Bemötanden

Barnvagnsmaffian

2011-04-24 01:50 #0 av: Leffe

Jag har döpt denna artikel till "Barnvagnsmaffian" men den skulle lika gärna heta "Kriget mot barnvagnarna"

Stridsvagn

Nu är snön borta och äntligen får jag känna friheten och slippa vara beroende av andra. Nu kan jag ta min elrullstol och sticka ut på stadens gångbanor. Allt är perfekt för en solig härlig dag om det inte vore för barnvagnsmaffian som tycks äga gångbanan. De tar upp hela gångbanans bredd genom att barnvagnarnas dras bredvid varandra. Det är tydligen enda sättet att berätta om dagens skvaller eller vad som nu diskuteras. Barnvagnsdragarna är så inne i diskuterandet att de inte ser att jag kommer emot dem i min elrullstol eller så vill de inte se mig.

Skulle det vara en så bred gångbana att jag skulle ha en möjlighet att komma förbi så glöm det för då dyker genast en tredje barnvagn upp och dras bredvid de andra två. Jag lärde mig att inte åka åt sidan utan stanna och sitta med armarna i kors. Då är de tvungna att sakta maka sig åt sidan medan de svär och muttrar över mitt sätt att vara i vägen för dem.

Tydligen ska jag med elrullstolen ut med ena sidans hjul ut i gatan för att jag ska tippa. Då är jag ur vägen. Vid övergångsställena fär den större delen av markeringen på ena sidan av signalstolpen. På den andra finns en dryg halvmeters bredd att använda och där finns en nedfasning. Passar precis för elrullstolen. Perfekt med andra ord. Ja om det inte var för barnvagnsmaffian vill säga. Inte nog med att de äger gångbanans hela bredd. De äger också denna lilla halvmetersbiten av övergångsstället. Tänk helt plötsligt går de inte i bredd utan direkt efter varandra som en konvoj. Äntligen är de förbi och jag kan ge mig över gatan. Icke då för nu är det rött och bilarna kör. Innan det blivit grönt har nästa konvoj av barnvagnar redan startat överfarten  vilket innebär att jag står där jag står.

Tänker  att när jag var frisk och drog en barnvagn var det den enklaste sak i världen att komma över en trottoarkant. Elrullstolen klarar en kant på sex centimeters höjd. Alltså borde barnvagnsmaffian kunna ta trottoarkanten när de ser en elrullstol, men de är självklart så inne i sitt pratadande att de inte tänker på eller inte ser den som sitter i rullstolen.

Efter en dag i "frihet" och "oberoende" kommer jag hem och söker på internet om nedfasade trottoarkanter och kan läsa: Nedfasade kanter är till för att underlätta för synskade och rörelsehindrade att komma över stadens gator. Där ser man

Nu är kriget mot barnvagnar i full gång!

Anmäl
2011-04-24 09:58 #1 av: [Beavis]

Det ska inte vara lätt att leva leffe. De förstår inte bättre småflickorna alla gånger. Sen har jag förstått att "toddler cruising" är deras ventilhål där de får ventilera sit liv eftersom de annar står midjehögt i bajsblöjor och klädbyten. Och då kvinnor pratar mycket i vanliga fall så har de ju mycket att få ut under kort tid. Därav märker de inte omvärlden Skrattande

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-24 10:14 #2 av: millam

Min erfarenhet av dessa barnvagnar  är att de är ju så omtänksamma och snälla, frågar om man behöver hjälp, beklagar sig på höga trottoarkanter osv.. ytterst sällan händer det att dom blockerar vägen. Men men.. fela är mänskligt..

Däremot alla bilarna! Dom tycks tro att dom inte är i vägen om dom parkerar mer än halva bilen på trottoaren, om bara liten stund. Häromdan var det en taxi som släppte ut några finklädda herrar precis framför mig.. jag var ju tvungen att stanna.. vänta.. vänta.. sa till ett par gånger till sällskapet att flytta på sig..dom var för upptagna med varandra.  Dom skulle till Lantmännen.. att jag var sur och fällde nån arg kommentar när jag till slut fick passera med min manuella rullstol! Där väger en ensam tant i rullstol lätt när finklädda herrar är i antågande! Gnällde att bilen ska vara på gatan.. dom respekterar andra bilister, men vi som ska ta oss fram på trottoaren då? Vi finns inte..

Anmäl
2011-04-24 10:53 #3 av: EvaG

#2 Bilarna har en förmåga att stå mitt för nedfasningar i förorterna

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-04-24 12:15 #4 av: millam

I stan också.. DET är besvärligt.. Jag tror inte dom tänker på att det finns dom som använder dem, och på sätt och vis förstår jag det. Om jag var frisk tror inte att jag heller skulle tänka på det... Kanske en upplysningskampanj?

Anmäl
2011-04-24 12:17 #5 av: Leffe

Det är ändå så att det är parkeringsförbud på övergångsställen och korsningar

Anmäl
2011-04-24 12:53 #6 av: millam

Sant. Men hur ofta lappas dom som felar.. "det här går ju så fort" är vanliga kommentarer.. Tyvärr står dom ofta på och direkt framför övergångsställen. Farligt för en som sitter och ska korsa gatan, man syns inte bakom bilarna när man är så kort.

Anmäl
2011-04-24 12:58 #7 av: Leffe

Rätt och när det är tvp filer och bilen i filen närmast dig stannat för dig så ser inte bilen i nsta fil något, men lagen säger att man inte får köra om vid övergångsställe. Hur som helst så blockerar inte bilarna hela gångbanor så som barnvagnsmaffian gör

Anmäl
2011-04-24 13:09 #8 av: [Beavis]

Om jag inte minns fel ifrån teorin får man inte stanna eller parkera närmare än 12 eller om det var 15 meter ifrån ett övergångsställe...

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-24 13:19 #9 av: [SvenA]

Barnvagnsmaffian är totalt hänsynslösa enligt min egen erfarenhet dom tar absolut ingen som helst hänsyn i trafiken dom går gärna i bredd så många som möjligt
Jag vet hur jobbigt det var när jag var gående och hade bara vitkäppen dom vägrade fullständigt att visa hänsyn jag fick flera käppar söndertrampade eller sönderkörda va denna maffia

Kommer man in på ett cafe så sitter dom i vägen även där och vägrar att flytta sig så dom skulle verkligen behöva gå en kurs och lära sig att visa hänsyn för funktionshindrade och alla andra i samhället

Anmäl
2011-04-24 13:27 #10 av: [Beavis]

jag vill tillägga att jag var/är lite ironisk men faktum är ju att man ofta stör sig på dessa barnvagnar. jag tycker att ett mycket bättre sätt att transprotera barn på är bärselar  och liknande då tar man inte upp lika mycket plats och man är närmare sin baby/småtting.

Nu tar ju en rullstol också upp mycket mer plats än en gångare och tar upp plats på restauranger de med främst när den handikappade vill vara som de andra och sitta på en riktig stol. Men "vi" har ju inte så mycket val.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-25 10:12 #11 av: Leffe

Nu ska jag gå till offensiven. Ett Skansenbesök väntar och det är en helgdag

Anmäl
2011-04-25 12:46 #12 av: millam

Oj då.. där lär det finnas barnvagnar.. tänker du pröva ditt tålamod?

Anmäl
2011-04-25 18:15 #13 av: [Beavis]

Fast där finns ju större ytor att runda barnvagnarna på

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-26 10:31 #14 av: Leffe

Rapport5 från Skansen:

Jag var där närmare sex timmar. Det var inga problem med barnvagnar. Skälet till det var att barnvagnarna gick i konvoj istället för i bredd med varandra. Kan tänka mig att mammorna inte hade tid att prata med varandra. De hade ju fullt sjå att hålla reda på de lössläppta barnen.

Barnen var ett stort problem. Jag fick vara 100 procent koncentrerad hela tiden då de kunde komma springande en centimeter framför stolen för att komma till nästa djurhage. Det har jag full förståelse för. Jag kommer själv ihåg hur man var som liten när det var något spännande.

Sedan var det bara backar som både lutade sidledes och i vägens sträckning. Trodde hela tiden stolen skulle välta. Det gällde att inte göra en gir förrän det fanns en bit plan mark.

Det var i alla fall jättekul och en otrolig känsla av frihet. Jag hade ju ingen med mig heller. När jag sedan ringde efter färdtjänsten så var bussen där på nolltid.. För första gången på två år har jag fått "färg" i ansiktet

 

Anmäl
2011-04-26 12:09 #15 av: [Beavis]

Kul att du hade en bra dag. Ja faktiskt får man tåla vissa irritationsmoment de är en del av livet.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-26 12:12 #16 av: millam

Härligt, du har släppt loss ordentligt, du verkar ha haft roligt!! Förstår att du njöt, det fina vädret och allt, klart man är glad och tar små irritationsmoment med klackspark!

Själv har jag bara jobbat hemma hela helgen.. konstigt vad en flytt orsakar arbete lång tid innan själva flytten. Men nog hann jag också njuta i solen lite iaf! Det ska bli varmt och vackert till valborg också, säger dom!

 

Anmäl
2011-04-26 12:16 #17 av: [Beavis]

#16 Du har haft tid att förpacka iaf, Jag fick knappt någon förvarning innan vi skulle flytta in farmor på hemmet ifrån gamla lägenheten. Det blev oorganiserat och dåligt med en polare som lider av manodeppresivitet, Sen stress att man ville hinna klart innan tidsgränsen för bilhyran... Jag har flyttat grejer efteråt i flera veckor nu.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-26 12:28 #18 av: millam

Vad mycket med den flytten! Jag som tycker att det finns så mycket att göra sig av med, konstigt vad man samlar på sig. Det är nog dags nu att rensa lite. Och visst har jag gott om tid.. det är skönt, då jag aldrig vet på förhand hur dagen kommer att te sig, så det finns utrymme för någon dag då man kan vara lat.

Fast ska jag vara ärlig, det är roligt och få ordning på saker och ting.. ! Men vi tar nog en flyttfirma, får väl börja kolla såna med..

Anmäl
2011-04-26 13:29 #19 av: [Beavis]

Det är ju bland det bästa med att flytta att man får chansen att rensa ut och få ordning på nya stället. iaf inbillar man sig det.

Det underlättar ju med flyttfirma men det är dyrt och risken är att mycket blir skadat.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-26 16:00 #20 av: millam

Sant. Glas o sånt bär jag själv, möblerna kan "gubbarna" ta.. dom är tunga..Det lär ta en månad innan jag duttat allt på plats..

O så ska man ju bara njuta av det fina vädret! Nästan så man vill åka till Skansen.. men det får vänta.

Anmäl
2011-04-26 20:29 #21 av: [Beavis]

Barnvagnar är excellenta att frakta grejer i när man flyttar Skrattande

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-26 21:43 #22 av: millam

Liksom rullstolar, när det bara är 2 kvarter  i nerförsbacke från den ena lägenheten.. upp får nån köra mig..

Frågan är om jag lastat för hårt, hjulen ska man ju kunna ta loss på min stol, nu sitter dom fast så de går inte att rubba. Måste gå laga..

Anmäl
2011-04-26 22:26 #23 av: [Beavis]

Beror på hur du menar? Går de inte att ta bort när den är lastad? Eller är det olastad som du fortarande inte kan ta av hjulen?

Jag har märkt att hjulen blir lite knepigare att få av när oljan börjat torka in eller om det är skit i navet. tryck in "releaseknappen" och bänd lite med en skruvmejsel, det brukar funka

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-04-26 22:54 #24 av: millam

Det är när stolen är tom det inte går att ta av dom. Ändå var det bara nån vecka sen det gick hur lätt som helst. Ska prova, tack för tipset! Annars åker jag till Hallonbergen, det går lätt med T-bana, raka spåret..

Anmäl
2011-04-27 10:59 #25 av: Leffe

Jag var med och slog påskpublikrekord för Skansen

 

Anmäl
2011-04-27 17:38 #26 av: [Beavis]

Jag måste byta och ha mig för att ta mig dit. omständigt. min kajk får hänga med tills den trillar i bitar

(Edit jag gjorde inlägget läsbart)

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-11-29 17:38 #27 av: Vanja-K

leffe D

Den var bra! På bussen kan det bli lite intressant. Det verkar som om barnvagnskörarna inte har en aning om att platsen också är till för bagage. För att inte tala om rullatorer. Helst skulle en del av denna grupp med barnvagnar vilja fälla ihop rullatorerna och knöka in gumman, gubben eller andra med bagage eller rullatorer mellan säterna.

En lite upplysning: först på gäller. Utrymmet där ni ställer barnvagnar är till för andra också. Enligt SL bossen.

Anmäl
2012-05-09 02:22 #28 av: RuiXue

Barnvagnar är lite av en nemesis! Även innan jag behövde använda mig av kryckor så störde jag mig på barnvagnsfolk som inte visar hänsyn till andra som benyttjar sig av gångbanor, bussar och tåg. På Metron i Köpenhamn har jag till och med vart med om att barnvagnar knökats på, på redan överfullt tåg och folk fick gå av tåget för att göra plats till barnvagnen för att barnet skrek! På bussar har det hänt att folk fått stå på varandra bara för att en barnvagn inte kan vänta på nästa bussSkrikandes Visst har de där barnvagnarna rätt att vara i samhället med, men tro fan att man inte vill visa hänsyn till dom när de tror att de äger allt!

Med kryckor har jag fått gå ut mitt i gatan för att 2 barnvagnar kom på bredd och tog upp hela trottoaren.

Ska bli ytterst intressant och se hur många turer det blir ut på gatan i rullstolen framöver när barnvagnsmaffian är i farten!

Jennie


Anmäl
2012-05-09 14:02 #29 av: millam

Barnvagnar... mig tycks dom iaf respektera när jag far fram i min rullis. I vilket fall flyttar DOM på sig då. Jag kanske ser skräckinjagande ut?

Anmäl
2012-05-09 14:04 #30 av: Leffe

#29 Skrattande

Anmäl
2012-05-09 22:33 #31 av: [Beavis]

Problemet är som jag ser det på bussar och tå att man väljer att använda sig av den ultra bautastörsta barnbvagnen som finns och de viker inte fram fot/ryggstöd eller suffletterna när de lastats på bussen etc.. man får klättra förbi som värsta tarzan ibland.

På min tid hade de ihopvikbara vagnar och sittvagnar åt de större. även åt de minsta.Obestämd Varför används inte sådana längre?

#29 Du har tur om jag möter dem så flyttar de sig för de ser att jag har fart och inte tänker köra ut i gräset i onödan. Men kommer man bakifrån skulle jag behöva en cykelklocka eller tuta. Visst man får gå i bredd och prata med vänninorna. Men måste ni/de ta tvillingvagnar båda två?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-09 23:54 #32 av: millam

Dom kanske har 2 småttinagr båda.. kanske inte just tvillingar, men säg ett år emellan, så båda behöver ha tvillingvagn med..

Har visst förståelse för barnvagnar, har ju själv haft fyra små.. för läänge sen..  då tyckte jag alltid att man var i vägen med vagnarna..

Numera stör dom mig inte i bussar, åker inte såna med rullisen. Kanske ska testa och se hur det funkar med alla vagnarna också.. Saktar också farten vid behov, kan ju gärna inte åka på bilvägen (dit hamnar man om man envisas, finns inget dike här ju)Skrattande

Men är det inte lite kul ändå med alla smä som är så öppet nyfikna på att jag sitter på en stol som rullar? Och en som sa; titta, hon rullar SJÄLV? Jag brukar vinka till dom.. svara på frågor,, tro mig, de vill veta mycket de små liven! Oskyldig

Anmäl
2012-05-10 00:43 #33 av: [Beavis]

Jodå, ungar är nyfikna och ofta är det bra att svara på frågor.  Jag brukar säga att "Det är bättre att de frågar och får veta än att de inte frågar och hittar på svaret själva". Men ibland hindras de ifrån att fråga av föräldrarna som tycker det är pinsamt, det är lite synd. fast ibland är jag inte på humör heller, då är det skönt.... Oskyldig

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-10 14:34 #34 av: millam

Klart.. man kan ju inte vara på humör jämt.. men oftast tyckar jag bara att det är kul! Bråttom har jag heller inte så ofta, så jag brukar ta mig tid med att prata ett par ord med dem..

Anmäl
2012-05-10 16:44 #35 av: DesK

Nu har jag inte läst hela tråden så där jättenoga. Men de allra flesta barn har fullt fungerande fötter och ben, när de har lärt sig att gå och då finns det egentligen ingen direkt anledning att använda klimpdroska. Båda mina döttrar vägrade att sitta i vagnen när de väl kunde gå. Eftersom jag själv är rätt liten till växten köpte jag en sån där liten paraplysulky, så snart spädbarnstiden var över. Denna kunde enkelt fällas ihop och barnen sitta bredvid mig eller i knät. För mig som hundägare med dåligt balanssinne kunde det ibland bli rätt knepigt att ta sig förbi barnvagnarna, man förväntas ju sitta långt bak om man har hund med sig.

Désirée

Anmäl
2012-05-10 21:58 #36 av: millam

Hundar däremot undviker jag.. många reagerar på rullstolen, speciellt om hunden ser dåligt. Då uppfattar dom rullisen som ett hot.. många gånger blir jag stående, väntar tills hunden passerat.. är faktiskt lite rädd för hundars reaktion på rullstolen!

Anmäl
2012-05-10 23:48 #37 av: [Beavis]

He he senast igår kväll gjorde en hund utfall emot mig när jag körde förbi med rullen. Men jag är uppvuxen med hundar så jag blir sällan rädd. Hunden blev mest överraskad och visste inte riktigt vad den såg. Jag passerade bara. det bästa är att inte bry sig om den skällande hunden, ignorera helt enkelt

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-12 00:23 #38 av: [peter54]

Det är mycket som är jobbigt när man kör rullstol. Nu har jag gått med proteser i 14 år och behöver sällan rullstolen, men jag minns vilka problemen var.

Inte bara barnvagnar vars "förare" envisas att inte uppmärksamma någon i sin omgivning som kan få problem med att de kör i bredd, utan även gående sällskap som högst motvilligt väjer. För att inte tala om gående personer när man är på någon mässa eller liknande. De flyttar sig inte gärna när man kommer rullande och ibland tror jag inte ens de observerar någonting som är längre ner än deras axelhöjd.

En annan jobbig sak är alla trottoarer som lutar kraftigt ut mot vägbanan så att man måste bruka oerhört mycket kraft för att kunna hålla sig kvar på trottoaren överhuvudtaget.

I vissa städer är tillgängligheten sämre än i andra. Ett exempel är i Visby, där inte mycket av sevärdheterna är tillgängliga för en som sitter i rullstol.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-05-12 01:52 #39 av: [Beavis]

Sen har de mage att klaga när man kör på deras smalben.... " I dare you to care"

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-12 09:11 #40 av: DesK

Det ni säger om hundar har jag faktiskt aldrig märkt hos någon av mina hundar. Min Dobermann och min Borzoi brukade hälsa vänligt på både rullstolsburna och barn i barnvagn. Våra nuvarnade hundar hälsar ibland men går vanligen bara lugnt vidare.

Désirée

Anmäl
2012-05-12 11:39 #41 av: [Beavis]

Det händer mig ofta när hundarna blir överraskade. Om jag kommer fort och tyst. Men som ja sa tidigare är jag inte rädd för hundar så det är lugnt för mig. De ser inte aggressiva ut utan mer att de varnar Matte om att jag kommer. Tror att de skullat sprungit fram till mig eventuellt hoppat upp lite men inte bitit ifall de varit lösa?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-12 14:35 #42 av: millam

Jag är rädd för främmande hundar.. man vet aldrig, tyckar jag.. Speciellt om hunden springer lös.. Huu.. Vet en som blev illa biten i ansiktet..Där är det väl så också att om hunden känner på sig att man är rädd, kan det bli värre än vad det annars skulle ha varit. Men kan inte rå för det, är rädd för dom ändå.

Anmäl
2012-05-12 21:03 #43 av: [Beavis]

Precis det är ofta så att hunden känner av att man är osäker. Då attackerar de. Lite som människor faktisktSkrattande

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-13 00:22 #44 av: millam

Hundar kan man, och skall man, hålla kopplade.Skrattande

Tänk om man ändå kunde säga detsamma om vissa människor!!Oskyldig

Anmäl
2012-05-13 00:42 #45 av: [Beavis]

frugan ska ju vara kopplad vid spisen sägs det ju Skrattande. kanske även småbarnsmorsor? om vi håller oss till temat

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-14 00:11 #46 av: millam

Vi bildar eget.. vad sägs om rullstolsmaffian??

Anmäl
2012-05-14 21:44 #47 av: [Beavis]

jao det låter skoj. två tre rullar i bredd lär blockera hela cykelbanan

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-05-15 08:04 #48 av: DesK

#46 och #47 Ja toppen! Å så kommer ni hit och sätter pli på de däringa tävlingscyklisterna som skrämmer vettet ur oss när de kommer susande i en hiskelig fart, gärna flerai i bredd, och inte har de nån ringklocka eller vett att hojta. Skrikandes

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.