Tillgänglighet

Trappor och lutane golv

2014-03-30 11:10 #0 av: Skorpion76

En sak som är ganska jobbig när man är ute och går på stan och antingen går med rollator eller sitter i rullstol är alla trappor utanför små och trånga affärer. Dels är det jobbigt att lyfta rollatorn uppför trapporna. Jag vågar inte göra det själv eftersom jag är rädd för att tappa balansen. På Coop Extra här i Oskarshamn lutar golvet och det är jättejobbigt eftersom rollatorn tenderar att sticka iväg om man inte låser den. Likadant är det för dem som har barnvagnar och sitter i rullstol.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2014-03-30 11:45 #1 av: thenameless

Ett vanligt problem utomhus, pga att de vill att vätska ska rinna av så bygger de alltid vägar och trottoarer med en viss lutning. Tyvärr värre på vissa ställen än andra. Det verkar inte finnas någon standard för det i svensk byggplan?

Jobbigt Men tyvärr något vi måste anpassa oss efter, Du får träna upp ena armen så att du kan parera när det lutar.

Vad gäller insteget i butiker och affärer landet runt handlar det nog mest om att de är snåla eller inte har råd att bygga om entreerna så att alla kunder kommer in?

Ett ofog vi alla alltid borde anmärka på när vi är ute med hjälpmedel. 

Förr eller senare reagerar någon,

Anmäl
2014-03-30 12:00 #2 av: millam

Håller med dig, sånt är jobbigt. Många affärer kommer man inte in alls, men just mataffärer borde ha åtminstone en ramp så man kan ta sig in på egen maskin. Det är det minsta man kan begära i mitt tycke.

Synd, för i alla fall jag vill klara mig själv, och kommer jag inte in utan hjälp så går jag inte in. Då bojkottar jag affären så långt som möjligt, eller så skriver/pratar med dom om dessa svårigheter.

Oftast är dom snälla och förstående, några börjar fundera på möjligheterna, andra tycker det fungerar bra, vad gör väl det om dom får hjälpa till..(För mig är det en stor skillnad).

Men oftast låter dom det passera, det liksom blir inget  av funderingarna. En enda blev lite förnärmad på mig, i mitt tycke utan orsak. Han hade så lätt att rätta till problemet, men gjorde det inte. En blomsteraffär, bra ingång för rullstolar. Men han packar båda sidorna av ingången fullt med blomkrukor så det blir en stig kvar. Så jag bad honom plocka bort dom så jag inte rammar dom, ville ju in för att se även växterna inomhus.

Han blev sur.. så numera rullar jag bara förbi, tittar på blommorna ute, men går aldrig in, handlar aldrig där. Får jag tillfälle att kommentera högljutt så gör jag det.

Men, prata med dom, eller om du har lättare att skriva så gör det. Berätta om dina svårigheter, och många andras, för du är säkert inte ensam! Be om ett svar! Försök, om du kan och orkar, mobilisera andra i samma situation så ni är flera, även barnvagnsfolket! Kanske att dom kan och vill ordna upp det? Att dom inte tänkt på det bara?

Anmäl
2014-03-30 13:04 #3 av: thenameless

Hörs man inte, syns man inte. Man måste säga något annars ser de ingen anledning att ändra på något

Anmäl
2014-03-30 15:19 #4 av: Skorpion76

Jo, det är sant och när jag har varit inne i affären har jag talat om det, men ingen har gett mig några praktiska tips på hur jag ska gå tillväga för att tala om det. et finns fler än jag som är medvetna om problemet. 

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2014-03-30 19:15 #5 av: thenameless

Coop har ju oftast en butikschef. Be att få prata med honom när du är där nästa gång, Då kan du påtala ert problem.
Lyssnar han inte kan du sammanfatta en skrivelse med några av dina olyckssystrar och bröder som ni undertecknar och skickar in, Ett ex till butiken och ett till Coops centraladministration/högkvarter

Hota med att gå till HO/DO

Anmäl
2014-03-31 23:46 #6 av: RuiXue

Trappor och lutande golv är ett ständigt aber när man rör sig ute på samhället med någon form av hjälpmedel. Är man ute i rullstol så är det ett ständigt parerande för att vägen lutar så vattnet ska rinna åt ett håll, men även golv i vissa butiker lutar, speciellt i äldre byggnader. 

Inte alltid så lätt att göra något åt lutande golv eller trappsteg in till en butik, men påpekar man inte problemet till den som har butiken så är det svårt för dem att åtgärda också. 

Är det bara ett trappsteg in till en butik så kanske det hjälper med en liten ramp upp, men är det flera trappsteg så blir det genast mer komplicerat, allra helst om butiken ligger längs med en gata så de inte kan anlägga en ramp hur som helst som blir både funktionell och säker för både brukare och trafik. 


Vet inte om man kan göra så mycket åt lutande vägar egentligen för vattnet måste ju ta vägen någonstans. Men det skadar ju inte att ta upp det med sin kommun och se om det finns en annan lösning för regnvattnet när en gata ska göras om på något sätt, om så bara med ny beläggning. 

Jennie


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.