Vardagsbestyr

Städtips efterlyses

2015-01-18 10:49 #0 av: Eda

Teknik för att damma och tvätta golv om man är rullstolsanvändare.
Efter att jag fått ett mejl med ett bra dammsugartips om man använder rullstol, tänkte jag att jag skulle skriva ett inlägg om städning från rullstol i min blogg handikapptips.wordpress.com  

Följande tips har jag fått från funktionshinder.se, som jag också frågat om städtips:
Använd robotdammsugare,( iRobot Braava 320 och 380) som också kan våtmoppa (verkar praktisk men den är inte testad i Sverige och den har fått blandat kritik utomlands) 
Damma med dammvippa så att man räcker längre (nackdel, det mesta dammet åker iväg och hamnar någon annan stans) 
Damma med dammsugare så att dammet blir uppsamlat 
(Anlita städhjälp) 
…………………….. 

Har rörelseiFokus lite fler tips? 

Är det t.ex. ingen av er som monterar en microfibertrasa (mirakeltrasa) på något sätt som t.ex. på en skurborste, pinne eller liknande gärna med teleskopskaft?
 
När det gäller golvtvätt, vilket är enklast; att släpa med sig hinken eller låta den stå kvar på en plats och sen och rulla fram och tillbaka som en skottspole med en våtmopp, som man tvättar ur mellan varven? 

Andra tips?

Anmäl
2015-01-19 15:47 #1 av: bernil55

Just städningen har jag hjälp med men jag måste peta lite själv ibland. Dammsugaren orkar jag inte röra, ny och bäst i test och vansinnigt tung.   FörskräcktGäsparSover

Kommer jag på nåt skriver jag sen jag sovit middag.

Anmäl
2015-01-19 20:54 #2 av: RuiXue

Våga be om hjälp! Ofta kan man som rörelsenedsatt vara berättigad städhjälp via hemtjänsten i kommunen, blir man berättigad kan man tydligen åtminstone i vissa kommuner välja själv vem som ska utföra tjänsten. 

Jennie


Anmäl
2015-01-20 10:35 #3 av: Eda

Visst skall man våga be om hjälp med städning. Men min rullstolsburna mamma t.ex. var på pappret berättigad till ”Städning var 3:e vecka”, vilket inte alltid skedde och dessutom kunde golvet bli ganska lerigt efter rullstolspromenader däremellan.

Jag fick ytterligare igår ett bra städtips angående en mikrofibermopp försedd med sprayflaska, alternativt att man själv har med en lös spayflaska med såpvatten el. dyl. så man slipper hink.

Anmäl
2015-01-20 21:36 #4 av: RuiXue

Ångmopp typ H2O mopp är bra med. Lite trög att köra över golvet förvisso, men den har allt i ett och tar den mesta smutsen! 

Dåligt med städ så sällan! Det måste man kunna få beviljat oftare! 

Jennie


Anmäl
2015-01-21 17:57 #5 av: thenameless

Man kan få en polska eller thailändska för en hyfsad peng har jag hört? Bara man har egen utrustning hemma

Anmäl
2015-01-22 12:46 #6 av: bernil55

Vad det kostar med hemtjänst är så olika i olika kommuner. Och det är olika upplagt.

Jag har blivit tilldelad 8 tr servicetjänster, som det heter här, den del som inte handlar om personlig omvårdnad. Sen väljer jag hur mycket jag vill använda, men det kostar 190 kr/tim. Men jag har handikappbidrag.  Utnyttjar bara 1,5 t varannan vecka än, men visst ser det illa ut den andra veckan... Får välja utförare och jag valde kommunen, det funkar bra!

Privat städ med RUT-avdrag blir ungefär samma kostnad. Testat det med. 

Sopa kan jag eller använda antistatisk mopp ibland men jag skulle vilja ha ett teleskopskaft till den så jag kan förkorta det. 

Anmäl
2015-01-22 15:13 #7 av: Eda

Clas Ohlson har Städmopp Smart Microfiber med teleskopskaft, med skaftet kan man också förlänga dammvippan, fönstertvättaren etc.
http://www.clasohlson.com/se/b/Hem/St%C3%A4da-&-diska/Moppar-&-hinkar

Anmäl
2015-01-22 21:51 #8 av: bernil55

Ja, jag ska studera... har presentkort där men måste få någon att handla.

Gummiraka blev jag påmind om där. Det var jättebra till ett slätt badrumsgolv, men till mitt "knottriga" (för att ej halka) går det sämre, men jag måste nog testa igen.

Duscha går så bra men att sen ta hand om allt det blöta gör mig... nipprig! Galen


Anmäl
2015-01-23 05:34 #9 av: RuiXue

När jag har duschat får golvet faktiskt självtorka. Men så brukar det inte bli så väldigt vått ute i resten av badrummet heller, och jag har alltid innetofflor på mig i alla fall. 

Hemtjänst brukar kunna anpassas efter vilken inkomst man har med, på vissa ställen är det kostnadsfritt för brukaren om man har en väldigt låg inkomst. 

Jennie


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.