
2015-08-25 22:41 #1 av: thenameless

Lycka till. Själv måste jag fixa en pyspunka på drivhjulet. Min grava förkylning gör att jag ogärna lämnar lägenheten. Men får trycka i mig en handfull alvedon och ringa HC

Anmäl
2015-08-26 01:09 #2 av: RuiXue

Ajdå! Punka är inget roligt alls...  Men kan varmt rekommendera Schwalbe Marathon Plus däck, de har extra tjockt punkteringsskydd så att man ska kunna köra på ett häftstift utan att få punka på innerslangen. De är marginellt tyngre i vikt än Schwalbe Right Run, men upplever att de även har betydligt bättre köregenskaper. Märkte skillnad direkt när jag bytte från Right Run till Marathon Plus i höstas, blev riktigt kär i Marathon Plus däcken Gapskrattar

Jennie


Anmäl
2015-08-26 21:59 #3 av: thenameless

Jag hade helgjutna däck på gamla stolen men fick inte det på denna när jag bytte. ville ha störe hjul också för att nå bättre så de passade säkert inte heller?

Får se om jag kn få några helgjutna imorn?

Anmäl
2015-08-26 23:42 #4 av: millam

Lycka till! Skulle själv behöva en som man kan fälla ihop, betydligt mycket enklare om man reser. Och så undrar jag hur mycket max får man väga själv för att ha den där stolen?

Anmäl
2015-08-27 09:50 #5 av: thenameless

#4 Intressant fråga.. Den brukar man sällan ställa men den e ju viktig. borde stå i specifikationerna

Anmäl
2015-08-31 18:01 #6 av: RuiXue

På Panthera så är det 100kg på Light och X samt de smalare sittvidderna på de andra. På Quickie Helium är det 100kg med fasta vinklar och lättviktsklädsel, annars 125kg och på Quickie Xenon (kryssfälld) så är det 125kg om jag minns rätt. Hur det ser ut bland andra leverantörer är jag osäker på, men 100kg brukar vara rätt standard för max brukarvikt, även om rullstolarna håller för betydligt tyngre brukare! 
En Panthera X håller till exepel utan vidare för en brukare på runt 130kg trots att den bara är godkänd för brukare upp till 100kg. 

Jennie


Anmäl
2015-08-31 19:33 #7 av: millam

Bra! Ibland har man massa kassar i bagaget bakom.. Hänger på handtagen!

Anmäl
2015-08-31 21:51 #8 av: thenameless

Illa om man e fet som jag då... Jag får börja gå helt enkelt :-(

Anmäl
2015-09-01 01:07 #9 av: VoxBauers

#8 Bra lösning! Informera Försäkringskassan bara! Skrattar

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-09-01 11:22 #10 av: thenameless

#9 he he he ska göra det

Anmäl
2015-09-02 23:39 #11 av: bernil55

Hm, för mig räcker snart inget till heller... Men lösningen var ju enkel: Gå! Dels lär jag förlora lite vikt, dels.... lär jag förlora både ben och rygg och lite annat.  Lite kan jag gå om det är max 17' varmt härinne, men inget ute.

Anmäl
2015-09-03 23:04 #12 av: thenameless

Jag ska väl erkänna igen (jag har sagt det förut) Jag är huvudsakligen gångare även om jag har en rullstol jag använder hemma och jag var en gång i tiden friidrottare i rullstol. Men jag går till vardags även om det inte är bra. Så Förnedringskassan vet det redan, jag har så lite som möjligt med dem att göra sedan länge. Men de vet

Jag tror det är en xlt jag har? jag glömmer hela tiden men den verkar klara min vikt som närmar sig specifikationerna. Om det är samma som de RuiXue räknade upp?

Anmäl
2015-09-04 01:16 #13 av: VoxBauers

#12 Fuskare där! Oskyldig Skrattar

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-09-11 01:18 #14 av: RuiXue

Jag kan gå lite, men blir snabbt dålig när jag står eller går så använder mest rullstolen, speciellt när jag är ute. 

Jennie


Anmäl
2015-10-02 07:24 #15 av: pudelfixa

Hej!
Har en Panthera s2. Nöjd!
Har du fått din nya rullstol!
Hur är den?

Anmäl
2015-10-02 10:24 #16 av: thenameless

Vet inte? Knaske livet varit enklare om jag valt livet som rullstolsburen. allt hade varit naturligt kringskuret så t o m jag hade accepterat det?

Men jag envisades med att gå istället...

Anmäl
2015-10-03 01:43 #17 av: RuiXue

Väntar fortfarande på att min AT ska få tummen ur och utprovning. Men läget börjar bli akut nu för jag blir bara sämre... 

Jennie


Anmäl
2015-10-03 10:18 #18 av: pudelfixa

Byt handledare! Jag gjorde det! Fick allt jag ville ha! Perfekt! Lycka till!

Anmäl
2015-10-03 15:06 #19 av: thenameless

Bra idé om du är missnöjd så kan du säkert be om att få byta habdläggare? Den du har är överhopad me jobb?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.