Vardagsbestyr

Snöröjning

2008-10-31 22:59 #0 av: Tatsja

Snöröjning av gator och p-platser är ett stort problem. Även våra gångbanor blir lidande.

Upplever ofta att när de röjer snön på gatorna så har handikapp-platserna blivit någon slags avstjälpningsplats. Ofta när det är 2 st intill varandra. Detta ger mig, som handikappad och verkligen behöver platsen, stora problem. Varför ska de stjälpa av snön just där.

Även gångbanorna har jag märkt ökat problem med. Vid slutet av gångbanan är en stor hög. Som handikappad och speciellt synskadad, så ska man inte behöva gå ute i körbanan. Jag som har rollator, får ofta kliva ut i körbanan på grund av dåliga röjda trottoarer.

Nej, skärpning ni som röjer snön. Underlätta istället för oss handikappade och visa lite hänsyn.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-11-01 09:53 #1 av: [SvenA]

Om man ska hårddra det så är det samhällsekonomiskt vansinne att inte snöröja bättre

Den dåliga snöröjningen orsakar oss med olika funktionshinder stora problem att ta oss fram och då behöver vi mera hjälp för att kunna ta oss fram och vad kostar inte den extra onödiga hjälpen

Sedan har vi det att den dåliga snöröjningen även ställer till med fallolyckor och vad kostar inte dessa olyckor samhället i sjukvårdskostnader och mänskligt lidande

Har man riktigt otur kan man få skador för livet på grund av att det inte röjs och sandas i tillräkligt stor omfattning

Nej det behövs en ordentlig snöröjning och halkbekämpning on det inte ska bli en massa onödiga skador och onödigt mänskligt lidande

Det är alltså samhällsekonomisk lönsamt med ordentlig snöröjning

Anmäl
2008-11-01 11:13 #2 av: Tatsja

Håller med dig. Jag är livrädd att gå ut. Fast när de äntligen plogar vägen här, så sandar de inte. Då är det glint så det förstår.

Har man svårt med balansen så blir det så att man spänner sig lätt och då är det lättare att ramla. Men hur ska man kunna gå obehindrat om man halkar hela tiden. Eller om man får plöja genom snön med rollatorn. Jobbigt för ben och armar. Helt slut ibland när jag kommer in. Måste ju ut, har hund.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-11-02 06:20 #3 av: EvaG

Det är olika från kommun till kommun tror jag. Jag bor i Sundbyberg och där är snöröjningen oftast bättre än i Solna. Mam kan se var kommungränsen går någonstans. När det gäller snöröjningen så är nog den första akuta delen att få bort snön så pass mycket att till exempel bussar kommer fram på gatorna. Själv har jag en gång i tiden kört färdtjänstbuss och svurit över snödrivorna mellan gata och gångbana och vid gatukorsningarna. Ett litet helsicke att få över en rullstol, men jag förstår ändå att denna del kommer i andra hand. De flesta har ju inte svårare handikapp att de kan ta sej över drivan, även om det i en del fall leder till att det blir fler rörelsehindrade. Nästa steg i snöröjningen måste bli att skrapa gångbanorna och drivorna vid gatukorsningarna så man kan komma över gatan på ett enklare sätt än att behöva kliva genom drivor. När det gäller att få bort drivorna längs med gångbanorna och ut mot gatorna så är det nog där de största svårigheterna finns. Det står oftast privatbilar parkerade där även de dagar det är parkeringsförbud där. Dessutom tror jag att fastighetsägaren har skyldighet att se till att folk kommer ut och in i husen utan att bli skadade med mera. Så det är nog denna som ska se till att snön utanför porten är borta.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2008-11-02 08:56 #4 av: Tatsja

#3 Fast att lämpa av snön på handikappsplatser är ett ofog. Det har jag sett ofta att de gör. Även vid stora köpcenter.

Att försöka gå med rollator och komma över stora drivor, funkar inte.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-11-02 10:08 #5 av: [SvenA]

Utanför portar och grindra är det fastighetsägarnas ansvar fast det har de inte förstått fast de upptäcker de när de får betala för olyckorna som beror på att de inte har följt sitt åläggande

Även villaägare är att betrakta som fastighetsägare i dessa fall vilket många inte vet om

Anmäl
2008-11-07 19:18 #6 av: JuniorCruddlis

Här är det inte snö än men när det väl är snö blir det jobbigt. Eftersom vi inte har bil så måste jag cykla in till stan i snöstormen vilket är oerhört jobbigt när man inte ser som man ska och halkrisken är stor. Förra året halka jag på en högtraffikerad bilväg med cykeln, åkte i baken med höger arm först (den arm som är rörelsehindrad) den vek sig direkt, jag bröt den inte men satan vad ont jag fick och sen den dagen har mitt handikapp blivit värre att läkarna snart vill operera mig. Problemet med operationen är att min arm då kommer bli stelopererad men jag slipper smärtan och icke det går jag inte med på.

I alla fall så tycker jag snöröjningen är urusel här uppe. Det finns inget som heter röja snö här uppe.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.