Tillgänglighet

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättni

2015-03-03 13:09 #0 av: Leffe

Tillgänglighet är ett begrepp som används för att beskriva hur pass väl en verksamhet, plats eller lokal fungerar för människor med funktionsnedsättning. Detta innefattar lokalers fysiska beskaffenhet, tillgången till information och ett bra bemötande.

Delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning är en grundläggande mänsklig rättighet. Likhet inför lagen ska råda och människors lika värde ska respekteras på alla områden. Ett samhälle som slår vakt om alla människors lika värde är ett samhälle som ger alla möjligheter att utvecklas utifrån sina individuella egenskaper och förutsättningar och efter sin egen förmåga och sina egna val.

Källa: Regeringskansliet

Hur är det med tillgängligheten i din kommun? Berätta lite här i tråden och ge gärna exempel på bristande tillgänglighet

Anmäl
2015-03-03 19:48 #1 av: RuiXue

I min kommun är det rent generellt helt okej, men självklart mycket som behöver förbättras! Det är till exempel dålig placering av dörröppnaren till Vårdcentralen/Apoteket vilket innebär att man får sträcka sig för att nå knappen på ett lätt lutande underlag och sedan är det två kanter (om än låga) för att komma in i byggnaden. Det finns även andra ställen där det lutar och dörröppnaren är illa placerad så den är svår eller omöjlig att nå, McDonald's här är ett sådant exempel, där hade de ett tag både en sån där skyddspelare och en reklamskylt precis vid dörröppnaren, dessutom lutar det där. 

Det saknas hiss på tågstationen, så ska man åka tåg här med rörelsehinder gör man bäst i att ta bilen istället om man inte är hulken själv och känner för att rulla upp för en hyfsat brant backe- det är precis så att jag klarar det en bra dag, men många klarar det nog inte. Har man Permobil så är backen inga problem, däremot är det nog svårt att ta sig förbi de där grindarna som är till för att förhindra att bilar kör igenom tunneln, eller att man kommer med för hög fart med cykel eller moped. 

Flera butiker här ligger i äldre byggnader, så det är inte överallt man kan komma in om man inte kan gå alls. 

Hela centrum är full av betongplattor i olika storlek och form, inte det ultimata underlaget för en rullstolsbrukare då det är både skakigt och tungkört jämfört med asfalt, men det är i alla fall tusen gånger bättre än "Kullersten" Trottoarkanterna i centrum är låga och avfasade och det finns även övergångsställen som inte har någon kant alls, så vad gäller att ta sig fram utomhus (förutom till tågen) så är det bra här. Inte mycket nivåskillnader inne i samhället, däremot utanför centrum finns en del nivåskillnader men där är man ju inte ofta såvida man inte bor i de kvarteren eller hälsar på någon. 

Jennie


Anmäl
2015-03-05 10:05 #2 av: bernil55

Skriver här när jag orkar...

Anmäl
2015-03-05 17:11 #3 av: thenameless

Vår kommun är rätt bra faktiskt. det är bara vårt bostadsbolag som missat lite vid anpassningarna av lägenheter och tvättstuga

Anmäl
2015-03-06 22:19 #4 av: RuiXue

Med tanke på att mitt kvarter anlades i början av 70-talet så är det riktigt lätt att komma runt här. Visst skulle saker kunna bättras även här med, jag funderar bland annat på att begära bostadsanpassning för porten till trappuppgången då det är svårt att komma in på kvällstid när porten är låst. Och entrén till tvättstugan skulle kunna vara bättre, avläsaren till nyckelbrickan sitter alldeles för högt upp och det har jag påtalat för tekniker som har hand om elektroniken i tvättstugan, den där avläsaren sitter dessutom en bit bort från dörren åt vänster så man får sträcka sig upp och ut över ett buskage för att nå, inte det lättaste med en kasse tvätt på fotbågen! Enda skälet att det fungerar alls för mig är min längd då jag är 173cm lång stående, och därmed har en hyfsad räckvidd sittande med. 

Jennie


Anmäl
2015-03-06 23:43 #5 av: thenameless

Jag  skulle vilja ha en dörröppnare till vår tvättstuga eller åtminstonde att de tog bort dämparen som gör dörren svåröppnad

Anmäl
2015-03-08 01:17 #6 av: RuiXue

#5 Hör av dig till bovärden så ska de kunna ordna det Glad Det var så vi fick en dörröppnare monterad i tvättstugan i mitt kvarter! Jag hörde av mig och berättade att det var svårt och ibland omöjligt för mig att komma in i tvättstugan utan att riskera skador på grund av den väldigt tunga dörren, och att en dörröppnare skulle vara till fördel för ALLA som nyttjar tvättstugan då dörren verkligen var väldigt svår att få upp och alla bär kassar och korgar in och ut genom just den dörren oavsett om de har rörelsehinder eller inte. Fastighetsskötaren jag var i kontakt med hade själv svårt att öppna den dörren när han skulle tömma soptunnorna i tvättstugan! 

Nu är det enda problemet placeringen av nyckelbricksavläsaren, och att det är lite hög tröskel in, i mitt fall är det mest nyckelbrickan som är ett problem då det även är en säkerhetsrisk när jag sträcker på mig och försöker nå, tröskeln är inga problem för egen del, brukar faktiskt öva rullstolsteknik med den tröskeln speciellt när jag ska ut, men det kan ju vara problem för någon annan som kanske inte har samma balans som jag har. Jag är ensam i rullstol här nu, men det är ju inget som säger att det inte flyttar in någon med rullstol framöver, eller att en boende i kvarteret hamnar i rullstol, och en rullator är inte det lättaste att lyfta heller så en mindre tröskel gangnar rullatorbrukare med. 

Jennie


Anmäl
2015-03-08 14:01 #7 av: thenameless

#6 jag har tänkt göra det men jag är bra på att skjuta upp grejer till övermorgon....

Anmäl
2015-03-09 00:01 #8 av: RuiXue

Samma här, det är så mycket man borde göra men bara går och skjuter på. Insåg det väldigt mycket i Onsdags när jag träffade några forskare från Chalmers som håller på med ett arbete om olyckor i hemmet. Det är mycket som behöver göras i och omkring hemmet för bättre säkerhet och tillgänglighet, men orkar liksom bara inte med den byråkratiska baletten för de anpassningar som behövs! 

Jennie


Anmäl
2015-03-09 09:28 #9 av: bernil55

Jag har själv valt att ha en bostadsrättslägenhet hos Riksbyggen. Antar att jag inte kan klaga på deras otillgänglighet - eller kan jag? Jag får intrycket att allt "måste" byggas så otillgängligt/oanvändbart det bara går och sen ska kommunen kosta på bostadsanpassning. Och passar det inte kan jag flytta.

Har jag fattat saken rätt? Funderar


Anmäl
2015-03-09 09:30 #10 av: bernil55

Inga större problem för mig att få bostadsanpassning i alla fall.  Just idag kommer arbetsterapeuten och ska kolla om det går hitta på nåt så jag tar mig ut på min bostadsanpassade  altan med rullstolen. Vi får se sen om det blir en smiley eller en sur gubbe.

Anmäl
2015-03-09 21:45 #11 av: thenameless

#10 Du borde kunna snacka med din värd om det? bara att de tar bort tröskeln ut till altanen. Jag har samma problem med utgången till min altan. En hög tröskel trots att jag bor i en "anpassad lägenhet".

Antar at de glömde det när de bygde skiten? Tursamt nog är jag stark nog att ta mig över den.

Anmäl
2015-03-09 23:37 #12 av: RuiXue

Just det där med höga trösklar är nog den onödigaste uppfinningen någonsin! Det finns andra, bättre sätt att täta en dörr, än en megatröskel som folk snubblar över eller inte kan komma över. Nämnde faktiskt just trösklar häromdagen när jag träffade några forskare från Chalmers som håller på med ett projekt om fallolyckor i hemmet. 

Om hus och lägenheter från början byggs med något bredare dörrar, speciellt till badrum, och lägre eller inga trösklar, så är det helt plötsligt många fler som kan bo i huset eller lägenheten utan att det behövs bostadsanpassas, och för de utan speciella behov så är "anpassningarna" inget som stör, men det gör ju en enorm skillnad för de som är i behov av anpassat boende! 

Vi med rörelsehinder stängs ute från en stor del av bostadsmarknaden då mycket är byggt otillgängligt, och än idag så kan nybyggen vara dåligt tillgängliga! 

Sedan att områden kan vara kuperade är ett annat problem i många städer. Utanför Dalheimers Hus i Göteborg är det till exempel en rätt rejäl backe upp till bostadshusen ovanför Dalheimers Hus, så trots att de bostäderna ligger granne med Göteborgs största samlingsplats för rörelsehindrade och andra funktionsvarierade personer, så skulle en person i rullstol som bor granne med huset förmodligen behöva färdtjänst på grund av backen Galen

Jennie


Anmäl
2015-03-10 22:05 #13 av: thenameless

Jag tänkte på alla dessa hus med hiss till en ½ trappa ovan eller under våningsplanet när jag läste ditt inlägg där. Det måste nog vara det absolut dummaste påfundet sen hissarna uppfanns?

Anmäl
2015-03-10 23:47 #14 av: bernil55

Det fixar sig snart med min altan.  Jag kom på lösningen själv när arbetsterapeuten var här. Tröskeln ut är ok men sen var det lite för långt ner till altanen. Förklarar/visar sen.

Anmäl
2015-03-11 01:05 #15 av: RuiXue

Jo, finns några sådana bostadshus i Göteborg! Min mormor bodde i ett sådant den sista tiden, i Västra Frölunda. Halvtrappa upp till hissen och sedan stannade hissen inte ens på alla våningsplan då det var typ halvvåningar i huset, så de som bor på ett våningsplan utan hiss får ta hissen till och från våningen över eller under den våning de bor på. Det är som jag sa på mötet i Onsdags: Var arkitekten full/hög på droger eller?

Hur tänkte de där liksom? Visst, just de husen är rätt gamla, men det fanns ju äldre personer även på den tiden då rörelsehindrade sattes på institution! En äldre människa ska ju inte behöva sälja sin bostadsrätt och flytta bara för att det inte finns hiss hela vägen och hen inte klarar trapporna längre! Sedan att den konstruktionen helt utestänger rörelsehindrade är ett annat gigantiskt problem.  

En vän till mig skrev nyligen på kontraktet för sin nya lägenhet i Göteborg, hon köpte en bostadsrätt för att få en hyresrätt i Göteborg är omöjligt, än mer omöjligt om man inte kan ta första bästa lägenhet och har stått i kö i minst 10 år eller så, kompisen sitter i Permobil på heltid och letade halvt ihjäl sig innan hon hittade en lägenhet som fungerar för henne fysiskt och som dessutom inte kostade alldeles för mycket, dyrt blev det såklart, men det kunde varit värre. 

Jennie


Anmäl
2015-03-12 18:36 #16 av: thenameless

Bostadsrätter är svindyra i Stockholmslän om man inte vill bo i typ Märsta eller någon förort till Södertälje. Hyresrätterna har oftast ockerhyror....

Jag vet inte? Men fick en misstanke nu om att kanske dessa hus är byggda utan hiss? Som sedan byggts till men att de inte har fått tag i en med de rätta måtten??? Och därför är det halvtrappor. Oftast är ju dessa hissar i lite äldre hus. Jag kan självfallet ha fel? Men det är min teori

Anmäl
2015-03-12 18:55 #17 av: RuiXue

Där min mormor bodde det sista var det byggt så från början med halvtrapporna. Och det finns på fler ställen i Göteborg har jag hört. Sedan finns dessutom många av de där typiska trevåningshusen med sten i botten och trä resten, de har inga hissar heller, hela Majorna är fullt av sådana hus och även delar av Hisingen. Mycket inne i stan är gamla hus också. Så både priser och otillgänglighet gör det svårt på bostadsmarknaden för rörelsehindrade. 

Jennie


Anmäl
2015-03-12 22:05 #18 av: [Torpedtass]

Här är allt handikappanpassat och jag menar verkligen allt.

Galleriorna har stora handikappdörrar som öppnas automatisk (eller med knapp) eller står på vid gavel sommartid, handikappanpassade hissar till alla våningar i galleriorna, ramper på eventuella trösklar eller så är de tröskelfria, handikapptoaletter överallt, biografen har en handikapphiss och handikapp platser i sina salonger...

Kan inte komma på någon butik i stan som inte är handikappanpassad utom just Dressman i centrum (en trapp in till butiken) men finns två Dressman butiker till i stan i två olika köpcentra och de är handikappvänliga.

Till och med parkerna i stan är rullstolsvänliga, kyrkorna är handikappvänliga, lekland och förskolor är handikappvänliga... Verkligen allt är tillgängligt för en rullstolsburen så leva självständigt är som en dans på rosor här. 

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-13 13:09 #19 av: thenameless

#18 Ja du verkar ha hittat rätt stad att vara skröppel i

Anmäl
2015-03-13 13:38 #20 av: [Torpedtass]

#19 Ja på den fronten, enda nackdelen är att snöröjning och soppa trottoarer fri från sand är det lite dåligt med här i Norrland. Just nu håller snön på att smälta men det ligger tonvis med sand på gatorna vilket gör att rullstolen blir tung att rulla sen gör det inte saken bättre heller att de fortfarande sandar trots att det endast finns lite snö eller is kvar på vägarna.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-14 00:07 #21 av: thenameless

Pumpa däcken ordentligt så rullar stolen bätre. Det gör jag då böir sand inga problem

Anmäl
2015-03-17 13:45 #22 av: RuiXue

Nu är det äntligen sopat åtminstone i delar av kvarteret! Hur det ser ut framme i samhället vet jag inte än då jag inte varit ute på samhället på flera dagar. 

Jennie


Anmäl
2015-03-17 15:04 #23 av: thenameless

Jo sanden samlas så sakteliga in från gator o torg.

Anmäl
2015-03-18 01:36 #24 av: RuiXue

Blir så himla mycket lättare att ta sig fram utan all den där sanden! Plus att länkhjulen håller bättre när vägarna är rena.

Jennie


Anmäl
2015-03-18 16:34 #25 av: thenameless

Vad har hänt med leffe? han har inte skrivit på länge

Anmäl
2015-03-18 16:49 #26 av: Leffe

Jag startade ju den här tråden 

Anmäl
2015-03-19 11:46 #27 av: thenameless

Jo men det var första gången du kommenterade den sedan dess och du har inte sagt mycket i någon annan tråd som du brukar?

Anmäl
2015-03-19 12:30 #28 av: Leffe

Har haft fullt upp med sjukdomen och katterna.

Anmäl
2015-03-19 21:57 #29 av: thenameless

Okej, så kan det vara ibland. själv har jag haft influensan i veckan har precis börjat återhämta mig. men skrev lite mellan  "Skoven".

Upptäckte att en grej jag hade i bakhuvudet var et enda som fungerade till slut. Jag drack ett stort glas med saltvatten. Det fick magen att lugna ner sig på någon timme.

Anmäl
2015-03-21 23:27 #30 av: [Torpedtass]

#21 Kvittar hur väl pumpade de är, vilket de alltid är, när det är som att köra i en grusgrop.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-22 11:38 #31 av: thenameless

Det beror ju på hur mycket sand det är? Men hjulen rullar alltid bättre om de är väl pumpade.  Men är det lös sand eller lera så får man ju bättre "grepp" om man tömmer däcken på lite luft.

Anmäl
2015-03-22 13:48 #32 av: [Torpedtass]

#31 Ja det vet jag men det är singelgrus och  så pass mycket att vår ena dotter älskar att gräva med skorna i det för det rasslar duktigt. Gapskrattar

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-22 15:01 #33 av: thenameless

Då behöver du bredare däck för att  inte sjunka ner..... Dags att flytta typ :-)

Anmäl
2015-03-22 15:10 #34 av: [Torpedtass]

#33 Tyvärr får jag inte andra typer av däck till rullstolen.
Flytta härifrån lär aldrig ske, lämnar inte Norrland bara för lite grus. GapskrattarCool

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-22 15:12 #35 av: thenameless

Du kan köpa breda terrängdäck i närmsta cykelaffär.   Det är ingen skillnad på cykel och rullstolsdäck (säger någon det försöker de blåsa dig)

Anmäl
2015-03-24 21:27 #36 av: bernil55

Jag lämnar inte Norrland heller trots snö och grus och isvindar. Nu mest bar asfalt i alla fall i Östersund, lite is på gräsmattorna bara. Helt ljuvligt att kunna ta mig till soprummet och till affären utan risk. GladNackdel: Jag kommer åt så mycket mat (handlar 2 ggr/veckan)

Men än kan det ändras... Aprilväder.... Förskräckt

Anmäl
2015-03-24 21:47 #37 av: [Torpedtass]

#36 Aldrig varit i Östersund, jag bor betydligt högre upp i landet än så, och ni verkar ha mindre snö än vi. Längtar tills de börjar soppa gatorna här, vilket de brukar göra när snön är helt borta och det börjar bli 15-20 grader varmt.


"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-25 10:04 #38 av: thenameless

Östersund är väl ändå Jämtland?

Skönt att komma ut hur som helst

Anmäl
2015-03-25 19:15 #39 av: [Torpedtass]

#38 Stämmer, Östersund ligger i Jämtlands län.

"I will always be me but if me fails I will be I so in the end I will always be me"

Anmäl
2015-03-26 01:31 #40 av: RuiXue

Nu är det bara några cykelbanor kvar att sopa, sedan är det som det ska vara igen med framkomligheten där jag bor! Finns såklart utrymme för förbättringar i hur samhället är anlagt, men just det säsongsbetonade är bättre nu än för någon vecka sedan. 

Jennie


Anmäl
2015-03-26 02:26 #41 av: Leffe

Här i Solna verkar de inte ha börjat än. Rullade nerför en backe i går. Trots stillastående gled hjulen nedåt på gruset

Anmäl
2015-03-27 01:27 #42 av: thenameless

Jag vurpade häromdagen när jag åkte nerför en backe, mina länkhjul började vobbla och hängde inte med så det blev tvärstopp för stolen men inte för mig.. sen fick jag kränga på däcket på fälgen igen... kasst

Anmäl
2015-03-27 19:57 #43 av: RuiXue

#42 och #41 Men jösses Förskräckt

Jennie


Anmäl
2015-03-28 00:23 #44 av: bernil55

#41 och #42 Aj! Förskräckt

I annat inlägg syns mitt nya vårväder.  Klotterplanket var det nog.

Nu gruvar jag mig som attan för att åka ut igen. Ledsen

Anmäl
2015-03-28 14:26 #45 av: Maria

Jag är nyss hemkommer från Istanbul och blev förfärad över hur höga kanter det var överallt. Både in till affärer och andra ställen. Ibland var stegen t.om högre än gängse trappstegsmått.  Det var t.om svårt att gå för oss "vanliga".

Jag såg visserligen några som var rullstolsburna men stolarna verkade antika och hur de gjorde för att kunna ta sig fram är en gåta.

/Maria

 

Anmäl
2015-03-28 15:01 #46 av: thenameless

#44 Det var inte så farligt eftersom jag kan gå och landade på fötterna när jag kastades ur, men ett litet fall blev det. däremot gillade inte plastfälgen att jag körde på den ett slag efteråt då jag behövde verktyg för att få på däcket igen.

#45 Jag har aldrig varit i Turkiet. Men det låter ju som en mardröm för rörelsehindrade och säkert även för vissa "gångare"?

Anmäl
2015-03-30 01:24 #47 av: RuiXue

Något som slog mig nu, men som jag var med om förra veckan. Var på TUR15 på Svenska Mässan och där hade de lagt ut sådana där fyrkanter av matta på betonggolvet. Vad tusan ska det vara bra för? Ett annars perfekt underlag blir ju förstört av de där mattbitarna! 

Jennie


Anmäl
2015-03-30 13:36 #48 av: thenameless

Det är samma i vår tvättstuga där de förutom en brant uppförsbacke till porten har en knepig "automatöppnare" har lagt ut en grön plastmatta precis innanför dörren som är svår att forcera om man har en tvättkorg i knät eller på en pirra

Anmäl
2015-03-30 19:24 #49 av: RuiXue

Mattbitarna låg dessutom så att det blev som heltäckningsmatta i gångarna. Hoppas för allt i världen att inte Leva och Fungera gör samma misstag nu i April! Vore ju höjden av ironi om Leva och Fungera har ett otillgängligt eller svårtillgängligt underlag när större delen av besökarna är rullstolsbrukare Gapskrattar

Jennie


Anmäl
2015-03-30 21:46 #50 av: thenameless

Ni får påpeka det då. Eller markera genom att "kämpa" extra hårt över mattorna framför funktionärerna så kanske de tar bort dem?

Anmäl
2015-03-31 21:13 #51 av: RuiXue

Är det mattor i år så ska jag nog nämna det för de som anordnar mässan. Kan förstå att det är skönt med mattor för gående i montrarna där de faktiskt står i flera timmar, men vad gäller att gå runt så lägger man ju inte ut mjuka mattor på trottoarerna ute på stan, så varför göra det på en mässa?

Kommer faktiskt själv stå i monter i år, dock sittandes. Ska vara med i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens monter som vi delar med DHR GöteborgGlad

Jennie


Anmäl
2015-03-31 22:45 #52 av: thenameless

Unga rörelsehindrade är en underorganisation till DHR va? jag har blivit en gammal gubbe men minns när jag var barn/ung då tyckte jag alltid att DHR var mossiga och Rekryteringsgruppen var vitala och "balla". Vet inte om det är så länge? men tror inte det? Har inte varit engagerad på mycket länge.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.