Ledsagare/Personlig assistent

Om man kan äta själv

2008-07-13 11:02 #0 av: [SvenA]

Enligt Försäkringskassan har man inte rätt till perspnlig assistent om man kan äta själv

Om man kan äta själv har man enligt Försäkringskassan inte rätt till personlig assistent även om man inte kan laga till måltiden eller ställa fram den på bordet och att man även har så stora svårigheter att man behöver hjälp med det mesta såsom personlig omvårdnad och allt annat som hör livet tillSå man undrar ju vart samhället är på väg när man inte längre vill se till att de som av någon anledning behöver hjälp av andra personer för att klara sina dagliga behov kabn få det på ett bra sätt

Anmäl
2008-07-13 14:09 #1 av: [Norum]

Visst är det bedrövligt? Det skrevs om det inne på "frivilliga".. Blev SÅ arg när jag hörde talas om detta nya system! Grrrr Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-07-13 17:44 #2 av: [SvenA]

Att detta nu har kommit upp beror på att det äär en kille som har gått ut gymnasiet och vill fortsätta på högskolan och dp ska han bli av med sin assistent  på grund att han kan äta själv men är i behov av assistent till allt annat i den dagliga livsföringen

Anmäl
2008-07-13 23:29 #3 av: Mezzzanina

Jag  som har ansökt och efter flera år fått personlig assisten kan berätta lite om detta.

Jag ansökte om personlig assistent i Köping och då var det precis som ni beskriver.

Vad jag då inte visste var att det är STOR skillnad på att ansöka om persolig assistent själv gentemot om du har en advokat ifrån ett assistentbolag.

Ansöker du själv är utsikterna ganska dåliga kan jag säga...

Jag fick som sagt avslag den första gången jag sökte med motiveringen att jag kunde servera te själv...

Sedan fick jag inte ansöka om igen på ett år.Man var tvungen att vänta ett år innan man skickade in en ansökan.

Under det året fick jag kontakt med andra som hadde personlig assistent.De rådde mig att absolut inte ansöka själv utan använda mig av en advokat hos ett assistansbolag.

Det gjorde jag då.

Och även om det tog tid och en viss förnedring så gick det igenom.

Tillsammans med advokaten så gick vi igenom min vardag minut för minut och skrev ner hus var sak fungerade och hur lång tid var sak tog, så att vi hadde det på papper inför ansökan.

Nu har jag personlig assistent men inte full tid.Det funkar för mig.

Anmäl
2008-07-14 02:21 #4 av: MIRJAMI

fattar inte att det ska behöva vara så kronligt med det hela. Vadå en asistent ska de väll kunna ge för de som behöver det utan att behöva proga om det. Vart är denna samhälle på väg kan man ju fråga sig!!

Anmäl
2008-07-14 02:47 #5 av: Mezzzanina

Håller med dig Mirjami.Jag hadde tur som hadde vänner som informerade mig om hur jag skulle gå tillväga med assistansbolag och ansökningar,men det har ju inte alla.

Anmäl
2008-07-14 11:31 #6 av: [SvenA]

Vad det egentligen handlar om är att kostnaderna för personliga assistenter har rusat i väg för staten och att kommunerna har lagt över en del kostnader aom de ska stå för på assistensverksamgeten  för de finns en del som har personlig assistent som är så pass dåliga att kostnaderna för att hjälpa dessa som ska ingå i hemsjukvården i stället har hamnat på assistenersättningskontot Och att kostnaderna rusar i väg beror i stor utsräckning på att man har ett köp och säljsystem inom alla verksamheter inom vårt och omsorg 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.