Hjälpmedel

Hjälpmedelssituationen är ju värdelös

2009-12-16 15:07 #0 av: DodeN

Min sambo har fått ut en dyna till sin rullstol, det är en roho som enkelt beskrivet är som en luftmadrass man pumpar upp och sitter på. Nu gick det hål på den, han har känt länge att den läckt men inte riktigt kopplat ihop det med att det kunde vara hål. Jag hittade hålet och eftersom dynan är av gummi precis som cykeldäck så försökte vi sätta på en lagningslapp för punka. Det gick inte så bra för hålet sitter på ett jobbigt ställe.

Ringde hjälpmedelscentralen och fick veta att de inte lagar dynorna, utan man får beställa en ny. Hans arbetsterapeut skulle kontaktas för att se om det skulle beställas en ny. Vi väntade, fick inget svar.

Mailade henne nu och fick veta att det har beställts, ringer hjälpmedelscentrum och får veta att det är en månads väntetid. Frågade om det är ok att vi fortsätter försöka laga den provisoriskt men blir kopplad vidare till en snubbe som säger att de inte lagar dynorna men att om man gör det själv kan man bli ersättningsskyldig för får de in dynan och ser att den är lagad så kan det bli handhavandefel... O_o VA?

Så han ska sitta utan dyna nu i 1 månad eller vad är tanken? Han har en jättenedsutten skumgummidyna men den kan han inte sitta på utan att få tryck som inte är bra och smärta. Klart som f-n att man försöker laga.

 

Vet varken in eller ut längre... det kommer en lagninssats med dynan ungefär som de man har till cyklar. Vill verkligen inte bli ersättningsskyldig för den kostar runt 4000kr, men när de själva säger att de inte lagar dynan utan kastar den sen så fattar jag inte. Vi får inte behålla den trasiga dynan heller.

Så vad ska jag göra?? Ska han få trycksår nu för att han inte har något annat att sitta på, eller vad tänker de med?

Vi ska åka på besök under helgerna men vi kanske ska skita i det så han kan vara hemma istället... fy så arg jag är, mer oförstående personer var det länge sedan jag pratade med.

De tyckte vi kunde tejpa dynan istället. Får väl prova och hålla tummarna.

 

Anmäl
2009-12-16 16:58 #1 av: [SvenA]

Det är så det fungerar tyvärr i dagens samhälle för de som är beroende av hjälpmedel

Men eftersom du redan har startat med att försöka laga den kan du lika gärna pröva en gång till men se till att göra rent ordentligt där lappen ska sitta exempelvis med T-röd eller bensin eller annat fettlösande det kan fungera med lite slippaper också

Om de sedan skulle komma och kräva er på pengar så ska ni genast bestrida detta skriftligen

så att ni kan överklaga det beslutet till förvaltningsdomstolen =länsrätten

Lycka tilll med lagningen

Anmäl
2009-12-16 17:42 #2 av: DodeN

jo, jag tänker fortsätta försöka. Problemet är att hålet är på en ventil så det är inte så lätt att få lappen att sitta, men en liten klick lim och sen att vi lutar ventilen uppåt så har det hållt hyffsat.

Ska de bråka så tänker jag också bråka. För alternativet att han sa få sittsår skulle kosta samhället massor.

När den ska in sen tänkte jag tvätta lite kring hålet och sätta en tejp över och säga att de sa att jag kunde göra så.

Anmäl
2009-12-16 18:32 #3 av: [SvenA]

Det är riktigt

Det finns en vulktaper som du kan linda runt som finns på mackarna och vissa varauhus som Jula och Claes Olsson

Anmäl
2009-12-16 18:32 #4 av: [SvenA]

Det är riktigt

Det finns en vulktaper som du kan linda runt som finns på mackarna och vissa varauhus som Jula och Claes Olsson

Anmäl
2009-12-20 22:39 #5 av: Mezzzanina

Men går det inte att med en läkares inrådan få styrkt att han behöver få en nu dyna?Bara en tanke som kom i mitt huvud.

Anmäl
2009-12-21 08:38 #6 av: DodeN

nope, problemet är att de har inga dynor liggandes på lager utan måste beställa och det tar tydligen 35 dagar. Helt sjukt system när man inte ens har något i reserv.

Anmäl
2009-12-21 23:44 #7 av: [Beavis]

Lagerplats kostar pengar vet ni ju. och pengar är något som hjälpmedelscentralerna inte har gott om. Kan han inte sitta på en vanlig dyna så länge?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-01-05 01:53 #8 av: millam

Men vad trist att det går till så för er..jag har bara goda erfarenheter vad gäller hjälpmedelsservice. Hade tidigare en likadan dyna, och när det gick punka i den så bytte dom ut den på en gång, det fanns reservkuddar hos dem..kanske en ide att de håller sig med en extrakudde så man har om det skulle hända? Det finns ju många som använder dessa kuddar, så den lär ju behövas förr eller senare?

Anmäl
2010-01-05 20:55 #9 av: [Beavis]

Jo man kan ju tycka att de borde ha reservkuddar... Men det kan ju vara så att deras beställningspunkt inte fungerar? hur som helst hoppas det löser sig med kudden på något vis. dom e sköna de där

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-01-05 21:16 #10 av: DodeN

Jag tror att det är så att de inte har koll helt enkelt. Har fått så mycket fel saker därifrån så man börjar undra vad det är för ordning de har.

Fick meddelande nu att hans nya dyna kommit, så vi ska bara lyckas hämta den nu. Dem är helt fantastiska, är aningen arg för att jag inte får en sån, men mina arbetsterapeuter motarbetar mig hela tiden så jag får inget alls i dynväg, utan deras råd var att köpa liggunderlag och klippa till. Tur att sambon har en bra kontakt.

Anmäl
2010-01-06 22:18 #11 av: [Beavis]

Bra det, jag har haft min rullstol så länge att jag inte längre vet vem ja skall prata med för att få den utbytt? har en gammal Swede Elite som jag har modifierat enligt konstens alla regler. tror knappt jalle o gänget som designade den ursprungligen skulle känna igen den idag? den är sprucken i ramen och sne men fungerar varje gång jag kommer till HC säger de att jag borde prata med min handläggare eller vad det heter? om att byta ut den. Tyvärr vet jag inte vem det är jag ska prata med och min hemkommun e fan inte riktiga i pallet, så det blir nog när den e så trasig att den inte går att laga längre.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-01-06 23:59 #12 av: millam

Nog måste du kunna kolla med nån, kanske din läkare kan tala om vart du ska kunna vända dig? Eller sjuksköterskemottagningen, de har säkert både namn och tel.nr till de som kan hjälpa dig? Klart du ska ha en bra och fungerande rullstol!

Anmäl
2010-01-07 00:44 #13 av: Mezzzanina

Beavis, jag vet att det inte är lätt vart man skall vända sig, men prova att ringa kommunens eller sjukhus/vårdcentralens växel och be att få komma till en arbetsterapeut.De är de som skall hjälpa dig med att få en bättre och fungerande rullstol.

Anmäl
2010-01-07 08:48 #14 av: [SvenA]

Hjäölpmedel är det landstinget som ansvarar för och man vänder sig till hjälpmedelscentralen om man behöver bytta ut trasiga saker

Anmäl
2010-01-08 13:06 #15 av: DodeN

Jupp, det lär vara en arbetsterapeut som antingen är kopplad till vårdcentralen du tillhör eller sjukhuset lite beroende på vems ansvar du är. För oss så tillhär sambon sjukhuset och jag vårdcentralen, så det kan variera en massa. Han får mer specialistvård trots att hans funktionshinder inte ens är 1/10 av mitt.

Men om du har en läkarkontakt så fråga dem.

Så du är en sån som modifierar som du vill ha det. Samma här, fast jag vågar inte med den stol jag fått ut men jag har en egenköpt också. Så skönt att kunna fixa saker utan att behöva be om lov och vänta i evigheter.

Anmäl
2010-01-08 13:33 #16 av: [SvenA]

Jag fick delar av hjälpmedelsfolket och modifierade min första stol själv

Sedan kom det en modell som hette spinner som var helt underbar som jag bytte till

Jag hade både en innestol och en utestol så för mig fungerade det helt smärtfritt på den tiden

Anmäl
2010-01-08 20:41 #17 av: [Beavis]

Jag modifierar rätt litet själv, flyttar hjul och bromsar bara. Men jag har med hjälp av HC sänkt ryggstödet och bytt ut handbromsarna  däcken mm... Saken är den vad gäller byte av stol att HC säger att jag ska ta kontakt med min arbetsterapeut eller nåt liknande för att byta ut min stol som är ramsne eller sprucken vad det nu är? Problemet är bara att jag inte har en aning om vem min arbetsterapeut är? har jag någon???

Stolen fungerar och knirkar baa lite i vissa situationer men de sa att den är knäckt eller sprucken i ramen ..Kanske skulle det gå bra om jag  bara engagerade mig och letade och frågade runt? men men den fungerar fortfarande så...

Min första riktiga stol var en spinner, sen en spinner 2000 en revolution som de kom med då...

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-01-08 21:57 #18 av: DodeN

Sen kanske det finns något som funkar bättre än det du har idag utvecklingen går ju frammåt ;)

Anmäl
2010-01-09 18:26 #19 av: [Beavis]

Nu kör jag en swede Elite tror jag? en swede är det iaf har haft den jättelänge som jag nämnde tidigare.

jag är lite konstig på det viset jag gillar att fixa gamla saker mer än att köpa nytt.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-01-09 19:35 #20 av: [SvenA]

Det är väl inte konstigt om man trivs med en sak

Anmäl
2010-01-09 22:33 #21 av: DodeN

En gammal sån har jag testat, var helt ok faktiskt. Men jag tyckte den var lite mjuk och instabil i sidled, men det kanske bara var det exemplaret jag provade. Kör panthera U2 själv.

Anmäl
2010-01-10 00:05 #22 av: [Beavis]

#21 Panthera är bra, Swede stolen e ju knäckt i sidled eller vad man ska säga så du har nog rätt i det.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-01-10 15:54 #23 av: DodeN

Jo jag är ganska nöjd förutom att man inte kan sänka stolen, för det går väl med swede om jag ine minns helt fel. Jag har korta armar så jag når inte ner som jag vill. Men efter mycket tjat och 7månaders väntan så skulle det "kanske" beställas större hjul så jag får bättre drivfas. Ska bli intressant att se hur det funkar men jag har testat och det kändes vettigare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.