Hjälpmedel

Hjälpmedel till handikappade

2009-01-14 07:55 #0 av: Tatsja

Att få hjälpmedel när man är handikappad och rörelsehindrad, beror på vilken kommun du bor i

Jag är handikappad och rörelsehindrad sedan 1995 och har fått kämpa hela tiden för att få de hjälpmedel som jag behöver.

Som exempel kan jag ta en dusch. Vi hade badkar där jag bor nu. Det tog över 2 år innan jag fick en duschkabin. Känslan av att ta hjälp av min vuxne son för att kunna få över benen till och från badkaret, var förnedrande. Fick höra att det gör väl inget, det är ju din son. Hur kan de som bestämmer vara så okänsliga.

Jag som mor, vill ju inte visa mig näck för min son. Skillnad om det var en dotter. Men behöver man duscha, så är det bara att svälja stoltheten och låta honom hjälpa en.

Glädjen och friheten nu när jag äntligen fått en dusch är obeskrivlig. Nu behöver han bara vara inom rösthåll om jag skulle ramla. Vilket, peppar, peppar, inte har hänt än.

Sen är det ett annat exempel. Bröt min vänster hand förra sommaren och den vill inte bli bra. Till saken hör att jag är vänsterhänt och nu har jag problem att skära saker och ting. Skriva med höger hand är jättesvårt. Ville ha en kniv, men fick en dyr skärbräda istället. Kniven får jag köpa själv. Flasköppnare också.

Verkar som de silar mygg och sväljer kameler. Det var inte skärbräda jag ville ha utan underlättande att kunna hålla en kniv. Ni skulle bara se hur det ser ut när jag försöker skära med vanliga knivar. Snett och vint.

Sen är det detta med rollatorer. När jag bodde i Stockholm och Värmland, så fick jag låna dem utan handikappscentralen. Här får jag betala 1000 kronor för att få en. Det var bara att ta den utgiften eftersom jag måste ha en.

Nu håller jag på och kämpar för att kunna få omgjort i köket. Det är byggt på 50-talet och är svårt för mig att nå till andra hyllan. Grannens lägenhet är ett handikappskök och hyresvärden tyckte jag kunde byta lägenhet. Obestämd
Har ingen lust då jag bott här i över 3 år och nedre vångingen hos henne är mindre än min. Vi får se vad som händer.

Men varför ska det vara så svårt att få den hjälpen man behöver. Är man sjuk och i behov av hjälp, speciellt när det finns utlåtande om att jag aldrig blir bra, då borde det vara lika för alla kommuner och lättare att få den hjälpen som man behöver.

Tatsja.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-14 12:18 #1 av: [SvenA]

När det gäller ditt kök så ska du vända dig till kommunen och begär bostadsanpassningsbidrag

Att skära rakt kan vara problematiskt det vet jag eftersom jag inte ser hur jag skär

För att det ska bli likvärdiga bedömmningar när det gäller hjälpmedel så behövs det att staten tar över ansvaret för hjälpmedelsförsörjnigen

Anmäl
2009-01-14 23:18 #2 av: Tatsja

Var på arbetsterapin idag och där fick jag prata med en som har hand om detta område jag bor i. Bara för att det är trappor både inne och ute, så får jag ingen anpassning av köket. De resonerar så att jag inte kan bo kvar här när jag blir sämre. Om jag inte blir det då. Sa jag till henne. Men det kan du ju räkna med, var svaret jag fick.

Väldigt uppmuntrande. Jag som bara vill kunna nå, utan att kliva på stege, som jag inte kan och får göra. Upp på den brukar gå bra, men inte ner. Det går för fort och då ligger jag på golvet.

Ringde faktiskt kommunen innan besöket och de sa att jag först måste prata med arbetsterapeuterna.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-15 08:45 #3 av: [SvenA]

Men kommunen är tvungna att lämna ett beslut på att du inte får bostadsanpassning så att du kan överklaga det beslutet

och de är skyldiga att lämna skriftliga beslut

Anmäl
2009-01-15 08:57 #4 av: Tatsja

Fast först måste läkare och arbetsterapi ge sitt utlåtande här. De hänvisar vidare och till varandra. Är väl ett sätt att kunna slippa ansvar. De ansåg att jag skulle vara glad att jag fått duschkabin. Men jag är ju envis, så jag ger mig inte.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-15 10:19 #5 av: [SvenA]

Att hänvisa till arbetsterapin verkar skumt men ett läkarintyg brukar behövas och kommunen kan inte neka dig att ansöka så det är bara att jaga de med blåslampan

Anmäl
2009-01-16 09:14 #6 av: Tatsja

Läkarintyg har jag, men kommunen hänvisar till arbetsterapin och de skyller på kommunen. Har fått reda på att mycket hänger också på hyresvärden. Han anser jag kan byta lägenhet. Det vill jag inte. Den är ju anpassad för rullstol och det är inte det jag har. Utan vill kunna nå lite skåp bara. Nu når jag första hyllan av fyra. Jobbigt.

Men blåslampan är tänd. Lovar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-16 12:06 #7 av: [SvenA]

Då är det bara att lägga in en ansökan till kommunen det kan inte neka till

När det gäller fastighetsägaren så måste han tyvärr he sitt tillstånd och det är ju bara dumt av honom att inte godkänna en anpassning för den höjer ju statusen på lägenheten

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.