Annons:
Etiketterallmäntövrigt
Läst 5957 ggr
Leffe
2/7/12, 12:09 PM

Patientföreningar

Vad är en patientförening och behövs de?

Handslag

Så här står det i Svenska Wikipedia (2012-02-07):

"En patientförening eller patientorganisation är en förening som samlar människor med samma sjukdom, eller liknande sjukdomar. En patientförening har ofta ett tudelat syfte, där den ena delen är att bedriva social och medlemsstödjande verksamhet. Genom föreningen kan medlemmarna stötta och hjälpa varandra att hantera sin sjukdom, och de konsekvenser denna får för deras dagliga liv. Patientföreningar försöker också ofta ta tillvara sina medlemmars politiska intressen, särskilt vad gäller sjukvården, samt främja medicinsk forskning som kan vara till gagn för den egna patientgruppen."

Då kan man fråga sig om de verkligen behövs eller om man kastar medlemsavgiften i sjön, som det så vackert heter. Jag säger att de behövs.

Visst man kan, som sjuk samt som anhörig, vända sig till läkaren om man får tag på denne eller varför inte till avdelningen där man kanske legat och fått sin diagnos. Ja om de nu har tid att svara och dessutom har de ju ofta andra sjukdomsfall att ta hand om. Har sjukdomen som du är drabbad av en patientförening så får du kontakt med en människa som själv är drabbad av sjukdomen eller så får du kontakt med någon som står sjukdomen nära. Du får alltså kontakt med någon som verkligen vet hur det känns att bli drabbad och som därmed har förståelse för dig och dina problem angående sjukdomen.

Ta mig själv som exempel när jag blev sjuk. Jag hamnade i ingen mans land och hade ingen att prata med och som kunde min sjukdom riktigt. Det är en udda sjukdom och det finns en mottagning för den i mitt län. Jag fick diagnosen tidigt på sommaren. När jag sedan skulle få kontakt med mottagningen hade de semesterstängt. Där stod jag med mina frågor och oro. Tänk om min sjukdom då hade en riktig patientförening som jag kunde ta kontakt med. Nu finns det en sådan för min sjukdom.

Annons:
[Beavis]
2/7/12, 2:28 PM
#1

Patientföreningar är nog väldigt brta för att föra ut kunskapen till allmänheten men främst till nysjuka/skadade Som behöver stöd information och tips.

Baa en fundering ifrån mig Leffe Varför inte starta en patientförening själv och samla så många du kan och bygg en hemsida. Som sjukpensionär har du ju lite tid över och slipper sitta här och samla Guldmynt Skrattande

Det finns ju hemsidor.ifokus om du vill ha tips och jag kan säkert hjälpa dej lite?

Leffe
2/7/12, 2:30 PM
#2

Det finns en patientförening för min sjukdom nu och det finns dessutom en sida här på iFokus om sjukdomen PAH iFokus som kom ut för ett tag sedan

[Beavis]
2/7/12, 2:31 PM
#3

Just ja det har du ju skrivit om. i alla fall om din sjukdom och om PAH i fokus.

Maria
2/7/12, 2:53 PM
#5

Jag håller med om att patientföreningar är viktiga och fyller en stor funktion.

Tack för en bra artikel.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

EvaG
2/27/12, 9:53 AM
#6

Jag tror att patientföreningar har en otrolig stor uppgift att fylla. En patientförening är ju länken mellan den sjuke och sjukvården kan man säga.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
[Beavis]
2/27/12, 3:46 PM
#7

Så sant om inte annat så samlar de ju de drabbade så de kan prata och få utlopp för sina känslor.

Gittan
3/8/12, 10:58 PM
#8

Patientföreningar har en stor uppgift att fylla.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Björnidet
3/14/12, 11:26 PM
#9

Inte alltid är den tyoen av förening bra, jag var medlem i en förening för prostatacancer men det som kom ifrån den föreningen var inte mycket som var ätbart. En massa reportage om hur illa det gått för en del och en massa statistik hit och dit så mitt beslut blev att dra mig ur.

Leffe
3/15/12, 11:31 AM
#10

Ska en patientföreningen fungera så är det precis som med andra föreningar att det måste finnas entusiaster och som vill att det ska gå framåt.

bernil55
3/17/12, 10:54 PM
#11

Det måste finnas sjuka som är nog friska för att orka jobba i en förening. Men är de sjukskrivna får de inte jobba i en förening för då mister de sjukpenning. Suck!

Vår NHR-förening försvann för ingen orkade/ville/kunde… En del anhöriga hade jobbat mycket tidigare men när deras sjukling dör är de förstås inte så motiverade längre.

bernil55
3/17/12, 10:56 PM
#12

Jag har ju NHR centralt förstås och det är inte illa alls. Nu skulle jag i alla fall inte orka träffa en grupp folk. Internet är bra och vår tidning.

EvaG
3/18/12, 12:44 AM
#13

Det kan ju vara anhöriga som jobbar i dem

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Annons:
[peter54]
3/29/12, 10:22 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Jag tycker att jag vill stödja de patientföreningar (konstig benämning) som omfattar mina handikapp, så jag är medlem i svenska diabetesförbundet, njursjukas riksförbund (RNJ) och koalition för amputerade (KFA).

Gittan
3/29/12, 10:28 AM
#15

#14 Vilken härlig bild.

Jag tror att patientföreningar har en stor uppgift att fylla. En patientförening handlar ju ofta om en eller ett par sjukdomar som hänger ihop med varandra. Där finns möjlighet före både drabbade och anhöriga att få stöd och hjälp.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Maria
3/29/12, 10:32 AM
#16

#14 Jag gillar också din bild Peter. Den vittnar om att ingenting är omöjligtGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[peter54]
3/29/12, 10:46 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

#15, #16 Tack. Jag har fått en del kommentarer på mitt "tredje ben". Min vandringsstav är ofta till stor hjälp, men det kan se lite - hm, knepigt ut när jag använder den som skjutstöd där underlaget är såpass kuperat att jag behöver stöd för att kunna hålla balansen och koncentrera mig på skottet.

Skrattande

Om det går bra att stå stadigt behöver jag inte staven.

Upp till toppen
Annons: