Vardagsbestyr

Tre bra ord

2012-11-29 21:02 #0 av: Leffe

Anpassning och livskvalité går hand i hand och ger bättre välbefinnande. Alltså tre ord anpassning, livskvalité och välbefinnande.

Inte nog med att jag upptäckt dessa två ord, som jag aldrig haft en tanke på tidigare. De följs många gånger åt när man är dålig.. Ju mer vi lyckas anpassa oss efter det fel vi har desto bättre blir ju vår livskvalité. Vad blir då resultatet? Jo ett bättre välbefinnande.

Allt detta är ju lätt att säga, men tänk på hur det är egentligen. Vi lider alla av olika saker, men vi kan kanske anpassa oss efter våra egna förutsättningar. Hur dåliga vi än är så kan vi kanske anpassa oss genom att tänka på att jag kanske känner mig bättre än för ett tag sedan, alltså bättre än innan anpassningen. Har vi då anpassat oss efter våra fel och bristere så har vi automatiskt ökat vår livskvalité jämfört med innan.

Vad innebär då anpassning? Det gäller att inte tänka på hur man mådde innan man blev dålig. Det är lite svårare om man varit dålig hela livet. Då kommer du känna att du mår bättre och din livskvalité har ökat.

Strunta i vad andra tycker och tänker. Deras tyckanden och tänkande kan du inte göra något åt. Redan då kommer du känna ett bättre välmåendeoch din livskvalité har ökat.

Jag har lärt mig att göra saker och ting i min takt. Anhöriga och bekanta anpassar sig till det och då känner jag också att min livskvalité har ökat.

Det man har svårast med blir till att försöka undvika så mycket som möjligt. Det är bara att inse fakta och när man insett detta då ökar faktiskt livskvalitén.

Sedan finns det hjälpmedel som ökar livskvalitén. Jag bor i ett backigt område och har av arbetsterapeuten fått en eldriven rullstol. Först skämdes jag inför alla grannar, men de tyckte bara att det var kul att jag kom ut.  Tänk vad min livskvalité nu hade ökat. Färdtjänsten är också något som är jättebra. Det första jag gjorde när jag fick färdtjänst beviljad var att åka till pizzerian för att äta en pizza. Något jag inte orkat göra på länge. Hur det kändes? Underbart och min livskvalité hade ökat.

Nu är vi olika till vår läggning också, men det gäller att försöka tänka på minsta lilla framsteg. Framsteg som vi får via vår medicin och vår ansträngning och tålamod att anpassa oss till vår sjukdom eller vårt fel. Hur litet framsteget än verkar så är det ett framsteg och alla framsteg ökar vår livskvalité. För varje minsta lilla stegökning av livskvalitén känner vi bnättre välbefinnande.

Jag hoppas ni alla tar till er dessa tre enkla ord - anpassning, llivskvalité och välmående för då kommer ni alla må bättre även om det bara är aldrig så lite. Det gör jag i alla fall.

Anmäl
2012-12-02 10:48 #1 av: Gittan

Visst är det tre bra ord.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2012-12-02 23:00 #2 av: thenameless

Låter bra om du kan leva efter det, förutsättningen är ju att anpassningen leder till livskvalité och i förlängeningen välbefinnande.

Anmäl
2012-12-03 00:02 #3 av: [peter54]

Det där är delar av begreppet "mental träning", något som jag sysslat ganska mycket med för egen del efter mina amputationer, men även i någon utsträckning tidigare efter förlamningen, blindheten och de traumatiska transplantationerna.

Jag har dock använt lite andra ord än just dessa tre i #0. Jag har försökt styra efter ett sags matematisk uppställning där "täljaren" varit ett begrepp som går ut på att sätta likhetstecken mellan "det jag kan och "det jag vill".

Ledordet för mig har alltid varit "vilja", viljan är livets absolut viktigaste krydda. Utan vilja smakar livet skit, precis som gröten om man glömmer salt.

Flört

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-12-03 14:11 #4 av: thenameless

Ja man kan se det ur olika synvinklar, Men det är olika komponeneter som skall stämma för att slutprodukten skall bli bra.

En annan sak jag har diskuterat med en kamrat är att männisor i U-världen ofta är lyckligare än oss här trots att de lever i misär och inte alltid har mat för dagen... Hur kommer det sig? När vi som äter oss mätta tre ggr/dag och har pengar till käder och medicin etc ändå känner oss olyckliga?

Anmäl
2012-12-03 15:18 #5 av: Maria

Frågan är hur man mäter lycka och vad lycka innebär för den enskilde?

Håller med om att det är tre bra ord i artikeln.

Några ord som vi själva kan applicera hur vi vill.

 

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.