Tillgänglighet

flyga med rullstol??

2009-07-02 18:14 #0 av: millam

Nån som vet hur det är att ta flyget med rullstol? Har en manuell sådan, den tar inte mycket plats.för länge sedan fick jag ha den ända till plandörren, fast egentligen ville dom att jag skulle shecka in den som bagage..det går jag inte med på, tänk om bagaget kommer bort e d. Och låna deras stolar där, det funkar inte.

Tänkte till Paris och träffa min dotter..men är osäker på hur det funkar på flygplatserna. Om nån har erfarenheter vore jag tacksam

kramar

Millam

 

Anmäl
2009-07-02 20:36 #1 av: fibro

Kolla med flygplatsen, borde ju gå att ordna tycker jag Flört

Anmäl
2009-07-02 20:49 #2 av: [SvenA]

Den ska ju med i bagageutrymmet så den får man inte ta med sig på annat sätt

Det har med säkerhet att göra

Anmäl
2009-07-02 22:15 #3 av: Leffe

När jag hade färdtjänstkörningar till Arlanda så vet att på Arlanda fick kunden sista i sin rullstol och med vår hjälp så kom man till en disk handikappservice. Där tog luftfartsverkets personal över både kund, rullstol och bagage. När vi hämtade på Arlanda fick vi vänta tills luftfartsverket kom med kunden i sin rullstol och bagage. Så jag tror att Luftfartverket tar hand om både rullstol och bagage så att det kommer rätt

Anmäl
2009-07-03 14:14 #4 av: millam

Tack för all info, ska kolla med arlanda..så får min dotter kolla hur det fungerar i paris.

kramar från millam

Anmäl
2009-07-03 14:23 #5 av: [SvenA]

Lycka till med resan

Anmäl
2009-07-04 01:37 #6 av: Mezzzanina

Jag har flugit inom Sverige.Men de tog min rullstol i bagaget och så fick jag sitta på en vagn med hjul som de lyfte ombord.Väl framme så hämtade de mig i en likadan vagn och lyfte ner mig för trapporna och sedan stod de där och väntade med min rullstol.Det var väl inte det smidigaste jag vart med om, men det funkade.

Anmäl
2009-07-04 05:01 #7 av: Catwoman

Får önska dig lycka till med resan och hoppas du får det trevligt.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Anmäl
2009-07-05 03:13 #8 av: DodeN

Om det är från arlanda du ska flyga så ringer du dem och bokar ledsagning, då får du hjälp att checka in bagaget, märka rullstolen och ta dig igenom säkerhetskontrollen, sen får du ledsagning hela vägen till gaten. På arlanda har de ingen nivåskillnad så man får ta stolen hela vägen fram till planet, sen beroende på om du kan gå lite eller behöver bli buren på så får du hjälp med det medans stolen bärs ner till planet och packas in.

 

Jag gissar att det är samma sak i paris eftersom det är en stor stad du ska till, oftast får man stolen vid dörren och sen hjälp att hämta bagage osv.

Så se till att boka ledsagning då går allt så mycket smidigare och man slipper fundera över vart man ska osv.

Jag flög tillsammans med resten av damlandslaget i rullstolstennis till sardinien via milano för 1 månad sedan och det gick jättesmidigt, vi hade en från arlanda med hela vägen från att vi checkade ut från hotellet på arlanda tills vi satt på flyget. Stolarna var med hela vägen och sen fick vi dem vid flygplansdörren.

 

Det är på dem små flygplatserna där man måste lyftas ombord som man oftast får lämna ifrån sig stolen vid inchekningen för att de ska slippa ett moment. Men på de större flygplatserna där man kan rulla på hela vägen så får man nästan alltid göra det hela vägen fram till dörren.

Lycka till på resan och glöm inte att ta bort allt löst som kan ramla av. Tex. sidoskydd, dyna mm. Har du en stol du är väldigt rädd om så du inte vill ha repor på är ett tips att antigen ha på ramskydd i tyg eller sådan isolering man har till vattenrör, så sätter man på det på ramen där man inte vill ha repor.

Jag hade det på tennisstolen och fick inga repor men hade inget på min standardstol, fast den är jag inte rädd om ändå, och där repades lacken upp massor.

Anmäl
2009-07-05 12:22 #9 av: millam

Oj, vad mycket att tänka på..fotstöden o annat då, de ska också bort? Men ska fortfarande med i bagageutrymmet? Packr dom åt en, o har dom allt material till det där?

Tusen tack för info, ska börja kolla på resor

Millam

Anmäl
2009-07-05 15:20 #10 av: DodeN

Beror på vad du har för stol, om fotstöden lätt ramlar bort så skulle jag ta av dem. Orsaken till att man bör ta bort det är att när dem lägger ner stolen så kan lösa tillbehör lossna och åka runt i bagageutrymmet och sen när man får stolen så har de inte koll på villka bitar som ska höra till.

Men krävs det att man trycker på spärrar etc så behöver du knapptas ta bort dem.

Dem packar inget utan lyfter in stolen som den är i bagaget, så min hamnade  så rören fram på stolen låg mot golvet och kanade fram och tillbaka så lacken repades.

Vet du vad du har för märke och modell på din stol så kan jag hjälpa dig lite mer med vad du kan behöva ta bort och inte.

Såhär har jag gjort, satt en bit rörisolering runt ramen längst fram, den delen som jag tycker är tråkigast om den repas. Nu är den här stolen redan så sliten så det gör inget, men den jag flög med sist hade inga repor på sig och nu är det massa skav i lacken och repor. En bit rörisoloering för 12 kr i något byggvaruhus, Obs eller liknande och sen tejp eller buntband så klarar den lite mer.

Anmäl
2009-07-08 11:36 #11 av: Leffe

Du får berätta sedan hur resan gick

Anmäl
2009-07-08 13:57 #12 av: millam

Jag har nyss bytt stol, så den är alldeles ny av märket panthera med låg rygg. Det mesta är löstagbart t o m hjulen, med spärr då. Av vad du skriver behöver jag egentligen bara skydda ramen, annars inget, om jag fattat det rätt.

Vet ännu inte när det blir av, men snart hoppas jag.

Tack ännu en gång

Millam

Anmäl
2009-07-08 16:36 #13 av: DodeN

Ok, men då tar du av sidoskydden och dynan och sen är mitt tips att du i alla fall sätter rörisolering på fronten av ramen, så som det är på min bild. Jag har också en panthera.

Jag tar alltid av sidoskydden och dynan för det har hänt andra att dem har lossnat när stolen ligger i bagaget. Hjulen tar dem sällan av, dem lyfter in hela i bagageutrymmet.

Så det ska nog gå bra :)

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.