Rehabilitering

86-åring skickades hem från sjukhuset utan vårdpla

2013-01-21 11:55 #0 av: Leffe

Hon skickades hem från sjukhuset i Västerås utan att någon vårdplanering gjordes. Hon blev sittande i en rullstol i sin servicelägenhet på Skallberget i Västerås utan att veta hur det skulle bli.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5405170

Anmäl
2013-01-21 14:14 #1 av: Maria

Det verkar ju helt galet.

Nu är det länge sedan jag arbetade på advelning men just geriatriska avdelningar så var ju vårdplanering a och o innan man skickade hem någon.

Sedan kan man tycka att boendet borde ha bättre kontakt med sjukhuset.

 

/Maria

 

Anmäl
2013-01-21 21:09 #2 av: thenameless

När en anhörig till mig låg på Geriatriska så klagade hon mycket på vården och omsorgen. Planeringen runt om och samordningen fungerade riktigt bra. Men att tvätta paienter och deras kläder mm var dåligt med

Anmäl
2013-01-21 21:59 #3 av: Maria

När jag jobbade på geriatrisk vårdavdelning så fungerade det ganska bra vill jag minnas.

Tvätta patienter gjorde viFlört men däremot hade vi ingen möjlighet att tvätta kläder då det var en vanlig vårdavdelning fast patienter över 65.

/Maria

 

Anmäl
2013-01-22 00:09 #4 av: thenameless

#3 Det beror ju på vad man menar med tvättning. Att duscha/bli tvättad en (1) gång i veckan är ju under all kritik hon fick tvätta sina underkläder själv i handfatet och sig själv. detta en dam på 90+ med rullator.

När jag själv var barn och myndigheterna brydde sig något om mina framsteg och försök att underlätta min vardag rent kirurgiskt så kom ju biträden och uskor in med baljor med varmt vatten,tvål och tvättlappar mm varje morgon. Jag var då gipsad och eller låg i sträck så jag kunde inte gå upp själv.

Det verkar vara borta numera eller gäller det bara geriatriken? jag har själv inte legat inlagd på många år.

Anmäl
2013-01-22 06:13 #5 av: Maria

Fortfarande så har man morgonarbete på avdelningar med  tvätt eller hjälp till dusch. Jag har legat inne ett antal gånger de sista två åren och det har fungerat.

Jag minns att svårigheten (när jag jobbade på geriatriken) många gånger var att få patienterna att vilja duscha. Det kräves ibland både list och övertalning.

När man är inneliggande på en vårdavdelning så brukar där inte finnas möjlighet till att få sina kläder tvättade. Det är ju inget boende.

Däremot brukar de vara generösa med sjukhuets kläder där det även finn kalsonger och strumpor.

Sorgligt om det inte fungerar överallt.

/Maria

 

Anmäl
2013-01-22 09:30 #6 av: thenameless

Ja det är säkert olika på alla sjukhus? Det beror ju på vilka som jobbar där och vilka som driver dem osv.... Kan ju ha varit andra faktorer som spelade in också? hon var en rätt komplicerad person... Men jag upplevde att planeringen av vad som skulle ske efteråt fungerade vi hade flera möten om hemtjänst eventuell placering på hemmet mm.

Och de såg till att någon kunde möta henne när hon åkte hem, vilket ju är viktigt.

Anmäl
2013-01-22 09:39 #7 av: medde

#0 samt 1- Visst är det helt galet. En del boenden har inte så bra kontakt tycker jag med vården, Det blir ofta en liten spricka där

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2013-01-22 12:02 #8 av: bernil55

Vi har visst en jättebra vårdplanering nu (Östersund). Särskilda biståndshandläggare m fl, som finns på lasarettet! Men när jag var biståndshandläggare (2 månader...) fick vi fax därifrån när någon med behov av hjälp skulle åka hem. Sen är det den mänskliga faktorn då.

Det är ju förskräckligt när sånt här missas. Rynkar på näsan

Anmäl
2013-01-22 20:31 #9 av: thenameless

Ja att faxa när någon skall åka hem och inte vänta på svar är ju under all kritik. Det krävs ju en mänsklig kontakt i et sådant fall. Ett fax kan lätt försvinna eller bli liggande.

Det är stora skillnader mellan både kommuner och vårdföretag hur de hanterar flyttningar mellan institutioner men också flytt ifrån sjukhus till vårdboende.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.