Tillgänglighet

Kollektivtrafiken i Göteborg

2014-06-17 13:22 #0 av: RuiXue

http://www.expressen.se/gt/ledare/det-maste-bli-en-andring-vasttrafik/

Så ser det ut i den stad som nyligen fick tillgänglighetspris! Är det undra på att en annan rynkade på näsan åt den utnämningen?

Jennie


Anmäl
2014-06-17 18:40 #1 av: thenameless

Av det lilla jag sett av Göteborgs spårvagnar så är de ju urgamla med trappsteg in också....

Neb tragiskt så har det ju inte hänt mycket på fronten för multihandikappade i el-slagskeppen.  De gamla vagnarna har tydligen regler för vikt etc

Anmäl
2014-06-19 00:16 #2 av: RuiXue

De nya vagnarna har bara två rullstolsplatser, max, och de platserna är ofta upptagna av barnvagnar, ramperna kärvar ofta och långt ifrån alla chaufförer är villiga eller kunniga att ta ut de manuella ramperna för att en rullstolsbrukare ska komma på spårvagnen även om det finns plats. 

Så idag hade Normaldemokraterna och ett gäng rullande aktivister fått nog och åkte på en liten grupputflykt på JärntorgetOskyldig Ja, jag var med! Gapskrattar


http://www.expressen.se/gt/rullstolsburna-i-aktion-mot-dalig-tillganglighet/

Jennie


Anmäl
2014-06-19 15:50 #3 av: thenameless

Bra initiativ av dem.

Anmäl
2014-06-20 01:26 #4 av: millam

Heja er grupp! Bra initiativ! Synd jag inte bor där, hade gärna kommit med! NördDet där man kanske skulle göra regelbundet då och då, och bjuda in tv och tidningar?

Anmäl
2014-06-23 02:01 #5 av: RuiXue

Som Anders Westgerd sa i intervjun med tidningen "Vi återkommer" Lipar

Den bristande tillgängligheten på kollektivtrafiken i Göteborg bryter mot lagen om tillgänglighet som trädde i kraft 1979, det är dessutom diskriminering gentemot rörelsehindrade resenärer och bryter mot den FN konvention som Sverige skrivit på.


Jennie


Anmäl
2014-06-23 02:03 #6 av: Leffe

Då verkar vi ha det bättre med SL även om det återstår en hel del

Anmäl
2014-06-23 19:11 #7 av: thenameless

Ja i stan och oftar och oftare i förorterna har bussar tunnelbana och spårvagn låga insteg och jag har akdrug hört om någon i el.stol som inte fått åka med?

Det är bara om plats saknas ifall det är fler skröppel ombord eller barnvagnsmaffia

Anmäl
2014-06-24 04:34 #8 av: RuiXue

I Göteborg är det oftast barnvagnsmaffia som stjäl de få rullstolsplatser som finns på bussar och spårvagnar. 

Till och med i Onsdags när vi skulle kuppa så fick Anders låta flera spårvagnar gå förbi, dels var det fel modell av spårvagn än den modell vi skulle på, och den första av rätt modell var full av både folk och barnvagnar så den hade han inte ens kunnat få komma på om han skulle åkt ensam. 

Så ser det ofta ut för dem som regelbundet åker kollektivt i Göteborg med rullstol, de får ofta vänta länge innan de kan komma med en spårvagn för att det är för få platser de FÅR nyttja på spårvagnen, och de platserna ofta är upptagna redan av barnvagnar som faktiskt FÅR stå i andra delar av spårvagnen. Ska man dessutom inte till typ Brunnsparken eller någon annan stor knut, så har man kanske bara en spårvagnslinje att välja på också, då kan det ta än längre tid att komma dit man ska!

Av förklarliga skäl så är det många i Göteborg som har färdtjänst vilket är mycket dyrare både för brukare och kommun jämfört med att åka kollektivt!

Jennie


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.