Bemötanden

Socialstyrelsens tillsynsenhet går i kommunernas

2010-09-13 17:44 #0 av: [SvenA]

Vi som tillhör personkrets 3, Enligt lagen om särskilt stöd och service åt vissa funktionshindrade LSS. Har inga som helst garantier för att få tillhöra denna personkrets fast vi har tillhört den i flera år. Och trots försämrad hälsa så kan kommunernas biståndshandläggare helt plötslig få för sig vid den årliga omprövningen, att vi inte längre ska tillhöra denna personkrets. Och då tar bort tidigare insatser man har haft ned stöd av denna lag.

Och det är enligt socialstyrelsens tillsynsenhet helt i sin ordning, att kommunerna gör så gentemot den person som drabbas av kommunernas biståndshandläggares högst personliga tyckanden. Och som inte bygger på några som helst fakta.

Detta visar helt klart på att vi med stora hjälpbehov av en annan person, för att vi ska kunna leva ett drägligt liv. Inte ska behandlas som dom mäniskor vi faktiskt är. Oss kan man behandla helt godtyckligt helt efter eget gottfinnande. Det kan inte v tolkas på annat sätt efter den skrivelse jag i dag fick från socialstyrelsens tillsynsenhet på min tillsynsanmälan av hur kommunen efter att jag tillhört personkrets 3 under i drygt 3 år och försämrad hälsa blev av med min ledsagarhjälp bara för att kommunen har anställt en ny handläggare som har andra åsikter än den som tidigare har fastslagit min personkretstillhörighet.

Detta visar på att vi inte har några som helst rättigheter i dagens Sverige. Trots att Sverige som nation har skrivit under FN:s deklaration om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder. Där man i artiklarna 19 och 20 talar om att vi har rätt till den hjälp och stöd som vi själva anser oss vara i behov av på grund av våra funktionshinder.

 

 

Anmäl
2010-09-13 22:43 #1 av: [Beavis]

Tråkigt att höra Sven. Men väntat då det är de som styr inom alla instanser.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-09-13 23:00 #2 av: [SvenA]

Svaret borde ha varit annorlunda då kommunen faktiskt drog in min ledsagarhjälp helt under två och en halv månad.

Fast egentligen så är jag inte speciellt överaskad av detta svar det var förväntat

Det visar bara på att jag har fått mina misstankar bekräfftade

Vi måste alltså bli ännu bättre i vårt påverkansarbbete

Anmäl
2010-09-14 02:28 #3 av: [Beavis]

Ja jag är som sagt inte förvånad tyvärr. Men folks attityder numera är åt det hållet.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-09-14 11:56 #4 av: [SvenA]

Och värre verkar det bli tyvärr

Anmäl
2010-09-17 18:37 #5 av: EvaG

Tänk om det var funktionshindrade som var tjänstemän och politiker som fick ta hand om dessa frågor.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-09-17 21:12 #6 av: [Beavis]

Vet inte om det är optimalt direkt? men däremot anser jag att tjänstemän som har hand om dessa frågor på kommuner och landsting borde ha provat att leva somoss en liten stund. tex att det ingår i socionomutbildningen.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-09-17 22:38 #7 av: [SvenA]

Visst vore det optimalt. det är måmga med funktionshinder som är väldigt högutbildade

Anmäl
2010-09-18 10:16 #8 av: [Beavis]

Jag menar alltså att socionemerna som senare blir handläggare på diverse myndigheter skalla ha det i sin utbildning att få prova på att i några dagar leva i rullstoll eller som blind, döv etc... jag tror att det skulle träna upp deras empatiska förmåga.

Utöver det gör det dem mer lämpliga att fatta beslut inom LSS mm

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-09-18 17:41 #9 av: Leffe

#8 Sedan glömmer de bort det när de ska göra karriär. Vet inte om det är så idag, men det var så förr i alla fall att färdtjänstförare fick sitta med förbumdna ögon och åka med en buss. Bara för att få vara med om hur en blind känner det när de sitter i bussen. Ser man if´dag hur vissa kör så är detta borttaget eller så har de glömt det

Anmäl
2010-09-18 18:10 #10 av: [SvenA]

Det är inte alls rolig som blind attt åka med specialfordon och sitta i rullstolen för man får lätt känslan att man är på väg att ramla med stolen över sig i kurvorna

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.