Allnänt/Övrigt

Livskvalite är hälsa

2011-07-02 21:54 #0 av: Leffe

Häromdagen gjorde jag en spontan utflykt till Vaxholm. Där åt jag glass och satt i min elrullstol och kollade på båtarna och brudarna.

Båtar i vattnet vid Vaxholm

Började då tänka på vilken skillnad det är nu då jag kommer ut utan att vara beroende av anhöriga eller vänner. Det är verkligen livskvalite att kunna göra saker och ting själv. Man mår bättre både fysiskt och psykiskt.

Tänk vad härligt. Tittade ut på morgonen och konstaterade toppenväder. Tog medicinen och på med kläderna. Ringde efter en rullstolstaxi som kom nästan på en gång. Så var resan till Vaxholm påbörjad. Det är livskvalite det.

I Vaxholm var det bara att rulla till glasskiosken och köpa glass. Sedan fram till vattnet och titta på båtarna i vattnet där solen reflekterade. Varmt och avkopplande. Det är livskvalite det. Jag mådde prima.

Efter en tre fyra timmar beställde jag hemresan. Rullstolstaxin kom efter en stund och jag kom hem. Mådde jättebra. Det är livskvalite det. Att jag nästa dag hade brännande smärta på armar och panna det struntar vi i.

Jag har helt klart konstaterat att livskvalite och hälsa hör ihop. Tänker på de rörelsehindrade som inte har färdtjänst eller som behöver ledsagare för att komma ut.

Färdtjänsten betyder oerhört mycket och man vet att förarna har utbildning att ta hand om sina passagerare. Varför kan man inte via landsting införa ledsagartjänst dit de som behöver ska kunna ringa och beställa en ledsagare, som också fått utbildning. Då skulle fler kunna komma ut och göra lite mer spontana utflykter.

Anmäl
2011-07-02 23:17 #1 av: [Beavis]

Visst har du rätt, hade jag inte kunnat åka ut själv eller röra mig fritt hade jag fått panik. Men så är det ju för många som är fångar i sitt hem.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-07-03 11:12 #2 av: bernil55

Låter härligt! Utom för mig "varmt och avkopplande". Varmt alltså. Extra trevligt att inte behöva planera långt i förväg. Här ber dom om 4 tr men har alltid kunnat komma snabbare eftersom jag åker på tider då det är mindre folk.

Så lapp jag nu är (typ) har jag varit i Vaxholm en sväng och det var trevligt. Jag älskar båtar, hav och öar, fast jag är uppväxt med... en gammal träbåt, sjöar och fjäll... Jo, lite öar hade vi också.

Jag kollar mycket på mina gamla foton och är glad för allt jag hann göra medan jag kunde gå. Har nu lyst att ta fram Vaxholmsfotona!

Rullstolen är underbar, färdtjänsten likaså men då har jag ju mitt problem med "glida på ramper" och de bussar jag ej är rädd för är varma...

Anmäl
2011-07-03 12:02 #3 av: EvaG

Känslan av frihet och oberoende samt att kunna göra saker och ting spontant tycker jag alla ska ha möjlighet till.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-07-03 12:58 #4 av: [Beavis]

Seglade gjorde jag mycket som barn med pappa. Hade även en jolle jag seglade med. Det var rätt häftigt man tog mycket för givet som barn, insåg inte hur priviligierad man var.

Har seglat både till vaxhiolm och sandhamn mm. trevliga ställen på den fronten, Slipper man bara yuppiesarna är läget lugnt.

Jag är tacksam att jag har den personliga friheten att jag kan gå cykla och ta en buss när jag vill. Det är ju inte alla som kan göra så.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.