Andra sjukdomar och skador

steloperera fotled

2012-05-31 17:46 #0 av: Netten70

Har precis fått beskedet att jag kommer behöva steloperera min ena fotled pga en tidigare läkarmiss och en kår inom sjukvården som inte lyssnat på mig. Tankarna och känslorna bara snurrar just nu. Läkaren pratade bara om vad jag kan göra men inte så mycket vad jag inte kommer kunna göra. Jag var just då och där väldigt chockad och tagen av beskedet att jag hade svårt att prata.

Är det någon här som vet och kan berätta om hur livet blir. Jag fattar ju initialt att det blir kryckor, smärta och så under läkning men jag tänker mer långsiktigt i livet. Jag är 40 och förhoppningsvis har jag minst 40 år till att leva.

Vilka inskränkningar i livet kommer en stelopererad fotled ge mig? tänker framförallt på vardagliga saker som man tar för givet.

Vilka hälsoproblem kan man få på sikt, tänker tex på att andra leder måste kompensera för den stelopererade leden?

Anmäl
2012-05-31 22:14 #1 av: z12

Jag står just inför ett liknande problem. Jag blev trampad av en häst för 18 år sen, de tog bort en bit ben men jag stelopererade inte, och ångrar mig. Jag har haftmiljoner besvär för att jag inte stelopererat mig. Jag kanske får göra det nu, får veta om en vecka. Nu ikväll tappade jag vänsterarm, den bara kopplade ifrån, jätteläskigt. Förmodligen för att jag promenerat för länge idag, med min ejopererade tå som också blivit bruten för fem dar sen, just  efter att 3 röntgen tagits. Jag har blivit sämre  på att gå och jag går ändå och allt vänds innåt kroppen. Jobbigt att vänta. Vill helst prata med en läkare nu, när armen gick. Steloperera; JA

Anmäl
2012-06-01 00:21 #2 av: [Beavis]

#0 Jag har stelpererade fotleder men på lite olika vis. I vilken vinkel/vinklar ska du steloperera?

Den största skillnaden kommer nog bli i hur du går och springer samt att beroende på vinkel de fixerar kan bli svårt att  hoppa.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-06-02 14:25 #3 av: Netten70

Det blir en lång spik genom hälbenet, upp genom språngbenet och sen vidare upp till underbenet. Sen kommer det trasiga språngbenet att fixeras med skruvar. 2 av ledens 3 rörelsefunktioner kommer att försvinna helt. Tror vinkeln blir så jag kan stå plant utan skor.

Springa kommer jag inte kunna göra, likaså skulle det bli besvärligt att gå på ojämt underlag, tex i skogen eller tex när det är dåligt plogat eller snöblask fryser på. Utförsåkning verkar gå bort också.

Anmäl
2012-06-02 14:41 #4 av: [Beavis]

okej. det låter som att plantarflexionen försvinner?. Så har jag på ena foten men det kommer sig ursprungligen av en kort sena. Senare blev den även stelopererad. Jag har främst stelopererat mot in/utåt vinkling då jag gick på insifan av foten/fotleden.

Men ja jag kan nog bara bekräfta de problemn de sagt att du kommer få. Men det går ju att överkomma.

Slalom tror jag kommr funka. det gjorde det rätt hyfsat för mig när jag var liten

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-06-04 11:33 #5 av: Netten70

#4 Det känns fånigt att ojja sig över detta. När man sätter sin egen situation i relation mot någon annans, men det känns ändå väldigt omvälvande.

Under den tiden jag försökt gå och få igång fotleden innan de upptäckte missen med språngbenet så har jag haft en del känningar i knäleden. Är lite orolig att andra leder såsom framfot, knäled och höftled ska börja krångla, kanske inte initialt men med tiden.

Men hur är det att sitta på knä respektive huk?

 

Anmäl
2012-06-04 14:26 #6 av: [Beavis]

Annorlunda, Men det går. jag kan göra båda. men jag är förlamad i fötterna så jag kan inte balansera med tårna som du troligen gör?

Så jag tror att du kommer vara bättre än mig. Grejen blir bara att hitta vinkeln.

Att sitta på knä kan bli knepigt innan du hittat tekniken, Risken är att du mosar tårna i början. Jag har återigen ingen känsel i mina så jag lider inte. Men jag misstänker att jag brutit några under åren. Du lär dig vika unan dem osv.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-06-04 14:51 #7 av: Netten70

#6 Tack snälla för att du delar med dig av dina erfarenheter.

Nu väntar jag på att "min" ena specialist ska ringa imorgon och då får jag nog veta om det ens finns något alternativ istället för steloperation.

Anmäl
2012-06-04 20:21 #8 av: [Beavis]

Lycka till. hopas du slipper det.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.