Arbetsmarknaden

32 personer med funktionsnedsättning får arbete

2011-02-02 10:34 #0 av: [SvenA]

2011-02-01 08:54

 

Under 2010 har Misa AB stöttat 32 personer att gå från daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SoL, till att få anställning på den öppna arbetsmarknaden.

 

I Sverige finns drygt 30 000 personer i daglig verksamhet enligt LSS (Lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade). Målet med verksamheten är att så många som möjligt av dessa skall kunna få ett lönearbete. Generellt i landet är dock fokusen på detta mål extremt låg. Lyckosamma resultat är knappt mätbara och under 1%.

 

Misa lyckas årligen stötta 20-30 personer till anställning vilket är 7-10 procent av alla personer som finns i verksamheten. Med dessa resultat är vi bland de verksamheter som lyckas bäst i landet.

 

Det är väldigt viktigt att sprida dessa resultat och förmå även andra, både kommunala och privata verksamheter som bedriver daglig verksamhet enligt LSS eller sysselsättning enligt SoL att börja fokusera på målet att verkligen stötta personer med funktionsnedsättning till anställning.

Dels för att personer med funktionsnedsättning inte skall behöva hamna i en fattigdomsfälla, dels för att samhällskostnaderna för dessa insatser ständigt ökar eftersom antalet individer inom insatserna ökar – problemet är dock att insats per person minskar.

Vi måste ta bort stämpeln om inlåsningseffekter inom daglig verksamhet. Vi måste påvisa att det finns alternativ till caféverksamhet eller att måla tavlor. Detta för att förmå politiker och samhälle att fortsätta satsa på de personer i samhället som behöver mest stöd för att komma till arbete och samhällsdeltagande.

 

För ytterligare information kontakta:

 

Enhetschef, Lotta Bodén 070-260 88 98 lotta.boden@misa.se

VD, Stefan Lahti 073-316 03 63          stefan.lahti@misa.se

 

 

Anmäl
2011-02-02 11:47 #1 av: [Beavis]

Roligt att de kan hjälpa någon, är själv en av dem som är konstant arbetslös eller slussas från ena praktikplatsen till den andra i någon sorts välgörenhetsdans. Jag är nog alldeles för gammal med för korta anställningar för att vara  ett attraktivt skröppel.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-02-02 12:26 #2 av: [SvenA]

Desto mera som händer desto bättre är det för våra grupper är dom som får arbete sist av alla

Anmäl
2011-02-02 13:23 #3 av: [Beavis]

Ja eller jag i alla fall verkar inte vara attraktiv på marknaden.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-02-02 15:17 #4 av: [SvenA]

Det är allt för många med funktionshinder som aldrig kommer att få ett riktigt lönearbete

För faktum är ju att det aldrig kommer att finnas arbete åt alla som vill ha ett. det är bara stora drömmar vissa har att det skulle finnas arbeten åt alla.

Men det finns många humdra arbeten inom offentlig verksamhet som skulle behövas tillsättas, men det vill inte våra makthavare förutom i deras egen lilla värld.

Och den heter elefantkyrkogården enligt dagens tidning. Där sittar alla föredetta generaldirektörer och annat löst folk som har arbetat i maktens korridorer men inte riktgt platsat där. Men dom sätter man inte ut i arbetslösheten som man gör med vanliga arbetare, för dom är för fina för att komma ut i verkligheten.

Anmäl
2011-02-02 21:06 #5 av: Mona22

det är svårt att som " frisk " människa få jobb och är man då funktionshindrad blir det ännu svårare. Tyvärr är det så.

Anmäl
2011-02-02 21:13 #6 av: [SvenA]

¨Så är det och har altid varit. och kommer så att vara

Det är inte ens 50 år sedan vi fick komma ut från instituionerna.

Anmäl
2011-02-02 22:08 #7 av: [Beavis]

Företrädare för "nya arbetarpartiet" Har ju uttalat att de inte vill se en lägre arbetslöshet. Då hög arbetslöshet leder till lönedumpning och billig arbetskraft till företagen.

Snackar man med Arbetsförnedringen så tycker de att det är en stor framgång och något man skall vara tacksam för om man erbjuds en praktikplats med 160kr/dan ersättning. "För det ger ju erfarenhet".

 

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-02-02 22:20 #8 av: [Tearix]

Det verkar som många ser sitt funktionshinder som sista utvägen, dvs, de jobbar med tex; assistansfrågor, rehabilitering, rådgivning till kommuner i tillgänglighetsfrågor, med föreläsningar, som informatör, osv osv. Det är bra att personer med erfarenhet  jobbar med det förstås, men andra vill kanske inte vara sitt funktionshinder HELA TIDEN. Det ska liksom inte vara ett tvång för att få jobb.

Anmäl
2011-02-02 22:59 #9 av: [Beavis]

Och alla är ju inte beskaffade att arbeta med administration. jag kan hålla med om att de som bäst kan utvärdera ex assistansfrågor. Men jag tex är värdelös på på att sälja i telefon, eller att´ragga intervjuer mm. Och som du säger alla kan vi inte vara rådgivare på kommuner och landsting. Jag anser att ett stort problem fortfrande är folks förufattade meningar om handikapp och vad det innebär för olika personer. Mångfald på arbetsplatsen gäller bara kvinnor och invandrare i dagsläget.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.