Bemötanden

Det sitter i benen inte huvudet

2008-08-08 23:21 #0 av: Tatsja

Handikappad med rollator. Människors rädsla eller okunnighet. Bemötande som många gånger är kränkande för mig som person. Avundsjuka.

Jag är handikappad efter en svår trafikolycka -95 och hamnade då i rullstol. Upplevde att omgivningen behandlade mig som en "bättre vetande". Kämpade i två år (fast läkaren sa att jag aldrig skulle kunna gå) upp på benen och till rollator. Den använder jag än idag. Tyvärr så har behandligen från folk fortsatt vara likadant. Är jag ensam och handlar, så brukar expediten fråga om jag önskar något mer till den som står efter mig i kö. Känns väldigt diskriminerande. Händer i vissa affärer att jag inte kan komma in själv utan måste ha hjälp. Då får jag knacka på fönstret. Många, många gånger har jag fått lov att stå ute och tala om vad jag vill ha - de har inte tid att hjälpa mig in, osv -. Mycket otrevligt. Finns väl skurmopp.

Även dessa handikappsplatser är ett gissel. Jag behöver ju denna plats för att kunna komma ur och in i bil, Även för att kunna få in rollatorn i bak. Har upplevt att bil bakom nästan parkerat i min skuff. säger jag till kan jag tex få till svar. -Du kan väl köra fram en bit.

Att leva med värk är inget jag önskar min värste fiende och då har jag flera skador i kroppen. Önskar det bara hade varit en.

Har även blivit utskälld av äldre att jag är orsak till att de inte får rollator. Du är inte så gammal att du behöver den. *suck*

Hela tiden får jag kämpa med folks okunnighet/rädsla för att jag inte är som dem. Vet inte om de bara inte vill veta. Skulle med nöje kasta min rollator och vara smärtfri. Pga värk så har jag massa smärtstillande för att över huvud taget kunna leva.

Märker avund att jag har handikappsbil, parkeringstillstånd, handikappstoalett och även dusch.

Det behövs upplysning, upplysning, upplysning, så att omgivningen förstår att man inte har rullstol, rollator, kryckor, för skojs skull.

Bara att gå och handla mat är en pärs. Jag kan inte sträcka mina händer över huvudet. Det innebär att jag inte går vissa hyllor. Oftast går det att få hjälp, men inte alltid.. Vissa affärer har det trångt emellan diskarna, så jag inte kommer emellan med rollatorn. Påpekar man detta, så har det hänt att jag får skylla mig själv om jag går in och handlar. Detta hände Rusta i Västerås. Har även varit med om att en affär bara hade vanlig rulltrappa. Hiss? Fick jag till svar, det är bara för personalen. Då var ändå affären på 2 våningar.

Ringde ticknet för att boka biljetter till råsunda. Jag kan inte åka utan ledsagare, pga yrsel, lätt att ramla, då jag är vinglig. Tyvärr, du är inte handikappad. Dit räknas bara rullstolsbundna.

Lite om vad jag upplevt. Kämpar för rättvisa i vår kommun.

Har upplevt rätt så mycket som handikappad.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-09 14:13 #1 av: Leffe

Tyvärr är det så och har alltid varit så, men det går sakta åt rätt håll. Hur man ska göra för att det ska gå fortare att få folk att ändra attityd - vet ej

Anmäl
2008-08-09 14:18 #2 av: [SvenA]

Det är en mycket svår nöt att knäcka just det här med bemötanden

Anmäl
2008-08-09 14:29 #3 av: Tatsja

Upplysning, upplysning, upplysning. Som handikappad och även anhörig, får man lov att säga till folk hur det är. Fast oftast är det som att stånga sig i väggen. Tyvärr. Tror det mest beror på rädsla. De vet inte hur de ska göra och är rädda för att göra bort sig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-11 19:14 #4 av: Mezzzanina

Känner igen det där med parkeringsplatser.Till min handikappanpassade lägenhet har jag en parkeringsplats med en handikappparkerings skylt.Jag är som sagt rörelsehindrad men kör inte bli själv.Men om jag söker tillstånd för min assistents bil så får jag avslag.

Det heter att hon skall köra fram och släppa av mig dit jag skall..

Ofta funkar inte detta.Man kan stå på en trång supermarket parkering med bilar så tätt parkerade intill att man inte kan komma emellan med rullstolen.Då måste altså min assistent köra ut bilen och ställa den mitt i gatan så att det blir bilkööer bakom oss medans vi lastar in rullstolen och varor och mig.Fyyy vad det är stressande och funkar dåligt.Att dessutom ha en handikapp parkerings skylt på sin parkering men inget tillstånd...Vad säger lagen då??Och tar vi bort skylten så ställer genast sig andra där.

Anmäl
2008-08-11 20:03 #5 av: [SvenA]

Det visar bara att beslutsfattarna inte lever i verkligheten

Anmäl
2008-08-11 21:52 #6 av: Mezzzanina

Nej tyvärr är det väl så att de tydligen behöver va i en rörelsehindrads skor för att själva förstå.Men kanske en dag att de sitter där själva...

(Missförstå mig inte nu.Önskar ingen något ont, men önskar att de fick "va i mina skor" ett tag bara!)Flört

Anmäl
2008-08-12 08:14 #7 av: Tatsja

Om du är handikappad så ska du iaf enligt lag där jag bor (köping) kunna få tillstånd. Det följer ju dig och inte bilen.  Hör efter med kommunen igen och tjata, tjata,tjata. Betona att du ibland kan få skjuts med andra och inte bara din assistent. Jag har tillstånd men kör ibland själv. När jag ansökte så fråga jag om just det att om jag inte hade körkort och fick till svar att det var samma sak som om jag hade körkort.  Så mitt råd är att söka igen. Kolla även med länsstyrelsen vad de säger så du har lite underlag.

lycka till

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-12 10:23 #8 av: [SvenA]

Parkeringstillstånd ska följa personen inte fordonet och det gäller i hela landet så även om man inte kör själv har man rätt till et parkeringstillstånd ich detta är personligt så om kommunen säger något annat så fråga vilken lagtext de stöder sitt beslut på

Anmäl
2008-08-12 11:45 #9 av: Tatsja

Det var det jag menade. Eftersom det är personligt och och man måste ta sig fram med bil. Gör det detsamma om man har körkort eller ej. Så det är bara att ansöka och överklaga.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-13 03:02 #10 av: Mezzzanina

Det verkar gälla annorlunda här på Gotland.Jag har sökt ett par gånger nu och beskrivit dessa situationer utförligt men får bara avslag.

Och du Tatsja...Jag bodde förut i Köping!Åh vad jag saknar den stan...GråterJag bara drömmer om att få flytta tillbaka dit, men min son vill bo här på Gotland.

 

Anmäl
2008-08-13 08:44 #11 av: Tatsja

Detta hittade jag när jag sökte på nätet.

För mig så verkar det som om du har särskilda skäl. Ta och hänvisa till detta och stå på dig.    Glad

Den som är rörelsehindrad kan ansöka om särskilt parkeringstillstånd.

Den som är rörelsehindrad men inte kör bil själv kan endast få parkeringstillstånd om särskilda skäl finns. Sådana skäl kan vara att den rörelsehindrade regelmässigt behöver förarens hjälp utanför fordonet.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-13 08:58 #12 av: Tatsja

 

Läs här på vägverkets sida. Om den inte fungerar så sök vägverket på google och sen söker du handikappstillstånd i sökrutan där. Då får du upp denna länk. Lycka till

http://www.vv.se/templates/page3____16177.aspx

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-14 02:55 #13 av: Mezzzanina

Den sista gången jag ansökte och fick avslag så låg jag mycket sjuk på lassarettet en längre tid.Hadde inte orken och var inte vaken så att jag kunde överklaga och så gick tiden att överklaga ut.

Måste väl ge mig på det igen.Men det är så himla mycket pappaersarbeta med allt när man är sjuk.Allt skall beskrivas i en massa papper.Annars får man avslag.Tänker på de stackare som inte orkar eller har någon som kan hjälpa dem med allt pappersarbete...

Vore det inte mer logiskt att om man fick skaer och ting styrkt av läkare och sedan att kommungubbarna kunde komma och titta istället.Då skulle de välkommnas till verkligheten.

Men ja vet...det funkar inte så.

Anmäl
2008-08-14 08:15 #14 av: Tatsja

Vet. Man måste vara frisk när man är sjuk, för att orka bråka. Det är så typiskt. Ibland känns det som om man lika gärna kan lägga ner allt. Jag kämpade själv - fick ingen hjälp - med försäkringsbolaget efter min olycka. Bara för att skadorna blev över hela kroppen ansåg de att jag inte var värd mer än 46 tusen. Hade jag bara brytit arm eller ben hade jag fått över 200 tusen. Efter 10 år så orkade jag inte längre. Den advokaten jag tilldelades ville bara ha pengar och att jag skulle göra jobbet. Typiskt svensk byråkrati.

Ösnkar allt var lättare för oss handikappade och deras anhöriga.

Kramiz

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-14 10:47 #15 av: [SvenA]

Tyvärr är det inget ovanligt

Därför vore det bra om fler intresserade sig i det intressepolitiska arbetet inom handikapprörelsen så attvui får igenom de förändringa som behövs bland annat utökad hjälp ned just sådana saker som hjälp ned kontakt med olika myndigheter som medlemmarna kan behöva

Anmäl
2008-08-14 10:48 #16 av: [SvenA]

Tyvärr är det inget ovanligt

Därför vore det bra om fler intresserade sig i det intressepolitiska arbetet inom handikapprörelsen så attvui får igenom de förändringa som behövs bland annat utökad hjälp ned just sådana saker som hjälp ned kontakt med olika myndigheter som medlemmarna kan behöva Även att vi blir fler som debatterar dessa frågor är av stor betydelse så säg åt era vänner och bekanta att komma hit och vara delaktiga i de olika debatterna

Anmäl
2008-08-14 11:36 #17 av: Tatsja

Jag arbetar lite politisk här i Köping och skriver motioner om handikappade och pensionärer. Ibland går det bra, men tyvärr bromsas det upp rätt så ofta. Men jag gör så gott jag kan

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-14 12:41 #18 av: [SvenA]

Ett bra sätt att lyfta fram våra frågor är genom insändare i lokaltidningarna

För ju mer vi syns ju lättare är det att få gehör för våra saker

För vi syns ju väldigt dåligt i samhällema och syns vi inte så finns vi inte

Anmäl
2008-08-14 15:08 #19 av: Tatsja

Håller fullständig med. Fast ibland känns det som om jag stångar huvudet i väggen. Rynkar på näsan

Jag gör vad jag kan

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-14 16:56 #20 av: [SvenA]

Det räcker långt

Anmäl
2008-08-14 16:56 #21 av: [SvenA]

Det räcker långt

Anmäl
2008-08-14 19:20 #22 av: Tatsja

Fast vi behöver vara fler. Alla här skulle egentligen skriva på en protestlista hur handikappade - oavsett vad - och pensionärer behandlas. Det blev kanske rätt så många namn. Sen skulle det lämnas till någon - vem vet jag inte- . Vad tror du om det?

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-14 19:47 #23 av: [SvenA]

Det är ett mycket bra förslag

Gör ett förslag så presenterar vi det här sedan och uppman alla att hjälpa till

Den bör ställas till samtliga riksdagspartier

Anmäl
2008-08-14 19:48 #24 av: [SvenA]

Det är ett mycket bra förslag

Gör ett förslag så presenterar vi det här sedan och uppman alla att hjälpa till

Den bör ställas till samtliga riksdagspartier

Anmäl
2008-08-14 19:59 #25 av: Tatsja

Menar du jag? Jag trodde du skulle det.

Får se vad jag kan knåpa ihop

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-21 09:47 #26 av: Tatsja

Detta fick jagi huvudet när jag var ute och gick.

 Håller på att försöka knåpa ihop en slags motion som vi kan skriva under. men den kan ta lite tid, då jag har annat i huvudet. Måste korrekturläsa min provbok.. Lilla jag, har för första gången gett ut en bok, som snart kommer ligga till försäljning. En sann berättelse.   Stolt och nervös. Men jag har inte glömt.   Glad

TILLSTÅND

 

Att vara handikappad är inte lätt

Även om man gör allt rätt

att du orka mer än hundra meter

är bara dumheter

 

Igår orkade jag två

Var var ni då

Handikappstillstånd? Nej, nej

Det blev bara hej, hej                                          

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-21 12:46 #27 av: [SvenA]

#26 Mycket tänkvärda ord

Anmäl
2008-08-21 12:59 #28 av: Tatsja

Tack för det. Sitter och spånar på skrivelsen. Lovar inget idag, men innan helgen om inget inträffar

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-08-21 22:39 #29 av: [SvenA]

Det kommer när du känner för det stressa inte då blir det bara sämre

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.