Bemötanden

Är vi mäniskor?

2010-07-26 10:53 #0 av: [SvenA]

Utgångspunkten för svensk funktionshinderpolitik är: Principen om alla människors lika värde och lika rätt. Generella insatser för att förbättra tillgängligheten i samhället är centrala för att nå de politiska målen om delaktighet och jämlikhet.

Personer med funktionsnedsättning kan vara i behov av individuellt stöd från samhället.

Staten, kommunerna och landstingen har tillsammans ansvaret för detta stöd som syftar till att garantera god hälsa samt ekonomisk och social trygghet. Detta säger socialstyrelsen .

I dagsläget blir vi med stora hjälpbehov av en annan person betraktade som något som katten har släpat in och som man snarast vill slänga i soporna.

Även vi vill betraktade som vanliga mäniskor och bli behandlade som de enskilda individer vi är. Vi har alla olika behov och vill inte bli behandlade som en homogen grupp vi vill själva kunna avgöra vad vi behöver för praktisk hjälp och när vi behöver denna hjälp .

Det är bara vi själva som kan avgöra när vi behöver hjälp. Och med vad vi behöver denna praktiska hjälpen av en annan person Det kan ingen annan avgöra åt oss .

 

FN konnvventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder är väldigt klar och tydlig om att det bara är vi själva som kan avgöra våra egna hjälpbehov. Och att vi har rätt till det stöd och hjälp som vi behöver på våra egna villkor och när vi själva väljer att få detta stöd

Läs Artiklarna 1-4 och artiklarna 19 -20 som ger oss den rätten dessa artiklarna är juridiskt bindande, i och med att Sverige som nation har skrivit under dessa konventioner.

Konventionen gäller från och med 2009-01-14

Detta betyder att denna FN konvention även gäller i Upplands-Bro kommun.

Så när kommunen på alla sätt vill begränsa oss från att kunna vara fullt delaktiga och jämlika. så strider detta mot både Sveriges grundlag och FN konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.

Det strider även mot socialtjänstlagen §1

Så nu är frågan när vi från kommunens sida kommer att bli betraktade som de mäniskor vi är?  och att vi verkligen får det städ och hjälp som vi har rätt till på våra egna villkor ?

 

Vi är trötta på att bli behandlade som sopor som man kan göra vad man vill med!

 

 

Anmäl
2010-07-26 11:02 #1 av: [SvenA]

Vi som har varit med en tid har nog alla fått uppleva dåligt bemötande från myndigheternas sida när vi har begärt hjälp på grund av våra funktionshjinder

Anmäl
2010-07-26 12:26 #2 av: Leffe

Har det inte varit så att en gång i tiden så kom inte funktionshindrade någonstans. De var instängda i sina hem eller på institutioner. Sedan började Sverige bli ett rikt land och politikerna började tänka vad ska vi lägga statens pengar. Jo vi gör om så samhället så det blir handikappsvänligt. Färdtjänst och hemhjälp infördes. Så kom ledsagare och hanikappsanpassade lägenheter. De funktionshindrade fick lukta på och fick smak av frihet och något så när likaberättigande.

Så kom den ekonomiska krisen. Politikerna kommer fram till att det måste sparas pengar. I desperation börjar de titta på vilka som gör minst nytta i samhället. De kommer fram till att det är de funktionshindrade (de glömde att det är de själva som gör minst nytta, men tar mest pengar). De funktionshindrade stängs mer och mer in igen. Tjänstemännen lyder politikernas order. Sedan är det väl så också att de funktionshindrade kanske inte har samma ork på grund av sjukdomar och sådant att protestera. Så alla håller tyst och tjänstemän och politiker njuter och tycker de gör ett bra jobb.

Nej håll inte tyst öppna käften och säg ifrån.

Anmäl
2010-07-26 13:30 #3 av: [SvenA]

Om man tittar på vad alla politiker får i ersättning så skulle alla dessa pengar räcka till en hel del insatser för funktionshindrade.

 

Om man tittar så har de flesta statsråden och statsministern mera i månaden än va många av oss har om året

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.