Sjukdomar

Whiplash - pisksnärtskada

2008-09-29 10:26 #0 av: Tatsja

Varför drabbas en del av whiplash och andra bara med blåmärken? Vad är whiplash?

Finns de som kör in i en bergvägg i 120 km i timmen och andra backar på en lyktstolpe i ingen hastighet alls och skadorna kan vara fler genom backningen än bergväggen. Vet de som gått ur den totalkraschade bilen och bara haft lite blåmärken. Andra som inte haft någon hastighet alls, är skadade för livet.

Behöver bara gå till mig själv. Var på väg till arbetet en stormig novemberdag. Isig körbana, så min hasighet var bara 30 kilometer. Vet inte riktigt vad som hände, men jag hade en långtradare efter mig och jag tyckte den tog upp båda filerna av körbanan. Min räddning var att jag hade en volvo. Annars hade jag inte setat här idag.

Bilen var totalförstörd och jag hamnade i rullstol. Whiplashskadan var hemsk. Kan inte vrida på huvudet ordentligt. Huvudvärk, kropp som gör ont. Armar och ben vill inte som jag vill. Allt härleds från skadorna i nacken. Huvudet är tungt.

Fick en bra beskrivning av en läkare.
Tänk dig att kroppen är som en bilmotor. Du får något fel på den och ingen kan laga den. Felet sitter där. Bilen fungerar inte riktigt bra. Så är det att ha whiplash. Går inte att laga upp.

Andra som kör i hög hastighet klarar sig utan skador. Varför vet inte läkarvetenskapen.
Forskningen inom whiplash har kommit en bra bit på vägen, men fortfarande är det en skada som folk inte vet så mycket om. Behöver upplysas att det inte bara händer i bilolyckor. Att hoppa bungyjump kan också ge skador. Finns så många som fått det.

Följ länken och läs lite mer.

Whiplash

Tatsja, medarbetare rörelsehindrade och kost

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-29 10:39 #1 av: [SvenA]

Det är ¨så sant alla blir inte drabbade jag frontalkrockade på 60 talet och dick inga skador förutom ett skärsår på ena ögonbrynet

Så det slår väldigt olika

Anmäl
2008-09-30 01:57 #2 av: Tatsja

Whiplash behöver inte komma genom att huvudet åker fram och tillbaka. Kan även inträffa om huvudet åker runt åt alla håll, men med hög hastighet.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-02 16:31 #3 av: emsems

Jag fick en wiplashskada när jag var med i en hästolycka. Jag tycker det var bra att du skrev om detta eftersom att det är en så stor del av mitt liv. Jag har vissa dagar inte ons nästan alls, men mycket triggar igång smärtan. Om jag lyfter tyngre än några kilon, sitter för länge, står en stund, ligger fel, har fel kudde, fryser, gör något som guppar (tex köra skoter, rida osv), har oskön stol eller fel skor så är jag körd direkt. Om jag lyckas rida en häst som är tung i munnen så blir flera dagar förstörda. En flygresa motsvarar många smärtstillande preparat med de stela ryggstöden och omöjligheten att flytta benen. Det är jobbigt, och mest jobbigt är det att folk inte vill förstå. Många tror att skadan är påhitt eller att man överreagerar "jag har ramlat av många gånger, men jag kan då ändå hjälpa till att bära!" eller "jag har också ont i nacken". Man blir så besviken när vissa anser att man "väljer" sin smärta. Tex anser många att jag bör bära lika mycket bommar som alla andra, det går ofta bra för stunden. Jag känner inte så jättemycket just då, men två timmar senare är jag yr, mår illa och kan inte stå. Jag försöker förklara, men alla verkar anse att jag överreagerar. Att jag fick pengar för min skada i försäkring, tycker dom är ett plus. Ett plus? Jag hade garanterat hellre slängt de pengarna i sjön och varit frisk, det vill jag lova!
Det som skrämmer mig mest, är hur jag kommer må i framtiden. Jag är bara 25 år, och kan knappt titta åt sidorna nu, är trött och har ont nästan varje dag. Jag rider flera ggr i veckan för att få behålla musklerna. När jag efter läkarens rekomendationer slutade rida försvann alla muskler på bara någon vecka, så jag inte ens orkade lyfta ett mjölkpaket. Läkaren säger "om du rider nu, kan du inte gå när du är 45", men jag undrar, rullstolsburen vid 45, eller halvt förlamad nu? Och vad händer när jag vill bil gravid, om jag inte orkar bära en matkasse till bilen nu? Orkar inte bära min katt mer än någon minut, kommer jag då inte kunna hålla mina barn i famnen? Oj vad långrandig jag är, känns bara som att jag äntligen hittade en plats som öppnade för diskussion.

Anmäl
2008-12-02 16:49 #4 av: [SvenA]

Det är väl det värsta att det är ingen som vet hur det blir i framtiden

Att folk inte har förståelse för dessa skador beror nog på att de inte syns utanpå och det som inte syns finns ju inte enligt många

Personligen tror jag att det är en form av nervskada som ger dessa symtom för de liknar väldigt mycket de symtom man har omman har spinal stenos

Anmäl
2008-12-03 00:06 #5 av: Tatsja

Har märkt att toleransen hos folk, ökar om någon kändis går ut och pratar om whiplash. Speciellt när de talar om smärtan. Fast omgivningen glömmer fort.

Jag har ju fler skador än whiplash, men ändå. Det är ju bara att ta sjukgymnastik, vanligt att folk säger till en. Men jag är ju kontaktöm. Troligen beror det på whiplashen. Så allt är motsägande och snart vet man inte var man ska vända sig.

Värken är tyvärr en daglig följeslagare till oss med skador och värk.

Kramiz

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-03 15:35 #6 av: [Tassy]

Jag känner igen mig så väl i det ni skriver, själv fick jag min whiplash genom en kampsportsolycka, ni må tro att folk ofta tycker jag får skylla mig själv eller att jag inbillar mig för att jag är klen och så vidare. Väldigt sällan möter man förståelse.

 

Väl mött /Tassy


Anmäl
2008-12-03 16:41 #7 av: emsems

Det värsta är att ingen vet vad amn ska göra. Jag har träffat sjukgymnast i flera år. Hon vet inte alls. Hon sa först att jag skulle vila vila vila. Då blev jag svag och orkade inget. Då sa hon "träna" och jag tränade. Det började göra jätteont och hon sa "träna förbi smärtan". Jag sprang och sprang, tränade nästan varje dag. Gjorde ibland så ont att jag inte ens kunde ligga för att jag fick så inflammerade muskler. Efter 3 år frågade jag om hon verkligen tyckte det var rätt sätt. Hon säger "jag vet inte" följt av "ta en tablett när det gör ont, och så fortsätter du, så du vänjer kroppen". Jag gjorde det några månader. Aj aj. Frågade igen. Hon frågar en annan sjukgymnast som sa att "nej!! så får du absolut inte göra, slut om det gör ont!". Känns betryggande.
Sedan blir jag ockå galen när ens vänner tror att de har svaret på allt. En sa "min mamma hade ont i ryggen, hon sa att det blev bätter med lite mer muskler, så jag tycker du ska träna mer". Man orkar inte ens säga något.

Anmäl
2008-12-04 00:17 #8 av: Tatsja

Sen finns det de som tror att värme läker allt. Eller massage. Det sitter där det sitter och är man då också kontaktöm, så är det ett rent. he ska inte skriva ut ordet.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-04 00:44 #9 av: emiya

Det värsta är väl att whiplash inte heller erkänns av vården och FK. Precis som fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom m fl, så är det ingen sjukdom enligt vissa!

Värme, massage och liknande botar ju inte men kan lindra för en stund, vilket kan vara skönt. Tråkigt när folk har den inställningen. 

Jobbigt också när sjukgymnasterna säger olika och inte kan låta en få prova på olika saker. Allt passar inte alla! Och att de inte kan tumma på prestigen och erkänna att just den träningen inte funkar på just dig!

Anmäl
2008-12-04 10:37 #10 av: emsems

Jo min sjukgymnast sa också att jag nog inte egentligen hade ont, men min hjärna trodde att det gjorde ont, så eg är det inget fel på mig, det är bara det att jag tror att allt ska göra ont, så då säger jag "aj" utan att det egentligen gör det. Snacka om att man känner sig dumförklarad. Just då ville jag bara ge henne en rejäl smocka och säga "det är bara du som tror att det gör ont" och gå.

Åh vad skönt att få prata av sig lite! Jag har verkligen behövt det! Ingen annan förstår, eller så känns det som att dom tycker att jag gnäller. Jag säger nästan aldrig att jag har ont, jag brukar tyst ändra ställning i soffan eller ta en tablett. Men om jag någon gång nämner det, då anser dom att jag gnäller. Ibland vill jag bara säga till varje gång, så dom förstår hur ofta jag har ont.

Anmäl
2008-12-04 18:39 #11 av: [SvenA]

Det spelar ingen roll hur många gånger man säger att man har ont det är ändå ingen annan som vet hur det kämms för dig

det är bara du själv som vet hur det känns för dig

Så att berätta för andra är bara att slösa bort energi som man kan ha bättre annvändning av när värken sätter in

Och vistt känns det bra att få skriva av sig här där mmånga av oss har det likadant så fortsätt du att skriva här om du känner för det

Anmäl
2008-12-05 00:41 #12 av: Tatsja

Sluta inte gnälla. Om vi alla som känner att vården inte tror på oss eller inte ger oss den vård vi behöver och har rätt till, började gnälla och säga ifrån. Aj, det gjorde ont, och där också. Nej, sluta, aj,aj.aj.

Då kanske de fick upp ögonen om att vi har ont.

Vet inte om det funkar, men då jag på senare tid börjat klaga på värk, så har jag fått en underbar läkare som lyssnar på mig.

Det är ju fasktiskt så, att det är bara vi som vet var och hur mycket märker är och sitter.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-05 10:11 #13 av: emsems

Tack för era ord. Är det fler här inne som har whiplash?

Anmäl
2008-12-06 12:18 #14 av: Tatsja

Tror många går med det utan att veta om det. Whiplash kan man även få av att hoppa bungyjump. Inte klokt egentligen.

Denna hemska värk som även sätter sig i nerver till händer och armar. ibland har jag svårt att röra dem.

Hoppas nu behandling som jag ska på, kan hjälpa.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.