Bemötanden

Handikappsliv i julstressen

2008-12-29 09:15 #0 av: Tatsja

Handla i centrum med rollator och ensam. Vilken plåga. Gör nog aldrig om det mer

Var nere i vårt centrum för att försöka hanla lite själv. Sonen var på annat ställe. Hittade en affär jag ville in i. Bad om hjälp och fick ett så *trevligt* svar av en herre.

Om du inte kan själv, så sitt hemma, j***a pucko. Sen lite mer svordomar som jag inte skriver här. Då var det ändå en äldre man med trevligt yttre. Likadant med några till som kom efter.

Kände mig väldigt ledsen och lyckades nå fönstret i affären för att knacka på. Ut kommer en stressad expidit och frågar näsvist vad jag vill. Komma in för att handla, sa jag jag. Ser du inte att jag har fullt upp? Du får säga vad du vill här och nu. Annars får du sända någon som är normal att handla.

Gissa en som gick därifrån utan julklappen.

Vidare på stan, där de bytt ut gatan till kullerstenare. Om jag låter hjulen rulla på de stora platterna, så snubblar jag på kullerstenarna. Då försökte jag att ha rollatorns hjul på stenarna och stöp rakt över rollatorn. De sticker upp lite här och där.

En dam kommer fram och frågar hur mycket har du, lilla vän druckit idag då?

Jag som inte ens nyttjar alkohol. Sa som det var om kullerstenarna och frågade om hon kunde hjälpa mig lyfta upp rollatorn så jag kunde komma upp. Fick bara ett hånflin och hon gick vidare. Tack och lov kom det några ungdomar och hjälpte mig upp. De frågade snällt vad som hänt och blev jättearga på damen.

Sen sa en av dem att vi kan följa dig och hjälpa dig in om du vill. Vi ha i alla fall inget att göra.

Min dag slutade på ett litet kafé med barnen och där bjöd jag på fika med bulle.

Tänk att det finns sådana fördomar än idag. Jag vågar nu inte gå ut och handla själv utan att ha sonen med mig. Eller någon som kan vara behjälplig vid trapper och höjdskillnader.

Så döm inte ut våra ungdomar. Många drar dem över samma kam. Dessa var runt 15 år och jättetrevliga. Har inte skrattat så mycket på år och dar.

Kramiz från en sjuk och lite blåslagen Tatsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-29 14:06 #1 av: [SvenA]

Fördommar finns det det gott om och det finns många fina ungdommar me de synns tyvärr inte allt för ofta ute

Detta exempel visar även det på hur det är med otillgängligheten i vårt samhälle

Och de som bestämmer tycker att det inte är disktiminerande eftersom man inte vill införa otillgänglighet som diskrineringsgrumdande

Anmäl
2008-12-29 23:41 #2 av: Mezzzanina

Men Tatsja, så fruktansvärt bemötande du fick från expiditerna.Det finns inte ord för detta.Och så skall vi inte tala om vilket bemötande du fick ifrån andra så kallade "medmänniskor".

Man märker idag i samhället att det här med att visa medmänsklighet och vanligt hyffs tyvärr minskar dramatiskt numera.

Poängen är inte att man ska hjälpa en rörelsehindrad människa utan poängen är att man skall visa vanlig medmänsklighet som vi alla kan behöva  någon gång i många situationer i livet.

Jag skulle bra gärna vilja veta namn på de affärer som har expiditer som utrycker sig så, för de skall belysas så att allmänheten ser detta tycker jag.

Om jag bodde närmre dig så skulle jag gärna följt med dig på stan.Vi kunde ha hjälpts åt!

Jag tycker också att det borde finnas någon lista eller websida där man kunde skriva in företag som behandlar kunder illa.

Finns det någon sådan sida på nätet?Någon som vet?

Numera så kan man ju skriva och ge betyg på Eniro.Men jag har själv inte provat det ännu.

Massa kramar även om jag inte kan göra så mycket för att hjälpa dig Tatsja.

Anmäl
2008-12-30 02:30 #3 av: Tatsja

Jag har varit på Eniro och gett lite betyg. Se om det hjälper något. Ska in igen och ge andra betyg, dåliga. Jag blir bara så arg att få höra av vissa att hon är väl full. Även om det vore en människa som är full som ramlat, så kan man hjälpa denna person.

Många som har epilepsi, får höra denna replik. Det är ju inte fördummande ord som man vill ha, utan hjälp att komma upp eller tilll sjukvård..

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-30 06:31 #4 av: [SvenA]

Det finns även synskadade som blir betraktade som fulla på grund av att man har dålig balans när man inte ser så bra

Anmäl
2008-12-30 08:18 #5 av: Tatsja

Det har jag sett och även de som har problem med balans. Som jag alltid säger, upplysning och se till att människor inte är rädda för att fråga.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-12-31 00:53 #6 av: Mezzzanina

Ja, man kan verkligen undra vad som hänt med medmänskligheten idag.Jag skulle inte gilla att en full låg på marken heller.Man kan ju alltid ta sig till personen och fråga hur läget är.Men folk sköter nästan alltid enbart "sitt eget" numera.Rynkar på näsan

Anmäl
2008-12-31 01:41 #7 av: emiya

*Skrattar bittert och igenkännande* Ja, ibland är det som om man bara är i vägen när man är ute och borde hålla sig hemma! Värst är mammor med barnvagnar som har en enveten tendens att inte vilja dra sig åt sidan och släppa fram en, fast man artigt ber dem. Expediter i affärer upplever jag som ganska hjälpsamma ändå, det är andra runtomkring som kan vara hemskt oförskämda och ovilliga att hjälpa till eller att släppa fram en. En unge sa åt mig en gång att "man inte får ha fordon i affären", varpå jag påpekade att rollatorn är ett hjälpmedel... Mycket ska man höra!

Vi lever i en kall och hård värld. Därför är det så skönt när man möter mänsklig värme och vänskap här!Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.