Bemötanden

Bemötande vid funktionshinder

2009-11-28 16:08 #0 av: mona43

Min son med autism/ADHD och epilepsi, är en enormt orolig pojke, han förstår inte att man skall sitta stilla i bilen, och tar därför lös bältet ofta, och hoppar runt i bilen och skoltaxin, han har också stora problem med sin epilepsi, risken är enormt stor att han ställer till en livsfarlig olycka en dag.

Därför ansökte jag på försäkringskassan om ett sittskal till honom, det är utformat efter hans kropp, han sitter då i detta skal när han åker, fastspänd i ett fyrpunktsbälte, utformat så han inte kan ta lös sig själv, och komma åt att skada främst chauffören.

Men försäkringskassan säger blankt nej, han anses inte bo hemma tillräckligt mycket är försäkringskassans argument, pojken är 14 år kroppsligt och smidig och stark, men han är inte 14 år rent psykiskt.

Han bor på ett boende men åker ofta hem, resorna måste vara säkra för både honom och andra i bilen, men det argumentet biter inte på försäkringskassan, jag har överklagat två gånger, de har fått en utförlig redogörelse från mig, en redig bunt med intyg från läkare, kuratorer och andra, samt till och med hans lärare i skolan, de berättar om hur han är, och vad han behöver, men försäkringskassan struntar helt i detta.

Ett sittskal skulle han ha hela tiden han åker i någons bil, även mellan skolan och boendet, och när han åker hem, men han skulle också få möjligheten att komma ut bland folk på ett helt annat vis än nu, en pojke behöver få komma ut på bra positiva fritidsaktiviteter, inte bara vara hemma som det så lätt blir nu, om han skall ut på något numera, måste någon vara med i bilen och sitta bredvid honom under resan, en person som får fungera som färdvakt, men det är ohållbart att ha det så.

Kommunen hänvisar till försäkringskassan, och försäkringskassan till kommunen, sonen, och vi föräldrar kommer i kläm, men den som blir mest lidande är sonen, han älskar att åka bil, men får tyvärr inte åka så mycket, på grund av deras idiotiska regler och tänkande.

Hans handikapp och epilepsi ställer till med stora begränsningar redan i livet. Man blir så förtvivlad som förälder när de inte förstår en så enkel sak.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-11-28 17:35 #1 av: [SvenA]

Detta visar på att de inte vet vad som gäller

detta säger FN konventionen

Artikel 1 Syfte

Denna konventions syfte är att främja, skydda och säkerställa det fulla och lika åtnjutandet av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning och att främja respekten för deras inneboende värde.

Personer med funktionsnedsättning innefattar bl.a. personer med varaktiga fysiska, psykiska, intellektuella eller sensoriska funktionsnedsättningar, vilka i samspel med olika hinder kan motverka deras fulla och verkliga deltagande i samhället på lika villkor som andra.

Anmäl
2009-11-29 17:13 #2 av: missLilja

men habiliteringen borde stå för sittskal.

det som inte finns på den öppna marknaden ska passient få som hjälpmedel.

 

eller tänker du på formgjuten stol till bilen?

Anmäl
2009-11-30 00:21 #3 av: mona43

Den fungerar som en sorts bilstol som man lätt kan flytta från bil till bil. Habiliteringen gör inte det, utan det borde försäkringskassan främst göra, eller kommunen, men de anser båda två att de inte är skyldiga att betala detta, själv har jag inte alls möjlighet att betala det.

De ser bara på sina regler Sven, de struntar i FN konventionen, eller möjligen hittar de kryphål i den. Det är pengarna som styr dem, de glömmer den lilla människan mitt i detta.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-11-30 07:28 #4 av: [SvenA]

Jag vet att de försöker på alla sätt smita undan sina skyldigheter

Men i och med att sverige har skrivit under så är sverige som nation tvungna att följa den och se till att våra lagar anpassas så att den kan följas på alla punkter

Säg den kommun som inte försöker bryta mot lagen om de kan i alla sammanhang

Man måste tyvärr göra sin röst hörd på alla möjliga sätt för at vi ska få de hjälpmedel som vi behöver

Man kan alltid ansöka om ett ekonomiskt stöd för att skaffa ett hjälpmedel som förnekas som et gratis hjälpmedel

De är tvingade att ta upp det till behandling

i alla lägen

Man ska även försöka påverka genom att hela tiden påtala för pressen hur det ser ut det brukar vara känsligt för politikerna att få figurerar megativt i lokalpressen

Anmäl
2009-11-30 08:40 #5 av: mona43

Har funderat på att gå till massmedia nu med detta, det går säkert att söka om ekonomiskt bistånd också om inget annat hjälper, man kan försöka, men de har också hårdare regler numera.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-11-30 11:47 #6 av: [SvenA]

Vad menar du med strämgare regler för ekonomiskt bistånd

Det finns väl inga föärdiga regler för att söka ekonomiskt bistånd förutom i försörjningstödet

Om du går till massmedia så använd dig av både socialtjänstlagen och FN komventionen som båda säger att man ska få den hjälp man behöver för att kunna leva som andra även om man har ett funktionshinder

Anmäl
2009-11-30 12:14 #7 av: mona43

Allt flera nekas bistånd och handläggningstiderna är långa läser man ofta om, och hör folk berätta, om reglerna är strängare vet jag inte helt bestämt, men de nekar allt flera att få bistånd.

Man tycker ändå att detta är angeläget då pojken verkligen blir lidande och livsfarliga situationer kan uppstå.

 

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-11-30 13:02 #8 av: [SvenA]

Jag tror att det mera är försörjningstödet som har långa hamdläggningtider eftersom det hela tiden ökar i och med at arbetslösheten stger

Det här handlar ju inte om ett försörjningsstöd

det hamdlar mera om ett bistånd som man inte kan räkna in i hushållsbudgeten

Anmäl
2009-11-30 19:05 #9 av: mona43

Okej då färstår jag vad du menar

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.