Tillgänglighet

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-05 22:37 #0 av: [SvenA]

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA

Sajtvärd

Anmäl
2008-09-06 08:05 #1 av: Tatsja

Vi ska göra så gott vi kan, men du får förlåta om vi glömmer oss någon gång.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-06 16:53 #2 av: guraknugen

Hur fungerar det med felstavade ord? Läses de som just felstavade ord eller finns det någon automatisk stavningskontroll som rättar mindre stavfel så att de kan läsas korrekt?

Detta forum har vissa egenskaper som gör det till ett av de sämre jag sett, bland dessa att min stavningskontroll inte fungerar här. I alla, eller i alla fall de flesta, andra forum kan jag enkelt kontrollera min stavning, men på detta forum fungerar inte detta.

Själv skriver jag aldrig förkortningar. Jag resonerar så, att det inte finns någon anledning att förkorta när man skriver med datorn. Det tar inte så mycket längre tid att skriva ut hela ord om man är van vid tangentbordet, vilket man blir ganska snabbt faktiskt. Jag kan förstå att man vill förkorta när man skriver med penna på ett papper, själv får jag skrivkramp väldigt lätt eftersom jag håller för hårt i pennan, vilket jag tydligen inte kan vänja mig av med, men med tangentbord går det galant. Rasslar fint i tangenterna när man skriver och det går nästan lika fort som att prata, om man pratar lite långsamt.

Själv är jag inte synskadad, i alla fall inte mer än vad åldern har åstadkommit, men jag stör mig ändå på dessa upprepade tecken. Då jag är en tänkande månniska, som många andra kanske jag bör tillägga för att inte missuppfattas, förstår jag redan efter ett enda frågetecken att någon ställt en fråga. Likadant med utropstecken: Redan efter ett enda utropstecken förstår jag att skribenten ropar något. Det finns ingen anledning att veta exakt hur högt någon ropar, jag fattar ändå.

Appropå utropstecken och frågetecken, så vill jag bara passa på att informera alla som orkar ta till sig information, om att dessa fungerar exakt likadant som punkt, komma och andra skiljetecken. De ska alltså följa direkt på föregående ord, utan mellanslag. precis som man gör med en vanlig punkt, som sagt. Så här, alltså! Så här då ? Nej!

Så, då har jag rett ut det ännu en gång…

Och nu har jag en fråga till, till SvenA: Hur blir det för dig när jag använder tecken som det nyss skrev, tre-punkter-tecknet, alltså tecknet …? Man rekommenderas ju använda detta tecken, hellre än att skriva tre enskilda punkter efter varandra. OM detta fungerar bra kanske man kan rekommendera folk att använda färdiga tecken för exempelvis dubbla utropstecken, som ser ut så här: ? Finns även följande:
?
?
?

Hur är det med riktiga citattecken, ”? Jag vet inte varför, men av någon anledning brukar tecknet " användas som citattecken, vilket är fel. " är ett tum-tecken, inget annat. Likaså betyder ' fot. Eller jo förresten, " kan användas för sekunder och ' för minuter, och då pratar jag inte om tid utan om vinklar och koordinater. Exempelvis 59°18'54,69” som alltså betyder 59 grader 18 minuter och 54,69 sekunder. Läses detta upp helkonstigt för dig när jag använder tecken istället för att skriva ut exempelvis grader som ett ord? Och hur funkar följande UTF-8-tecken? Jag skriver tecknet först, sedan förklaring i klartext. Totalt är det 15 tecken, så håll ut:
? telefonsymbol
? glad gubbe
? dödskalle
˜ ungefär lika med
? inte lika med
= mindre än eller lika med
‰ promille
? ? ? ? ruter klöver hjärter spader, bra när man skriver artiklar om bridge
?? g-klav (musiksymbol)
O versalt omega (grektiskt tecken)
æ danskt/norskt ä
? tre femtedelar

Bara några exempel. Var det några som fungerade över huvud taget?

Hoppas du inte uppfattar detta som att jag försöker terrorisera dig, bara…

Och ni som inte är synskadade men ändå inte kan se tecknen jag skrev ovan, ni har tydligen råkar välja bort teckenkodningen UTF-8 någonstans.

Anmäl
2008-09-06 19:04 #3 av: [SvenA]

Skärmläsaren läser exakt vad so´m står på skärmen finns det felstavningar så läser den felstavningaen men det går även att läsa bokstav för bokstav och på detta sätt får man försöka förstå vad som står

De flesta av dina teckenexempel var omöjliga att förstå om man inte hade förklaringen skullet inte gå att tyda men jag junde tyda 1 och det var promille resten av tecknen ¨åter bara konstigt men efter lite träning så går det att tyda de flesta men man måste läsa det en massa gånger för att kunna få ut något

Dessa tecken ska undvikas ?

?

?

Då jag inte tror att det är många som förstår dessa

Skriver man ...så läser skärmläsaren detta så här punkt punkt punkt

Jag tror att jag har besvarat det mästa men har jag glömt något så ställ flera frågor så ska jag försöka besvara detta så bra som möjligt

Men skriv hellre korta inlägg så är det lättare att se alla frågor för jag måste ju läsa de flera gånger eftersom jag inte ser vad som står på skärmen uttan det är ett programsom läser upp vad som står

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.