Hjälpmedel

Rullstolars för- och nackdelar

2007-09-23 13:45 #0 av: vanessa

Skapar en tråd om det som Mezzzanina undrade över. Du som har erfarenheter av olika rullstolar kan du skriva för- och nackdelar om dem. Som hur lätta de är att få med i bilen. Hur de går at ta sig runt i, både inne och ute. Kanske du har olika stolar för det? Kan du bege dig ut i skogen, eller är det bara asfalterade vägar som gäller?

Kanske du sportar med din stol, som Rullstolsrugby, eller annat trevligt. Vad har du får stol då? Och varför är den bra till det?

En massa frågor som vi hoppas få svar på. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-09-23 13:58 #1 av: Leffe

Rullstolarna görs nog lättare och lättare, men man glömmer lite annat praktiskt.
För en del år sedan när vi i Stockholm hade tvåmnsbemannade färdtjänstbussar och bar våra kunder i trapporna skulle vi hämta en kund hos en rullstolsleverantör. Då passade vi på och tittade lite själva på olika rullstolar, Och vi konstaterade att det fanns ingenstans att få ett tag i stolarna för att bära i trapporna. Men stolarna var ganska lätta till vikten.

Vi påtalade att det gick inte att bära kunderna i trappor med dessa rullstolar. Svaret vi fick var "Rullstol bär man inte, man rullar den". Vi skakade på huvudena - jaha rulla fyra våningar upp!

Anmäl
2010-05-21 00:57 #2 av: [Beavis]

#1 Leffe jag förstår din synpunkt men inom rehabiliteringsrörelsen som ex rekryteringen strävade de efter att brukarna skulle lära sig att bli självständiga och kunna ta sig upp och ner för trappor själva utan hjälp. Detta är självklart ingen större möjlighet för en tetra eller någon med svår cp skada men en para skulle klara det. På 80-talet var jag på flera läger i Boxholm där vi fick lära os just detta att ta oss upp och ner i trappor samt även prova på att ta oss fram i skogen.

för att följa upp Vanessas frågeställning. Man behöver egentligen ingen speciell rullstol för att köra i skogen, men bredare däck är att föredra för  bättre grepp och inte sjunka ner i mjuk jord eller lera. sen får man prova sig fram och se "vägarna" i terrängen

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-10-16 17:59 #3 av: [Beavis]

Det finns ju de där gamla sjukhusmodellerna också vi brukade kalla dem "Gamla bettan" De är ju bra för att skjuta runt folk och även för de som har gipsade ben etc

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-10-16 19:55 #4 av: [SvenA]

Det är väl knapp attt dom duger till detta efter vad jag har sett och prövat på

Anmäl
2010-10-17 00:31 #5 av: [Beavis]

Så länge man blir skjutsad och bara är på sjukhus och institutioner med långa korridorer fungerar de. Svårare om du inte kan ta dig ur och i för egen maskin dock. De manöverar ju inte bäst heller som kanske du förstår av det jag sa med korridorer.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-10-17 11:25 #6 av: [SvenA]

Jag har blivit skjutsad i sådana och dom har haft fullt sjå att förra fram den med mig i

Men det måste vara något som verkligen tål en omild behandling

Anmäl
2010-10-17 14:48 #7 av: [Beavis]

Det är där de är starka. de är robusta och stadiga. Men inte anpassade för en funktionell vardag.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-10-17 15:12 #8 av: [SvenA]

Men tyvärr så får många gamlingar sådana rullstolar och orkar knappt ta sig fram

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.