Tillgänglighet

Den besvärliga årstiden

2009-10-04 14:14 #0 av: [SvenA]

Hörde på nyheterna att det snöar i dag ända ner till Dalafjällen så nu kommer vintern med alla de besvär som den skapar för personer med olika förflyttmngssvårigheter

Man kan alltig hoppas att att man äntligen har förstått att man måste se till att hålla gångbanorna rena från en massa snö så att även personer med förflyttnings svårigheter kan ta sig fram den kommande vimtern och inte behöva sitt inne

Anmäl
2009-10-05 10:07 #1 av: Tatsja

Hoppas verkligen skottningen är bättre i år än förra året.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-05 12:19 #2 av: fibro

Åååå, jag har alltid tyckt så synd om dem som har svårt att ta sig fram på vinter. Man ser rörelsehindrade och äldre med sina käppar och rullatorer och det bara svider i magen på mig...

Och nu plötsligt är jag själv en av dem som har svårt med balans och ta mig fram överhuvudtaget....

Och jag bara undrar...hur ska detta gå...Obestämd

Anmäl
2009-10-05 13:13 #3 av: [SvenA]

Det måste bara gå på något sätt för oss alla

Anmäl
2009-10-07 09:51 #4 av: Tatsja

man biter ihop och kämpar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-07 09:53 #5 av: Tatsja

Sen blir man arg på grannar som inte skottar. Det är inte mitt ansvar att göra en gång hos dem. Står faktiskt i kontraktet av varje hyresgäst ska se till att gången utanför trappan är tillgänglig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-13 21:11 #6 av: [Beavis]

Jag har alltid stört mig på hur det skottas i tockholms län.

Skottar de så skottar de så "högt" attdet återstår et snölager på mins ca 3cm vilket gör att de i rullstol slirar på mark och drivringar och för att inte tala om den snö som samlas på händer,handskar, fläskpressar mm. man kommer hem blåfrusen vår och jävlig.

Jag har hört att det är pga att de inte vill skada plogen som de inte sänker den mer? men Det hjälper inte oss tyvärr.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-13 22:43 #7 av: [SvenA]

Det beror som du säger at de inte vill slita för mycket på stålet som ska ligga i backen det slits en hel del vid plogningen

Sedan har vi det problemet att beställarna inte vill säga ifrån heller och att man inte behöver ploga under 4 centimeters snöfall

Att det sedan skapar stora problem för stora grupper struntar man i för de är inte själva drabbade av problemen

Anmäl
2009-10-14 10:14 #8 av: Tatsja

Hur många gånger finner man inte att de dumpat snön på handikappsplatserna. Detta får man till svar när man plogar: De är närmast att lägga snön på!

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-14 13:50 #9 av: [Beavis]

När man sitter där med dyngsura handskar och stelfrusna fingrar så har man inte mycket till övers för deras plogar.....

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-14 13:59 #10 av: [SvenA]

Det är inte meningen att man som rullstolsburen eller rannat hjälpmedelsberoende för förflyttming

ska vara ute under vintern då ska man bara sitta inne och vara tyst och vara tacksam för at man får leva

Anmäl
2009-10-23 13:39 #11 av: millam

Jaa, det hoppas jag naturen är med oss också..jag som rullar själv ute, det är inte lätt i snön..inte heller i regn, då händerna bara glider trots bra handskar. Och kallt blir det efter ett tag när handkarna blir våta..

Anmäl
2009-10-23 13:44 #12 av: [SvenA]

#11 Har du provat med arbetskandskar som är gummibelaggda de brukar ge ett bragrepp

Man kan ha dessa utanpå ett par vamliga vantar så slipper man i från blötan

Arbetshamdskar finns på flera olika ställen

byggvaruhus och dyligt

Anmäl
2009-10-24 01:52 #13 av: [Beavis]

Jag har funderat på om man kan använda latex handskar under handskarna för att skydda händerna mot vätan? har aldrig tsta om det är bra eller samma sak fast man e torr om själva händerna?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-24 12:33 #14 av: [SvenA]

Det borde man kunna men jag tror mera på arbetshamdskar då dessa också bruka ha ett bra grepp i sig själva

Anmäl
2009-10-24 14:10 #15 av: millam

Jag brukar ha vanliga handkar under, sen såna med korta fingrar som man använder egentligen på båtarna, segelbåtarna mest, troro jag, det står aqua på dem, från Clas Ohlson..dom äe ju bra, men blir våta som så många andra.

Men ska kolla vad specialisterna på Spinalis-kliniken har till salu...

Anmäl
2009-10-25 14:59 #16 av: [Beavis]

När jag tränade friidrott i rullstol så hade jag ju specialhandskar (tejpade skidhandskar) men i vanlig stol har jag ju aldrig handskar på sommaren, Jag har ldrig hajat ideén med ingerlösa handskar till rullstoll det är ju fingrarn du använder när du greppar drivringarna?

Det är bara i väldigt jobiga uppförsbackar jag kan använda handflatan. för er son är nya i stol kan jag rekomender att byta grepp till att använda endast tumme-pekfinger till att greppa. även tummuskeln kan ni använda som stöd, och tänk på att låta armarna gå i en cirkelrörelse eller lite som ett tåg... Nu viste ni kanske alla det? men iaf pappa Beavis instruerar Skrattande

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-25 15:16 #17 av: DodeN

Håller med Beavis, fingerlösa handskar har jag när jag tränar fast då tejpar jag fingrarna också, för att det är där som jag får blåsor om jag inte tejpar och hela handskar har jag inte hittat något som sitter tillräckligt bra.

På sommaren använder jag ibland tunna monteringshandskar med hela fingrar för att få bättre grepp och inte skita ner händerna så mycket, är inte kul att gå och handla kläder när händerna är svarta av damm och grus.

Nu har jag hittat seglarhandskar med 3/4 fingrar på biltema och då får man fingertoppen utan handske för att få lite ventilation men handske över de delar där jag har mot drivringen, håller på att testa men är tveksam för de är lite tjocka och stela än så länge.

Själv har jag nedsatt styrka i händerna och min högertumme är skadad i en sena så jag har svårt att få bra grepp utan handskar, och på vintern eller när det är blött är det 100 gånger värre.

Hoppas att min hyresvärd kommer skotta iår, de brukar vara ganska snabba för det bor många äldre i mitt område men tyvärr så lägger de snön eller skiter i att skotta uppgången till hissen. Är en stor backe upp till området och sen finns det en hiss dit man måste ha passerkort och den hissen skottar de inte fram.

Ska ringa min hyresvärd och se om de har ordnat garageplats åt oss, då kan jag ta mig ut till ett köpcentrum där det finns garageparkering utan att behöva ge mit ut i snön, skulle vara så skönt. Är sånt få tänker på. Förut älskade jag vintern, men nu när jag inte kan gå så bra och måste ha rulle då är det inte kul alls. Tjocka kläder som hindrar och snö, kallt och blött. Urk.

Anmäl
2009-10-25 15:27 #18 av: [Beavis]

Skitjobbigt med allt snösjok som smlas i handskar/vantar trots "skottat" underlag. Jag började med "fläskpressar för att jag tröttnade  på att trökjor/jackor blev sandiga och dyngsura, nu hjälper de inte hundra procentigt men bättre än inget. Tur man bor i stockholm där vi avskaffat vintern sen ett par år tillbaka Skrattande

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-25 15:37 #19 av: DodeN

Jag kör också med fäskpressar men skulle vilja ha ett par för vintern, kan ändå inte rulla själv ute när det är snö och slask, men sådant har man inte förståelse alls för på rehab. Samma med behov av grövre hjul, blir så trött på vintern bara jag tänker på det.

Årstiden då tvättmaskinen går jämt, kläderna hänger på tork och jag oftast kör med överdragsbyxor för att slippa smutsa ner alla kläder jag har. Känner mig som en dagisunge när jag ska ut och det är blött och slaskigt.

För att inte prata om hur blött det blir i lägenheten när man varit ute, förra året kröp jag runt i lägenheten medans stolen torkade. Nu har jag sett att jag måste ha en innestol också, vi har parkeringsplats utanför huset medans hyresvärden ska se hur de kan lösa en parkeringsplats i garaget åt mig. Men vi går igenom garaget för att komma upp i lägenheten och nu har jag fått en massa svarta däckränder i hela lägenheten, och förstått att det är damm och skit från garagegolvet som fastnar på däcken.

Har en enda matta och den lär vi få kasta nu, går nog inte att göra ren igen. Värre blir det på vintern när däcken är blöta också.

Så sitter arbetsterapeuten och tycker jag är lat... mmm... livet är ju så mycket lättare i rullstol. *ironi*

Anmäl
2009-10-25 15:42 #20 av: [Beavis]

På vintern ställer jag inte ens undan dammsugarn, den står framme hela tiden för att ta bort allt grus ifrån golven.

Jag har en idé på enuppfinning för att torka av hjulen på rullstolen och även kanske få av lite väta. Men det finns ivissa problem och sen ska man ju realiser ideerna också....

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-25 16:04 #21 av: DodeN

Smart att ha den framme hela tiden, får nog göra något liknande iår. Har en egeninköpt stol som jag kan ha som reservstol eller i alla fall för att byta hjul, men sen är det platsbrist som gör att den inte står framme.

Skulle vlja ha krokar i hallen där jag kan hänga upp ett par torra extrahjul att byta med, för tidigare har de stått i hallen mot väggen och så rullar de iväg eller blir blöta och är allmänt i vägen. Fick tips förra året att skaffa en stor och bra matta för att torka hjulen på, men det ska ju få plats också.

Min komun har bestämt att hemtjänst ska städa var 3:e vecka nu istället för varannan, håller på att försöka få städ varje vecka men det är svårt. Skulle inte vara helt fel att ha en groventre där det bara är att spola av golvet sen och kunna torka kläder.

Anmäl
2009-10-25 16:42 #22 av: [Beavis]

#21 Besök en byggvaruhandel i din närhet, Tta där så kan du säkert hitta någon form av Fästen att sätta upp på väggen där du kan hänga dina hjul eller din rulstol du inte använder för att spara plats, jag har funderat på något liknande men varit för lat och inte kommit på riktigt vart jag har plats på väggen i hallen?

Se bara till att du fäster dem i en bärande vägg och att du får rätt sorts bultar eller eventuellt expandrar. vanliga krolkar kan vara för svaga för ett par hjul eller en hel stol.

D´Sen behver du i princip bara en slagborr och lite jävlaranamma.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-10-25 17:42 #23 av: DodeN

mmm... problemet har nog varit slagborren ;)

I mina föräldrars garage så hade pappa en massa krokar där han hängde sina stora prylar, sen upptäckte jag att det var helt lagom att hänga upp en rullstol i ryggbågen, har tänkt sätta en sån krok i sovrummet för att hänga upp tennisstolen, är ett utrymme vi ändå inte använder till något så då kan det bli en installation också ;)

Men nu ska jag iväg och handla och komma hem och skita ner ännu mer, det regnar ute här nämligen.

Anmäl
2009-10-25 19:05 #24 av: [Beavis]

Japp bara hitta en bärande vägg. En slagborr kostar allt ifrån 700 kr i en byggvaruhandel. lycka till jag har som sagt tänkt samma sak.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.