Bemötanden

Hjälp vid sjukdom? Haha

2008-10-19 01:13 #0 av: Tatsja

Hur svensk sjukvård kan behandla en ibland. Smärtkliniker i alla ära, men nej tack! Jag avstår. Tänker på de som inte orkar bråka som jag gör.

 

Efter min trafikolycka 1995, så ville de att jag skulle ha rehab på Frösöndacenter Rehabavdelning  .Då jag bara var timanställd, så var det försäkringskassan som skulle betala. Den kvinnan ansåg att det hade varit bättre om jag dött i olyckan och inte skaffade henne alla dessa besvär och det sa hon inför mina dåvarande chefer. Hon vägrade betala för en som i princip var död. -Jag betalar hellre efterlevande en pension. Hennes egna ord. Vi gick vidare till landstinget som sa att de aldrig brukar stå för kostnaderna, men skulle ringa upp henne på försäkringskassan och prata. Tog en vecka så fick jag ett samtal från en kvinna som var väldigt upprörd. Hon ville träffa mig och mina chefer. Det gick ju bra, sa jag.

Hon berättade för mig och cheferna att denna kvinna hade sagt exakt samma sak till henne. Det är upprörande att bara säga detta till en som är skadad. Självklart gör vi ett undantag i detta fall och betalar för din rehab. Försäkringskassans kvinna tar vi hand om.

Sen började min behandling med att jag skulle gå förmiddagar på rehab. Jag är ju en sådan person som biter ihop och gråter inombords. Vi hade en kvinna som hela tiden klagade och klagade, hon hade så ont att vi andra aldrig kunde ha sådan värk. Hon var värst. Svårt att gå. Men ofta såg vi henne springa till bussen och vrida på huvudet utan problem.Såg hon att någon annan i gruppen fick uppmärksamhet, så började hon skrika av smärta så alla kom och hjälpte henne istället. Vi som verkligen behövde personalens hjälp, fick den aldrig.

Om jag klagade över att en övning gjorde ont, så var hon över mig och sa att du vet inte hur det är att ha riktigt ont, det vet jag.

Så jag slöt mig i stället och led i det tysta. Förstökte hjälpa mig själv istället. Fick stämpeln enstöring.

Psykologen var ingen hjälp. Han ansåg att olyckan berodde på att min far var alkoholist. Vilket jag ansåg vara konstigt. Hade inte sett honom sedan 1961 och han dog på 80-talet. Men han fortsatte att tjata om det. Sen var det detta att jag fått pistol i nacken och magen. Det var också en bidragande orsak. Han pratade bara om dåtid och aldrig i nutid. Varför jag mår dåligt efter olyckan. Inte det som varit.

Arbetsterapeuten var inte bättre. Jag kunde ju baka några scones med hjälp av elvisp. Alltså var jag halvt arbetsför. Suck. Sen att jag satt i rullstol med enorma smärtor och inte kunde köra truck eller sortera brev, tog hon ingen hänsyn till.

Gymnastiska övningar var väldigt svårt för mig, då allt de gjorde gick ut på att kunna stå.

En sjukgymnast var bra. Han föreslog att bassängtränging skulle göra vissa övningar lättare för mig, men då kom hon som hade så ont. Aldrig. Ingen bassäng. Får så ont. Så där sprack det.

Hela tiden blev jag motarbetad och kände att jag orkar inte. När jag klagade över värk, så sa de bara åt mig att rycka upp mig. Du sitter i rullstol, alltså har du inte så ont.

Vi fick träffa läkaren en och en. Jag talade då om att nacken och ryggslutet höll på att ta livet av mig. Sen att om man tog på mig, kändes det som om huden brann. Han gjorde en snabb undersökning och kom fram till att det var på grund av mitt bagage i livet. Hur det nu kunde spela in.

Den dagen jag kunde sluta där, var jag glad. De gav mig aldrig den hjälpen jag behövde utan knäckte mig istället. Jag sjönk ner i en djup deprimission och ringde psykolog på orten. Hon började med orden att jag arbetar bara halvtid och vet inte om jag har tid med dig. Dit gick jag aldrig mer. Har fått försöka klara mig själv istället.

Jag kämpade själv att försöka komma upp ur rullstol och det tog mig 2 år. Nu går jag med rollator. En seger för mig.

Under åren har jag varit på 3 smärtkliniker. Frösunda, Karlstad och Västerås.

Har även varit på undersökning för värme och kyla på Karolinska sjukhuset. Där konstaderades att jag klarade kylan i fingrarna väldigt högt och likadant vid värme. Med andra ord så var känseln inte som den skulle. Men hjälp fick jag inte.

Karlstad ansåg att om jag gick ner i vikt så skulle alla skador försvinna. Smala människor är friska människor. De ville inte hjälpa mig om jag inte bantade. Svaret de sände till min läkare i Arvika var att jag hade för många smärtor och skador och vikten var det  största  problemet. Sätt henne på svältkost, så försvinner allt. Han trodde inte sina ögon. Då hade han ändå fått fram att mitt ena knä var nästan odugligt, jag hade whiplash, 2 kotor som var krossade och fibromyalgi. Men mer hjälp fick jag inte.

Sen flyttade jag till Köping och fick en stafettläkare som jag skulle gå till. Första gången och sista så började hon med orden att jag var äckligt fet, har cirka 20 kg övervikt. Du ska leva på vatten i minst 2 veckor och inga mediciner. Inte ens astmamedicin. Receptionen hörde mig skälla ut henne efter konstens alla regler.

Kämpade själv för att kunna få en bra läkare. Tack och lov för Carema. En underbar läkare som ville jag skulle berätta allt själv. Han ville inte läsa journalerna. Han såg till att jag fick gå igenom massa undersökningar och magnetröntgen av ryggslutet. Det visade sig att jag hade 4 diskbrock, 2 trasiga kotor, en cysta som satt där ischiasnerven går ut på vänster sida. Då fick jag förklaringen till min svåra ischias på höger ben och varför ryggen gör så ont.

Har även fått helprotes på vänster knä. Smärtor i hela kroppen, ständig huvudvärk. Vi ska ta och testa lite i dina mediciner och ändra om, sa denna underbara läkare. Ryggen går inte att göra något åt. En operation kan göra att jag blir förlamad från midjan och nedåt. Så den risken tar jag inte.

Han remitterade mig till smärtkliniken i Västerår för utredning och hjälp. Jag fick tala med en läkare som ansåg att en epidular i ryggen kan ge mig smärtlindring. Det fick jag en gång och sen ringde han och sa att jag hade för många skador och smärtor för att de skulle kunna hjälpa mig och slängde luren i örat på mig. Tack och lov för min husläkare. Han har hjälpt mig stämma dem.

Så min tilltro till att få den hjälpen jag vill ha är lika med noll. Det är ju inte en till tablett jag vill ha utan hjälp att kunna leva med dessa smärtor. Känner att jag får göra allt detta själv. Ingen idé att be att få komma till specialister. De hjälper mig i alla fall inte. Bara för att jag har sådan värk i kroppen..

Detta är vad jag fick i hjälp av vår fina sjukvård. Har lite svårt att tro på dem.

Av Tatsja Medarbetare Rörelsehindrade

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-19 02:13 #1 av: Mezzzanina

Åh Tatsja vad jag känner med  dig när jag läser detta.Och jag vet av egen erfarenhet att det du skriver är sant.Så funar den så kallade  "sukvården".Det är som ett stort skämt alltihopa.

Men min erfarenhet är densamma som din tyvärr.Rynkar på näsan

Anmäl
2008-10-19 09:01 #2 av: Tatsja

Inte har de bättrat sig heller. Det sista var i somras. Smärtläkaren ringde mig på mobilen och sa att vi kan inte hjälpa dig, du har för många smärtor. Inte klokt. Jag i min enfald, trodde att smärtklinik var för hjälp vid smärtor. Men det är bara att bita ihop. Känner mig väldigt misshandlad av både sjukvård och försäkringskassa. Tyvärr.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-19 10:48 #3 av: [SvenA]

Detta är ett mycket bra exempel på hur den Svenska Sjukvården fungerar

I Stockholms län kan man inte längre vända sig direkt till specialisterna längre utan man måste först gå via de så kallade vårdcentralerna först och övertyga läkarna där om att man behöver en remiss till specialistläkare eller röntgen

Och i och med att vårdcetralerna är privata så vill de tjäna så mycket pengar som möjligt och nekat att skriva remisser eller såger att det inte finns några fel på en så det råder ett moment 22 i vården i Stockholms län

Vilket betyder att det finns ett enormt onödigt lidande i Stockholms län

Och det är nog inte bara stockholms län det ser ut så jag tror att det är likadant i hela landet

På vårdcetralerna verkar det som att bottenskrapet av läkarkåren huserar

För de flesta där verkar vara helt inkompetetnta när det gäller rörelseorganens sjukdommar

de kan ju inte ens klara av en enkel meniskskada

Anmäl
2008-10-19 14:29 #4 av: Tatsja

Så sant så. Man får verkligen tjata och tjata om remiss. Sen är det rena lotteriet vilken läkare man får. Idag verkar de flesta vara stafettläkare.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-19 16:31 #5 av: [SvenA]

De verkar dessutom vara helt fria från empati

Anmäl
2008-10-20 01:13 #6 av: Mezzzanina

Jag gick till vår vårdcentral här för att jag hadde så ont i min handled.Jag kunde inte röra min handled helt plötsligt.På vårdcentralen så sa de att jag måste gå på sjukgymnastik men handleden.Jag gick hem och grät och hadde smärtor i handleden.Kände att det gjorde för ont för sjukgymnastik.Gick tillbaka till en annan läkare som på samma vårdcentrals som sa samma sak.Natten efter så hadde jag så ont att jag grät hela natten.Nästa morgon så träffade jag en vän som råkade vara sjuksköterska.Hon tittade på min handled och noterade en stor knöl som kom ut på sida.Hon rådde mig att åka in till sjukhus.Det gjorde jag.De röntgade min handled och konstaterade att den var bruten.

Likadant nyligen.Fick massa feber.Läkaren kom hem till mig för att jag var så dålig.Men han tittade mig i halsen och sa att det "nog" inte var något som jag behövde oroa mig för.men jag blev inte bättre och jag ringde dem åter nästa dag.Han kom och sa i stort sett samma sak.Det känndes att han verkligen inte ens var intresserad av att lyssna.

En dag senare så ringer min läkare från lassarettet.Då hadde jag hela magen full med bakterier som inte skulle försvinna utan antibiotika dropp.Så jag blev inlaggd.

 

Kan jag säga mer vad jag känner för min vårdcentral?Rynkar på näsan

Anmäl
2008-10-20 04:09 #7 av: Tatsja

Dagens sjukvård det. Inte klokt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-20 06:58 #8 av: [SvenA]

Vi har snart ingen sjukvård som är värd namnet

Bara för några tiotal år sedan var vi bland världens bästa på sjukvård

Anmäl
2008-10-20 09:17 #9 av: Tatsja

Fick ringa 112 igår på grund av att såret blödde. Hela magen var full av blod. In med ambulans och fick reda på att jag var prioritet 2. Vad det nu är. Ont, svider. När jag kom in, så var det en som tog blodtryck och temp. In på ett rum. Sen fick jag vänta i 6 timmar. Under denna tid kom inte en enda in och kolla mig. Min väninna gick ut och frågade om någon kunde ta bort det blodiga bandaget. Vi får se, var svaret. Väldigt snorkig personal. Otrevliga sköterskor. Sen när läkaren kom så visade det sig att han var en av de 3 läkare som opererade mig. Han tog bort all bandage och  såret bara sprutade blod.

Fick nytt omlägg och order att gå till den tid jag har på vårdcentralen idag. Meddela att klamrarna inte ska tas idag utan vänta 5 dagar. Klagade om hur jag blev behandlad till honom. Sen kom en av sköterskorna och var hur vänlig som helst. Samma som fnäst åt oss.

Ska man verkligen bli behandlad så när man kommer akut?

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-20 16:15 #10 av: [SvenA]

Nej så får det inte gå till

Prioritet 2 betyder att kommer det något som är mer akut så får man vänta tills det blir tid över för transport

Denna prioritet gäller även för Stroke patienterna även fast man säger att det är brottom med att få vård snabbt vid stroke

Anmäl
2008-10-20 18:54 #11 av: Mezzzanina

Det finns inte ens ord för detta...

Och det sista man behöver när man mår dåligt är att bli snäst av folk.

Jag har själv inte alltid vart sjukpensionerad utan jag har själv jobbat under en massa stress innom Stockholms Lokaltrafik samt aven med sjukvärd.Men hur stressad jag än varit så kan jag med gott hjärta säga att jag aldrig snäst åt någon.Det ingår i vanlig folkhyffs samt om man har ett hjärta i kroppen att vara vänlig och visa medkänsla med sina medmänniskor.Och särskillt när de är i svåra situationer....

Mycket är ekeonomi men en hel del är att det fattas medkänsla tycker jag.

Anmäl
2008-10-21 09:53 #12 av: Tatsja

Min väninna som var med mig är undersköterska och hon sa att ofta finns det 2 vårdlag på akuten. Ett som är lite surare, räcker med att en i laget är sur, så blir alla det. Det andra är ett glatt trevligt lag, som verkligen gör allt för det som ligger och väntar. De fick jag när jag hade brutit armen.

Men detta lag var under all kritik. Sköterskan gick runt till de andra och frågade om de behövde hjälp, hon hade inget att göra. Klarar mig själv var svaret. Det var denna sköterska som sa åt min väninna att du kan väl lägga om det själv och åka hem. Bara för att hon sa åt henna att ta bort de nerblodade förbandet. Blir ju irriterat.

Tänk om man låter ett barn ligga kvar med skitblöjan i över sex timmar. Hur ser då inte rumpan ut. Så var det när läkaren tog bort det. Fick även frågan av honom, varför ingen gjort det. Vi sa som det var och lite till. Det var nog därför hon var så överdriven glad, sköterskan alltså. Hade nog fått lite skäll av läkaren.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-23 00:28 #13 av: Mezzzanina

Som sagt, man skall vara frisk för att orka vara sjuk.

Mina tankar är med dig i alla fall Tatsja.

Jag skall ta och skriva ett personligt PM till dig så fort jag bara får det lite lugnare runt mig.Jag hinner tyvärr inte vara inne här så mycket som jag skulle önska.Men jag flyttar den 31/10 och sedan måste jag få lite hjälp att få igång bredbandet när jag nu bytt till Com hem.Men sedan så är jag tillbaka igen och då skall jag skriva här lite mer!Och Tatsja, du står som nummer ett på min lista!Ta hand om dig!

Anmäl
2008-10-23 01:29 #14 av: Tatsja

#13 Du är för gullig. Då väntar jag pm. Bra att ha något att vänta på. Annars känner jag mig som om allt bara händer mig, gång på gång och orken tryter.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-23 07:30 #15 av: [SvenA]

#13 Lycka till ned flytten

Anmäl
2008-10-24 20:09 #16 av: Simson

Lycka till med flytten! Hoppas det blir bra för er! Kram alla! Nej sjukvården ger jag inte mycket för heller.

Anmäl
2008-10-25 00:26 #17 av: Mezzzanina

Tack SvenA och Simson!Jag kommer tillbaka mer här när min flytt är över.En vecka kvar nu.Den så kallade slut-spurten.

Men nu skall vi inte skriva om detta i Tatsjas tråd.

Tatsja, jag har legat tre år inlaggd på Köpings lassarett.Så där känner jag mig nästan hemma.Men medecinmottagningen där tillhör väl inte min favorit direkt.

Anmäl
2008-10-25 06:38 #18 av: Tatsja

#17 Bara för att jag har gjort kirugiskt ingrepp, så är det kirurgen det gäller. Köping tar inte emot längre akut. Det är nedlagt. Nu får man åka till Västerås.

När jag fick mitt första gallstensanfall så åkte vi till Köpings lasarett. Men nej då. Den är också nedlagd på akuten. Det blev att åka till Västerås där också. Blir så arg att de lägger ner på akuten. Snart har vi väl inget sjukhus kvar.

Hoppas de kan göra som Arvika. Där lade de ner avdelning efter avdelning och hänvisa akuta patienter till Karlstad som ligger cirka 8 mil därifrån. Idioti. Med hjälp av namninsamlingar och bra engagerade läkare, fick de bit för bit tillbaka avdelningar. Om jag inte missminner mig så var medicin den första, sen ortoped. Tack och lov

Det var där jag fick min protes i vänster knä.

Blir du sjuk, måste du vara så frisk att du orkar sitta och åka massa mil, sen vänta i timmar på din tur.

Västerås är underbemannade också. En enda läkare för kirurgin på akuten. Det räcker inte. nej öppna närsjukhusen igen.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-26 02:21 #19 av: Mezzzanina

Oj!Visste inte att de laggt ner akuten på Köpings lassarett.

Där har man ju vart några gånger.

Men var gång man kom till akuten där så fick man sitta i timmar hur dålig man än var.Jag minns när jag satt/låg där på ett par stolar med blodförgiftning.Hu!

Men det är ju vänte tid på alla sjukhus numera.

Jag är så himla förbannad på allt sparande i sjukvården.Det är så upprörande att sitta och ibland läsa och höra om politikers löner och liknande och så få höra vad de som jobbar med människor tjänar...

Kan pappers arbete verkligen värderas högre än ett arbete med människor??

Jag är inte politiker själv men jag tycker att vi fördelar pengar i samhället på totalt galet sätt.

En annan sak som jag också tycker är hemskt är att ofta så möter man numera läkare och annan vårdpersonal som får en att nästan känna skuld känslor för att man är dålig.det är nästan så att man känner att man vill be om ursäkt för att man kommer och söker hjälp.

Och ofta är det så att bara för att en läkare är utbildad så vet han alltid bäst.

Kan ge exempel på detta vad jag menar.

När jag blir dålig och går till en vårdcentral så tar de ett blodprov.Ett så kallat CRP.

Men av någon konstig anledning så är alltid mitt CRP normalt.även när jag har vart sjuk i blodförgiftningar och allvarliga saker.

Om man då kommer och känner sig dålig och det visar att CRP är normalt, så skickar de alltid hem en och man känner sig nästan dumförklarad.

detta hände mig senast för e månad sedan då jag fick febertoppar hela tiden.Jag ringde min läkare som genast tog detta CRP.Och som vanligt så visade det inget.

Jag låg hemma och yrade i 41 graders feber i tre dagar.Sedan så stod jag inte ut.Fick skjuts till sjukhus där de hittade bakterier i magen på mig.Jag var verkligen jätte sjuk och blev genast inlaggd med antibiotika dropp.

Men hela tiden var mitt CRP normalt.

Varför kan inte läkarna nu för tiden lyssna på en när man mår riktigt dåligt.Och varför skall man behöva nästan tro att man själv är inbillnings sjuk.För det är så man behandlas oftast nu för tiden.

Jag tycker detta är fruktansvärt.

Varför kan man

Anmäl
2008-10-26 11:09 #20 av: [SvenA]

Det finns inga bra läkare kvar snart och de fåtal som finns och är duktiga flyr landet så det är mågot generalfel på sjukvården i Sverige

Och mycket beror på alla neddragningar som politikerna håller på med och alla privatiseringar som har tillkommit och så är det bara vinsterna som räknas mäniskorna är inget viktigt längre de är bara ett besvärligt inslag som måste finnas för att man ska få pengar och tjäna så mycket som möjligt

Anmäl
2008-10-26 12:07 #21 av: Babzan

Ibland måste man påminna personalen vid de olika instanser som man som sjuk person besöker att de är där för att hjälpa mig/oss som söker hjälp där.

Detta är något som en del personal har lätt att glömma och det hamnar i skymundan för annat tex pappersarbete, omstrukturering i arbetet eller vad det nu kan vara. Och det kan ju vara så att de är på fel plats!  Gråter   Oskyldig

Anmäl
2008-10-27 07:46 #22 av: Tatsja

#19 inte hela akuten, utan kirurgi och sen är medicin på gång. Det blir Västerås som ska ha det. Dagtid tror jag man fortfarande kan åka till Köping. Men det är också på gång bort. Vet inte om de funderar på att lägga ner hela akuten i Köping. Verkar så. jag sitter med i ett politiskt parti i Köping och tar upp detta med dem. Tyvärr motarbetas vi hela tiden av andra partier. Pengar, pengar, pengar. Människan har glömts bort.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-28 00:33 #23 av: Mezzzanina

Vad sorgligt.Vården kommer som sagt var inte att bli bättre när de bara lägger ner och lägger ner.

Jag måste däremot säga att jag fick bra vård när jag låg inlagd på Köpings Lassarett.Men inte skall väl hela verksamheten läggas ner där?

Anmäl
2008-10-28 06:15 #24 av: [SvenA]

Det är det att man har dragot ner på vården som gör att den är så dålig i dag

Man har dragir ner alldeles för mycket för att det ska kunna fungera och bli en mänsklig vård

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.