Tillgänglighet

I uteserveringarnas tidevarv

2008-05-27 12:08 #0 av: [SvenA]

Nu är det tid för uteserveringarna men hur tillgängliga är dessa om man är rörelsehindrad

Nu är det hög tid för uteservrtingarna men hur tillgänliga är dessa om man är rörelsehindrad Ofta är dessa väldig trånga och det är nästan omöjliga att ta sig fram på om man har rullstol eller rulator Det man funderar över är om det måste vara så fast man kanske inte vill ha rörelsehindrade där och om så är fallet är det helt klart diskriminering av denna grupp

Av: SvenA

Datum för publicering

  • 2008-05-27
Anmäl
2009-05-22 12:31 #1 av: [SvenA]

Är verkligen alla uteserveringar tillgängliga för personer med rörelsehinder

Jag vet flera som inte är det

Har ni inte själva träffat på otillgängliga serveringar eller är det så att det inte finns några problem med att de flesta är otillfgängliga

Ni sitter kanske hellre hemma än går ut och försöka hitta en tillgängllig servering

Anmäl
2009-05-24 14:39 #2 av: EvaG

Tror nog en del uteserveringar är svåra att ta sej till. De bygger ju upp dem på trallar eller något åt det hållet så de blir upphöjda. Till vissa måste du först in i restaurang för att se gå ut genom en annan dörr inne i lokalen och det kan vara en smal dörr med hög tröskel.

Annars så älskar jag uteserveringar. Ta en öl i sommarvärmen.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2009-05-24 17:03 #3 av: [SvenA]

Det är inte fel med uteserveringar bara de är tillgängliga och inte tar för mycket utrymme av gångbanan

Anmäl
2009-05-26 10:08 #4 av: Tatsja

Ofta är de svåra att komma in i för mig med rollator. Vi, sonen och jag skulle i förra veckan när solen sken, ta en fika på stan. De hade bord och bänkar som var fasta bara. Det slutade med att de erbjöd mig plats utanför staketet. Oförskämt. Vi åkte hem och fika istället.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-05 17:15 #5 av: [belewiien]

#4 Men herregud, förväntade dom sig att du skulle sitta utanför staketet? Vilket konstigt erbjudande, blir så trött på att ingenting är handikappanpassat.

Anmäl
2009-06-06 13:28 #6 av: Tatsja

#5 Fullt allvarliga också. De var på väg att sätta ut ett litet bord och sen sa de att stol, behövs ju inte. Du har egen. Folk runt om bara gapade av häpnad. Sen blev det liv. Det var många som reste sig upp och gick. Jag betackar mig för sådant beteende. Speciellt som de föreslog att sonen skulle kunna sitta inne på deras servering och vi skulle ha ett räcke mellan oss.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-08-30 22:25 #7 av: Lena1971

#6 Det kan vara väldigt svårt att sätta sig in andras situation. Och för en del är det svårare än för andra... Tyvärr!

Ända sen jag jobbade som personlig assistent håller jag ögonen öppna på hur uteserveringar ser ut. Det är inte bara det att de kan vara svåra att ta sej in på, ofta tar de så stor del av trottoaren så en bred rullstol inte kommer förbi.

Inte alltid lätt göra att behöva byta trottoar eller köra i gatan för att komma förbi! Obestämd 

Annars tycker jag det är väldigt trevligt med filtar och infravärme och uteserveringar, nu i rökförbudets era!

Anmäl
2009-08-31 01:59 #8 av: emiya

#6 Det var det värsta jag läst! Ni gjorde rätt som gick därifrån! Jag har råkat ut för något liknande, de bad mig lämna rollatorn utanför för "det såg inte bra ut" (?)

Annars tycker jag också att det kan vara mysigt med uteserveringar. Men de får ju inte ta upp plats så att man inte kommer förbi, det håller jag med om!  

Anmäl
2009-08-31 10:12 #9 av: Tatsja

#8 Vi gick med stolta huvuden därifrån. Såg att en del som satt utanför, tog illa vid sig och drack upp väldigt fort. De miste nog några kunder där.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-08-31 10:14 #10 av: [SvenA]

Det värsta med uteserveringarna är alla de stolar son ställs ut utan någon som helst markering de är livsfarliga för oss som inte ser man missar de lätt med käppen och ramlar hejdlöst i backen utan förvarming

Anmäl
2009-08-31 10:27 #11 av: Tatsja

Sen när kunderna flyttar runt och stolar hamnar lite sisådär.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-08-31 20:21 #12 av: Lena1971

#9 Bra att andra reagerade! Så kanske personalen på kaféet fick sig en välbehövlig tankeställare också.

#10 Sånt tänker jag sällan på. Jag har fått upp ögonen för tillgänglighet för rullstolar och rollatorer, men jag känner inga synskadade, så den tanken kommer inte automatiskt för mig.

IFokus är verkligen bra, jag lär mig något nytt här varje gång jag loggar in!

Anmäl
2009-08-31 22:08 #13 av: [SvenA]

Det är det som är meningen med mina sajter att vi ska lära oss något nytt hela tiden och framförallt av varandra

Anmäl
2009-09-02 10:31 #14 av: Tatsja

Kan vi inte lära oss något, så är det till ingen nytta. Så det är bra om ifokus-sajterna kan hjälpa till med spridningen.

Eftersom jag är handikappad, så har jag lärt mig hänsyn. Det är det många som inte har.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-09-02 13:41 #15 av: [SvenA]

Det är bara synd att det inte är flera som påpekar fel och brister i samhället om vi alla hjälps åt så skulle det se helt anorlunda ut

Och sajterna här på i fokus som tar upp dessa saker skulle kunna vara en bra informationskälla om bara flera var med och skrev här på sajterna

Anmäl
2009-09-03 10:23 #16 av: Tatsja

#15 Tror att många läser utan att skriva. Hoppas att vi når fram till dem också. Det räcker ju att en gör som vi önskar och lär 2 att göra så och att de i sin tur lär upp 2 var och så vidare. Som ett schackbräde. Eller ringar på vattnet.

Då kan vi kanske påverka fler och fler

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-09-03 13:39 #17 av: [SvenA]

Visst är det många som bara läser jag hoppas dock att det blir flera som skriver här så att vi får reda på hur det verkligen fungerar ute i landet när man har ett rörelsehinder

Rörelsehinder är ju inte bara de som sitter i rullstol det finns de som går med kryckor , rulator käpp och det finns de som inte behöver föflyttningshjälpmedel och ändå har ett rörelsehinder

Anmäl
2009-09-04 10:20 #18 av: Tatsja

rörelsehinder kan var mycket. Jag är ju det genom att jag går med rollator och har ben som inte vill som jag vill.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-09-14 02:56 #19 av: Suskiv

Det är svårt att helt sätta sig in i de rörelsehindrades situation utan att själv vara där. Jag har i hela mitt liv varit en gångare utan några problem att ta mig fram oavsett situation. Jag har tyckt att tillgängligheten för rörelsehindrade har ju verkat vara bra. Jag menar hissar, ramper och avfasningar gör ju saker och ting lättare så det borde ju inte vara några större problem att ta sig fram.

Men för ca 3 veckor sen fick jag rullstol och en helt ny värld öppnade sig. Jag känner inte igen min lättillgängliga handikappsanpassade värld som jag levt i. Helt plötsligt lever jag i en värld som inte alls är anpassad efter mina behov. Min nya värld är full av kanter, trappor, trasiga hissar och för smala passager. Bara här om dagen insåg jag att jag inte kan ta mig in på banken. Visserligen har de en ramp precis vid dörren, men vad hjälper det när det är trappa (finns en betongramp på en av sidorna i trappan men den är för smal för rullstolen) som gör att man inte kommer upp.

Uteservering har jag inte testat än, men jag testade att äta på snabbmatshaket. Tillgängligheten var hemsk. Vi fick ta första bordet eftersom jag med rullstolen inte kunde komma mellan borden.

 

Anmäl
2009-09-16 10:42 #20 av: Tatsja

Sen finns det hissar där man klämmer händerna bara för att man ska in. Sen måste man antingen backa in eller backa ut.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-09-19 18:46 #21 av: [Beavis]

Att ta sig fram mellan borden med rullstolen är ju det värsta både på uteserveringarna och inne på restaurangerna, ofta är gångarna för smala så man får köra över bordsben md mera eller flytta stolar och folk på dem. det är jobbigt. sen är j det där med trösklar in och ut ur restaurangen/uteserveringen... Testa det med en bricka med dricka på.... och tröskeln är decimeterhög.  även en liten  en kan vara ödesdiger med ett fullt glas/kopp. det slutar ofta med kaffebröd/mat som smakar Läsk/mjölk/Kaffe/te

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2009-09-19 20:31 #22 av: [SvenA]

Det är lika svårt för oss som ite ser med alla dessa serveringar för folk flyttar stolarna så att man snubblar över dem

Anmäl
2009-09-20 13:34 #23 av: Leffe

Nu försvinner uteserveringarna en efter en för den här säsongen. Glädj er och sedan är det bara att vänta på nästa hinder snön och snövllar och snöhögar och ojämnt plogade gångbanor, men det är en annan historia

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.