Tillgänglighet

Västtrafik nobbar rullstol

2011-07-15 12:18 #0 av: Leffe

Ewa skulle hälsa på sitt nyanlända barnbarn i Borås. Hon ringde till Västtrafik. 
Fråga: Kan jag åka med rullstolen? 
Svar: Ja. 
Facit: Det kunde hon inte

Länk

 

Anmäl
2011-07-15 12:23 #1 av: Wand

Om hon ringer och frågar om hon kan åka med rullstol så låter det ju som att hon ska ha en vanlig rullstol. Hon kunde ju ha sagt redan från början att hon har en rullstol av stor modell som tar plats. 
Jag tycker inte att Västtrafik gjorde något fel, dessutom betalade de ju t.o.m för taxi så hon kunde åka ändå.
Sluta gnäll i tidningen om småsaker som löser sig ändå, säger jag.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-07-15 12:25 #2 av: Leffe

#1 Det handlar om tikkgänglighet

Anmäl
2011-07-15 12:28 #3 av: Wand

Vaddå tillgänglighet? Ska man bygga om tågen så att stora, eldrivna fordonsliknande rullstolar ska få plats? Det kostar pengar och tar tid.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-07-15 12:31 #4 av: Leffe

Och....

Det finns lagar om tillgänglighet

Anmäl
2011-07-15 12:38 #5 av: [Beavis]

Det finns redan bussar med låga insteg där rullstolar och elrullstolar kan köra in, Vet inte om de har sådana i Västtrafik?

Jag läste just artikeln lite ordentligare Västtrafik är tydligen ett tågbolag. Själv vet jag ju att det inte går att åka tåg som rullstolsbunden om man inte är väldigt rörlig och har en vanlig manuell rullstol. Vanliga tåg har tre eller fler trappsteg in ifrån perrongen och är extremt trånga.

Wand har en liten poäng i det hon säger, Kvinnan borde ha rest med en mindre lättare rullstol.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-07-15 12:49 #6 av: [Hjulben]

Vi har faktiskt en lag sedan över 35 år om att all kollektitrafik ska vara anpassad för personer med funktionshinder  så allt snack om att man som rullstolsburen intge ska få åka tåg är bara rent nonsen
Vi har exakt samma rätt som alla andra att kunna resa dit vi vill  det är en mänsklig rättighet som är iskrivit i FN konventionen om mänskliga rättigheter för funktionshindrade  som sverige har skrivit under och lovat att följa

Anmäl
2011-07-16 10:28 #7 av: bernil55

Jag vet inte men antar att man måste vara väldigt noga med att beskriva sitt fordon. Bara "rullstol" kan betyda så många olika saker. En del kallar min elrullstol för Permobil fast det inte är en permobil. Det är nog bra ändå eftersom det förklarar storlek och att det är en eldriven sak. En del elrullstolar är "elmoppar". Ja,det verkar förvirrat. Är inte den på bilden en "elmoppe"? Antagligen en lång sak.

Och det ska anpassas... En del har gjort det och en del inte. Komplicerat!

Men såklart tycker jag att allt ska vara anpassat för "oss" redan från början numera. Alltså när man köper nytt. Om gamla saker går göra om har jag svårt att uttala mig om. Men dom är skyldiga att göra sitt bästa... I lönsamhetens tidevarv...

Anmäl
2011-07-16 10:44 #8 av: [Beavis]

De köper ju in nya pendeltåg i Stockholm som även rullstolsbundna kan åka med, Kan de inte göra liknande med tågen? Jag kan väldigt lite om tåg men principen borde vara densamma på tåg som för pendeltåg? de kan ju köra på samma räls osv?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-07-30 10:05 #9 av: [Hjulben]

Det går inte att åka pendeltåg med el rullstolar på grund av höjdskillnader mellan vagn och perong  som inte tas upp av rampen

Anmäl
2011-07-30 15:55 #10 av: [Beavis]

#9 Det är de gamla pendeltågen modell 55 eller vad de nu heter?

De nya pendeltågen som även går på din gren av pendellinjen ser ut som x2ooo och har lågt insteg där man kan rulla ombord. och där kan man sitta tills man kommit till sin station jag e övertydad om att även el mojänger klarar detta utom i rusningstrafik. Då man inte kommer in i gångarna där det är ett trappsteg.

Om dessa pendltåg finns hos Västtrafik har jag däremot ingen aning om?

Jag är visserligen uppfödd och bor ibland icke funktionsindrade men för mig är det en självklarhet att beskrivatypen av rullstol jag färdas med på tåget.

 

#7 Permobil® är ett märke på elrulstolar/moppar/mojänger alltså inte en benämning på desamma även om de är stora på marknaden

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-07-30 19:43 #11 av: [Hjulben]

Du har tyvärr helt fel det är dom nya tågen jag talar om har själv kontrolerat detta med SL

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.