Tillgänglighet

Det räcker inte med tillgängliga stationer

2011-01-20 10:20 #0 av: [SvenA]

De flesta människor besöker en järnvägsstation för att de behöver åka med ett tåg. Det gäller också människor med funktionsnedsättning. Då räcker det inte med tillgängliga järnvägsstationer – även tågen måste vara tillgängliga.

 

Det hävdade Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Eva Olofsson i en interpellationsdebatt med statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd tisdagen 18 januari, mot bakgrund att ministern ansåg att staten har ansvar för att järnvägsstationerna är tillgängliga. Att tågen är tillgängliga är enligt ministern inte alls statens ansvar, utan de olika operatörernas.

Men för många människor med funktionsnedsättning är det vargavinter året runt.

- Det handlar t ex om en person som nekats tågplats med rullstol för att X2000-liftarna inte fungerade. Eller att en annan person lämnades kvar på perrongen på grund av att tåget kört för långt in på plattformen. Men det kan också vara som för den person som skulle åka från Göteborg till Gävle, men istället blev hänvisad till tåg till Östersund och sedan där ta färdtjänst tillbaka till Gävle.

 

- Så här kan vi inte ha det! säger Eva Olofsson.

- En sådan behandling av människor är ingenting annat än diskriminering och känns ovärdigt ett välfärdsamhälle där alla människor ska ha möjlighet att förflytta sig på det sätt man önskar.

Egentligen skulle kollektivtrafiken ha varit tillgänglig för alla människor senast 2010, men så har inte blivit fallet. Detta är ett stort misslyckande. Istället verkar situationen snarare ha försämrats under de senaste åren.

 

- Regeringen, genom ansvarigt statsråd, måste omedelbart vidta åtgärder som leder till att personer med funktionsnedsättning inte ska diskrimineras på tåg. De pengar som regeringen har avsatt för tillgängliga tågstationer räcker inte på långa vägar. Och det går inte heller att som ministern skylla på SJ. Regeringen och staten har ett ansvar för att alla människor ska kunna åka tåg, avslutar Eva Olofsson.

 

Mer information:

 

Eva Olofsson, riksdagsledamot V, socialutskottet, tel 070-317 10 27

 

Mikael Gustafsson, politisk sekreterare, 070-394 76 51

 

Länk till Eva Olofssons interpellation:

 

 

Länk till riksdagsprotokoll där interpellationsdebatten finns, § 12, anförande 49:

Anmäl
2011-01-21 02:38 #1 av: Leffe

Tycker det är jättedåligt, ja snudd på skandal att folkets järnväg inte kan användas av alla

Anmäl
2011-01-21 02:53 #2 av: [Beavis]

Ja det måste man säga men det är ju tyvärr inte förrän man sitter där själv och inte kommer ombord som man reagerar. Tänk om fler hade empatin att se att  detta inte fungerar för alla och reagerade.

Det var inte tills alldeles nyligen man började kunna åka buss i min förort utan assistans, det går fortfarande inte helt då alla bussar inte har lågt insteg. Här ute på landet är vägarna tydligen fortfarande för dåliga för att kunna köra sådana över hela sträckningen.

Tunnelbanan är ju bäst med alla rulltrappor, hissar barnvagnsspår i trappor och låga insteget i vagnarna. Pendeltågen är ju sista bastionen av oåtkomlighet. Men de "nya" vagnarna är ju bättre men då de gamla skraltiga med tre trappsteg in fortfarande dominerar är det skandal. ett år efter  tillgänglighets gränsen.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-01-21 09:43 #3 av: [SvenA]

Tunnelbanan är inte helt tillgänglig heller om man har en elstol

Det är förstora mellanru´m melllan platform och vagn

det är detsamma med bussar med låga insteg dom kommer aldrig intill kanten för att det ska fungera med elstol

Anmäl
2011-01-21 10:07 #4 av: [Beavis]

Nä det är kanske mer en grej för oss med manuella rullstolar och full rörlighet i armarna och överkropp?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-01-21 10:36 #5 av: [SvenA]

Precis då kan det fungera

Anmäl
2011-01-23 07:45 #6 av: EvaG

Det är väl bra att stationerna har blivit tillgängliga. Det är ju ett steg på rätt väg. Då kan ju de med funktionshinder vara inne på stationen medan de väntar på tåget och slippa regn, snö och kyla. För att sedan konstatera att de inte kan eller får åka med tåget för att det inte ha de hjälpmedel det ska ha.

Det måste ju vara värre att stå ute i detta väder för att konstatera detta ovan.

Observera att jag var ironisk. Det är dåligt ja skandalöst att inte SJ löst detta med all den vinst bolaget ger staten.

Man kanske tänker att funktionshindrade inte drar in några pengar till staten utan kostar staten mycket redan innan. Då är det dags att tänka om. Alla är vi människor och alla har rätt att använda statens kommunikationer.

 

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-01-23 07:48 #7 av: EvaG

Lite utanför ämnet. Är det du på bilden, Sven

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-01-23 11:01 #8 av: [SvenA]

Vilken bild menar du?

Anmäl
2011-01-23 14:31 #9 av: [Beavis]

#8 troligen din avatar här på forumet.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-01-26 07:27 #10 av: [Tearix]

Man kanske tänker att funktionshindrade inte drar in några pengar till staten utan kostar staten mycket redan innan. Då är det dags att tänka om. Alla är vi människor och alla har rätt att använda statens kommunikationer.

Ja, och anledningen att de inte drar in några pengar är ju att de inte kan ta sig till jobbet!  Eftersom kommunikationerna inte fungerar. då inkluderar jag färdtjänsten. (Dvs om de ens får komma upp ur sängen... suck..)

Det finns utbildade personer som inte kan jobba för att så enkla hjälpmedel som en röst styrning till en dator saknas, och då kan man inte dra in några pengar... Det är lika illa -om inte värre, att personer inte får utbildning för att liknande resurser saknas. Personer med funktionshinder uppmanas istället att vara passiva.

Anmäl
2011-01-26 10:46 #11 av: [SvenA]

Hörde på nyheterna att förtidspensionerna ökar kraftigt bland unga det har ökat med 50 procent bara på ett par år så staten medbverkar till ökat utanförskap även här

Även detta visar på att vi med olika funktionshinder inte räknas i samhället alls vi 'är bara en tärande del och då ska vi inte heller kunna resa någonstans så därför behövs det ingen anpassning av färdmedlen heller

Anmäl
2011-01-26 12:15 #12 av: [Beavis]

Det enda som staten erbjuder i arbetsväg åt handikappade är praktikplatser, Så jag förstår att man väljer förtidspension än det helvetet istället.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-01-26 12:32 #13 av: [Tearix]

..eller samhall...host...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.