Färdtjänst

Stockholm återinför Rullstolstaxi 2008

2007-10-31 11:06 #0 av: Anne

Fick precis mail om det här.

Beslut i färdtjänstnämnden:
Rullstolstaxi återinförs 2008


Alliansen planerar att återinföra rullstolstaxi, en möjlighet för rullstolsburna att kunna resa lika flexibelt som andra färdtjänstresenärer. Under 2008 ska rullstolstaxi bli verklighet och färdtjänstnämnden har beslutat om inriktning för tjänsten.

- Alliansens planer att återinföra rullstolstaxi som ett komplement till färdtjänsten har nu tagit ett stort kliv framåt. Det är en av de viktigaste frihetsreformerna för dem som sitter i rullstol. Visionen är att rullstolsburna i Stockholms län har en ökad livskvalitet genom att de kan resa flexibelt och personligt precis som alla andra resenärer, säger Anna Starbrink (fp), ordförande för färdtjänstnämnden.

Ur inriktning för rullstolstaxi:
Rullstolstaxi ska vara en flexibel tjänst utan krav på långa bokningstider.
Tjänsten bör erbjudas med kundval där kunderna själva vänder sig direkt till leverantören och beställer en bil.
Det ska vara möjligt att frivilligt samplanera sina resor med rullstolstaxi.
Ingen extra avgift för rullstolstaxi utöver den som gäller för ordinarie fördtjänst. Högkostnadsskyddet gäller.

- Färdtjänsten är de funktionshindrades kollektivtrafik och ska ge rörlighet och valfrihet för dem som inte kan åka med SL, Människor som sitter i rullstol ska också spontant kunna göra biobesök eller hälsa på en vän eller släkting. De ska enklare och utan lång planering kunna få tag i en bil för att resa, avslutar Anna Starbrink (fp).

FAKTA
Rullstolstaxi gäller personer med funktionshinder som medför att man inte alltid kan resa med vanligt färdtjänstfordon. Ca 15.000 personer i länet berörs. Möjligheterna att få rullstolstaxi avskaffades i princip under förra mandatperioden vilket Alliansen nu tänker åtgärda.

Det första året med Alliansen har inneburit ökad frihet för färdtjänstens brukare. Under 2007 har samarbetet mellan färdtjänsten och SL intensifierats och de bägge verksamheterna har flyttat ihop i samma hus. Närtrafiken, en flexiblare form av anpassad kollektivtrafik, byggs ut kraftigt,

Anmäl
2007-10-31 23:35 #1 av: vanessa

Det låter för bra för att vara sant. Underbart. Då är det bara att vänta till 2008 så ska jag och mamma göra gator och torg osäkra :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-11-01 06:35 #2 av: [SvenA]

Så vardet redan på 1980 talet.Då ringde man till sin lpkala växel och beställde. Sedan kom någon tjänsteman på iden att de skulle vara bättre om man samplanerade färstjänstresorna och det var då färdtjänsten spårade ur totalt och man fick börga åka kors och tvärs genom länet innan man kom fram dit man skulle. Enresa som normalt tog 40 minuter kunde bli upp till två timmar lång och dethar inte blivit bättre genom åren nu måste man beräkna tre gånger normal restid för att vara säker på att komma fram i tid. Fast man janske ska se det positiva i det man får se orter i hela länet som man normalt inte har tänkt sig att besöka.

Anmäl
2007-11-01 08:35 #3 av: Anne

Jodå - man har haft det förut, men det har dragits in pga den otroligt dåliga ekonomin i Stockholms läns landsting. Ur politikerperspektiv så handlar ju allt om prioriteringar. Jätteroligt att det kommer tillbaka i alla fall.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.