Tillgänglighet

Elrulle på tåg

2015-08-14 14:22 #0 av: millam

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21250741.ab

Anmäl
2015-08-14 15:09 #1 av: Inkanyezi

Jag tycker nog att det är ett rätt solklart fall av diskriminering, så som lagen är formulerad. Den som använder ett hjälpmedel som ersätter fungerande ben har ju ingen annan möjlighet än att ta sig fram med hjälpmedlet. Jag kan förstå om det finns problem att få på en elrulle, oavsett typ, på vissa vagnmodeller, men jag vet inte hur vagnparken ser ut numera. Det var rätt längesen jag åkte med SJ, men på den tiden var de flesta av vagnarna otillgängliga vilken typ av rulle man än har. Skulle man åka fick man bli buren ombord och kajken hopfälld och undanställd.

Visst kan det fortfarande finnas vagnar som är dåligt anpassade till kunderna, men om tjejen har kunnat åka tidigare tycker jag nog att det inte riktigt håller att kategoriskt neka henne för att hennes elmoppe har styre. Och om man inte kan tillåta styret av säkerhetsskäl, borde man försöka hitta en lösning.

Anmäl
2015-08-15 00:15 #2 av: VoxBauers

Blir så trött...  Snopen

 ...på all otillgänglighet och diskriminering i vårt samhälle.

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-08-15 02:51 #3 av: thenameless

För att gå emot strömmen... Kunde hon inte ha tagit en elrulle av klassisk t snitt utan styre som tar mindre plats?

På min tid var en elrullstol en rullstol med motor.  en motordriven pryl med styre eller ratt var ett motorfordon/permobil som beskrivs i texten dessa kördes på vägbanan och inte inomhus

Anmäl
2015-08-15 09:54 #4 av: bernil55

#3 Jag vill också gå emot strömmen, så de två första meningarna hakar jag på så länge. Hoppas orka utveckla detta, för det är inte helt enkelt.

(Tills vidare: Man tar inte bara en viss typ av hjälpmedel. Landstingen eller  regionerna eller vad tusan de kallar sig nu styr en del...)

Anmäl
2015-08-15 12:21 #5 av: thenameless

Ok När jag är på HC och skall prova ut ett hjälpmedel så få jag ofta kravspecifiera och sedan testa  några olika. Jag kör ju manuel rullstol så de tar fram några sådana om det är helt nytt vill jag bara uppgradera tar de  fram någon  av samma eller motsvarande märke, sen arbetar man sig därifrån

Anmäl
2015-08-15 13:32 #6 av: bernil55

Det är typ 15 år sen jag fick min ute-elrullstol  så egentligen vet jag inte riktigt, men det rapporteras från andra håll och det är stora skillnader vad som köps in och hur mycket man själv kan välja, verkar det som.

Dock tycker jag det är lite skumt att "alla" med MS ska ha den typ av fordon det handlar om här. Jag tycker det ser väldigt obekvämt ut för armarna och det är ju inte bara benen som påverkas av vår sjukdom. Det ser förstås mycket tuffare ut men min rulle är garanterat mycket mer bekväm och lättkörd!

Anmäl
2015-08-15 17:33 #7 av: thenameless

Sen håller jag med Inkanyazi om att har hon fått åka tidigare och det inte varit problem så är det ju löjligt att helt plötsligt börja neka. 

Där hade jag protesterat som fan och troligen vägrat ge mej

Anmäl
2015-08-18 00:26 #8 av: millam

Jag fick inte välja. Blev hänvisad en modell, men som tur var så var den för stor för mig, så då fick jag nästa. 

På min fråga vad dom har så att jag kunde haft ett ord med i laget fick jag bara ett undvikande "vi har väl ett par modeller till om denna inte skulle passa", dom bestämde vad som passade mig. Fick inte ens veta vilka som fanns att välja på..

Urdåligt!! Bara för att dom ville bli av med dom större modellerna som inte passar i en stad, går inte in i alla hissarna exempelvis..så dom själva fick en ny modell som provexempel (den skulle jag haft egentligen) , jag fick deras gamla utgående, begagnade som alla provkört på.. Bor man i en stad ska det vara anpassad till att köras i en stad tycker jag. Men inte fick jag säga vad som passade mig..

Anmäl
2015-08-18 06:44 #9 av: Inkanyezi

#8 Hjälpmedel ska tilldelas och provas ut i samråd med den som ska använda hjälpmedlet, så det är väl lite slarvigt att inte ta hänsyn till användarens behov?

Som jag ser det borde det vara helt okej om du tar kontakt med den som hanterar hjälpmedelsärenden och berättar att du har problem med att rullen inte funkar när hissarna är små, och att du behöver en annan. Det borde inte vara svårt att få fram en som är bättre anpassad till dig.

Det är ju ändå ditt behov som ska styra tilldelningen, inte att de kanske vill bli av med en äldre modell som kanske ingen vill ha, för att den inte passar där den ska användas?

Anmäl
2015-08-18 09:12 #10 av: thenameless

#8 Jag tror att de utnyttjar att du inte vågar säga ifrån. Jag har sällan stött på problem även om de också börjar med att försöka prångla på mig de gamla spinner stolarna de har på lagret. Men det gäller att bara prata vidare om dina behov och vad som inte funkar med den.  om du inte vågar säga att du vill ha något nyare? Föreslå ett märke eller modell. Säg att du vill ha något lättare med kortare framgaffel osv

Anmäl
2015-08-21 07:41 #11 av: RuiXue

Om det är samma tågtyp och samma elscooter, så är det bara urlöjligt utav SJ att plötsligt neka henne att åka. Sedan är det förvisso inte sällan andra regler på fordon med elscooter kontra elrullstol med joystick. Elscootrarna ses ibland som mopedliknande, medan en elrullstol med joystick verkligen ses som en rullstol. 

Jennie


Anmäl
2015-08-21 08:23 #12 av: VoxBauers

#11 Har väl ingen betydelse vad det kallas? Är det ett hjälpmedel för att underlätta någon vardag ska det inte ha någon betydelse!

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-08-21 10:35 #13 av: thenameless

Scottrar är motorfordon som är skrymmande, Elrullstollar är hjälpmedel för multihandikappade.

På samma sätt som en bonde inte får ta med sig sin traktor på tåget, är dessa scotrar bäst att lämna hemma. de flesta multihandikappade och gravt överviktiga som främst använder sig av scottrar eller elrullstolar har en alternativ "stol" hemma. använd den då ni skall resa långa sträckor. för att underlätta för er och de som hjälper er på resan

Anmäl
2015-08-21 12:26 #14 av: Inkanyezi

#13 Jag vet inte vem du är, men jag tycker att det där var mycket dumt.

Om du tänker en fem sex vändor till, kanske du kan förstå varför jag tycker att det var dumt, men om du aldrig kommer på det, så saknas något.

Men rent sakligt finns egentligen inte så mycket att bemöta, för det du skrev var så inihelsike fel på i stort sett alla punkter, så det är ingen mening att ens försöka bena ut det. Om du inte förstår hur kränkande det är för de människor du pekar ut på det här sättet, så kan jag nog inte hjälpa dig.

Den som behöver elrulle är nog glad att handikappet är kroppsligt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.