Sjukdomar

Skuggfolket

2007-08-14 02:19 #0 av: vanessa

Namnet skuggfolket är ett jag gett till oss som har MS. För vi är väldigt ofta värmekänsliga. Så oss hittar man gärna i skuggan, vilket märktes extra när jag var på rehabilitering. De med MS stod i skuggan och alla andra njöt av solens strålar. Så vad är MS och vad gör den med kroppen? Det är ett maffigt namn för något som är rätt komplicerat.

Bilden som visas när du klickar in här, är ett väldigt vackert böjt träd i Hagalund. Som slutat rikta sig mot himlen och nu ligger mot vattnet. Men bladen grönskar och den är full med liv. Är precis som vi, överlevare :-). 

MS latinska betydelse
Betydelsen är faktiskt ett väldigt bra namn och säger vad sjukdomen innebär. M står för multibel och S för skleros som betyder ärr. Sammantaget betyder det många ärr.

Dessa ärr sätter sig antingen i hjärnan, ryggmärgen eller spinalutskottet. Det sistnämnda är när ländryggen övergår i vad som även kan kallas för hästsvans.

Påverkan
Att det inte är bra att ha en massa ärr på nerver är rätt självklart.  Och det MS gör är att påverka det centrala nervsystemet. Vi har 100 miljarder nervceller så det kan låta mycket. Men det hjälper inte då nerverna har uppgifter att sköta, och när det blir påverkat så får det följder.

När en nerv blir skadad så går inte informationen fram eller framförs sämre.

Krigets arena
De som ha MS har drabbats av ett inbördeskrig. Kroppen har fått för sig att nerverna, myelinet, är en fiende i hjärna och/eller ryggmärg. Helt enkelt, immunförsvaret får fnatt. Så försvarsmakten i kroppen går till attack som en bra soldat gör när man drabbas av infektion. Som vi alla vet så går det inte att kriga utan att någon skadas. Så nerven som råkar illa ut blir en skadad eller död soldat. Det hela går under namnet autoimmun sjukdom.

Andra krigszoner
Det finns flera andra sjukdomar, som innebär att kroppen går till attack mot sig själv. Det är bland annat reumatism, Morbius Crohns, Ulcerös colit och psoriasis.

Arv eller miljö?
I Sverige och Nordamerika finns det fler autoimmuna sjukdomar än på andra platser på jorden. Exakt vad det beror på vet man inte ännu. Det anses inte vara direkt ärftligt, men kan ha med både miljö och arv att göra. Kommer man till dessa ställen efter att man fyllt 15 år så är det väldigt liten risk att man råkar ut för sjukdomen genom mijön. För min del var det väl kört, då jag både är svensk och amerikan :-/. 

Varianter av MS
För att göra allt lite mer komplicerat så finns det olika sorters MS.

* Skov: Det finns skovvis MS. Då går det hela upp och ner, ibland mår man bra, sedan så drabbas man av skov och mår dåligt. Tyvärr så är det så att varje skov gör att man blir sämre. Något man inte kan få tillbaka. Därför är det bra att ha grundfysik över medel. Lättare att ta sig tillbaka en bit på vägen.

* Primär progressiv MS: Då blir man sämre, hela tiden och det kan gå rätt så fort också. Så från att ena året gå omkring som vem som helst så kan man hamna i rullstol nästa år. Det sätter sig på olika sätt på kroppen. Man kan förlora synen, drabbas av skakningar, inte längre känna var man sätter fötterna och så vidare. Ibland allt på en gång.

* Sekundär progressiv MS: Det börjar skovvis, för att sedan bli sämre så att det mer blir som progressiv MS.

Oavsett vilken variant man har, så är det bra att träna för att arbeta upp förmågan samt hålla det hela i lite schack. Och även om det gått långt så går det att bli bättre men aldrig bra. Men bättre är bättre än sämre.

Olika medicinska behandlingar 
* Cortison som är en kroppsegen hormon dämpar inflammationen. Svullnad som påverkar kontakten mellan nerverna. Det får man när man drabbas av skovvis MS. Då får man en massa i dropp under tre dagar.

* Interferon dämpar attackerna som man drabbas av med 30%.

* Tysabril består av antikroppar, skyddar mot angrepp och minskar det hela med 80%.

* Cystostatika, cellgift, ges till de som har progressiv MS. Det dämpar immunförsvaret.

En ljusning finns i horisonten
Det går trots allt att se en liten ljusning på himlen. De har bland annat hittat genen som påverkar det hela. Sedan så kommer nya mediciner, Några kommer i höst tror jag. Så forskare arbetar för fullt i labb över världen. Varav min egen läkare nu flyttat till ett annat land för att forska. Håller tummarna för honom, och oss som har MS, att det hela går bra. För honom och de andra forskningsläkarna som låter flitens lampa lysa.

Nästa del i det hela är rehabilitering. Som jag kommer att ta upp vid senare tillfälle. En rehabilitering som jag gjorde på rehab station, ett otroligt ställe.  

© Kata Larsdotter

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2007-08-13

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-08-14 03:26 #1 av: totte

En bra artikel Vanessa

Anmäl
2007-08-14 09:22 #2 av: Leffe

Mycket intressant

Anmäl
2007-08-14 12:08 #3 av: Engla

Jättebra, Vanessa!

Anmäl
2007-08-14 12:09 #4 av: medde

Tack!! För en bra läsning,lärorik mycket!
Mvh medde

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2007-08-14 23:46 #5 av: vanessa

Förutom att jag lär mig om min egen sjukdom så hoppas jag att ni lär er också. För det gjorde jag. En väldigt trevlig läkare berättade detta för mig och pennan glödde hela tiden :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-08-15 01:04 #6 av: totte

Absolit.

Anmäl
2007-08-15 20:04 #7 av: medde

Gillar denna artikel mer och mer, den ska man läsa flera gånger,
Mvh medde 


 

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2007-08-15 20:26 #8 av: vanessa

Gulligt att du läser om det hela. Som sagt, det är väldigt mycket information att suga i sig. och omläsning är nog att rekommendera. Även för mig som skrivit om det. Dels för infons skull men även för att stavfel dyker upp :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-08-17 00:37 #9 av: Engla

Artikeln är jättebra. Min sambos mamma har också MS.

Anmäl
2007-08-21 16:13 #10 av: Jenna-Gun

Helt klart en lärorik artikel.

Men du brukar skriva så bra  jämt ju.

Kram Jenna

Anmäl
2007-08-22 01:10 #11 av: vanessa

Blir så rörd när jag får så här fin respons. Skruvar stolt på mig när du skriver att jag skriver bra, Jenna. Det värmer ett litet hjärta. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-09-10 01:21 #12 av: EvaG

Bra läsning och lärorik.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2007-09-11 00:59 #13 av: emiya

Har en väninna som fått diagnosen MS. Nu kan jag nog förstå henne bättre. Bra beskrivet och lärorikt! Tack, Vanessa!

Anmäl
2007-10-08 02:04 #14 av: vanessa

Puttar upp detta, eftersom vi diskuterar lite sjukdomar just nu. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-10-08 10:11 #15 av: Muszimba

Det var verkligen en bra artikel.

Jag jobbar hos 2 som har helt olika typer av MS , så att få mer kött på benen är alltid välkommnat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.