Tillgänglighet

Järnvägstationer och tillgänglighet

2009-03-05 16:15 #0 av: [SvenA]

Järnhusen har hand om våra järnvägststioner och jag har varit i kontakt med dem angående tillgängligheten och fått detta svar

Du hade lite frågor om vad som händer på tillgänglighetsområdet. I december 2009 ska det i ett första skede erbjudas ledsagning på 100-tal stationer. Alla som har behov av ledsagning ska kunna boka det när man bokar sin tågbiljett. På alla stationer ska det finnas mötesplatser inne och utomhus där den ska ska ledsagas träffar den som är ledsagare, det är Jernhusens ansvar att fixa mötesplatser. När det gäller att information om tågtrafiken, tider är det Banverket som har ansvar för skyltar etc så där kan jag inte ge ett bra svar vad de ska göra. Det finns ett önskemål att stationerna ska vara bemannade och vi inom Jernhusen funderar just nu på hur det ska gå att lösas. På de större stationerna är det redan så idag, men på många mindre obemannade där förvaltaren är en privatperson blir den utmaning att få till det. Många gånger kan den som ledsagar visa vad toaletter, caféer finns. Järnvägsföretaget, typ SJ ska informera personer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet om tågtrafiktjänsternas tillgänglighet och vad det finns för hjälpmedel på tågen.

 

För de stationer som förvaltas av Jernhusen kommer det inom kort finnas en åtgärdsplan för varje station där det går att se vad som ska åtgärdas och när. Under 2009 kommer ett 20-tal stationer att tillgänglighetsanpassas och fler står på tur. Det är bara att konstatera att Jernhusen inte kommer kunna leva upp till sina åtanden 2010, oerhört tråkigt men sant och det finns inga ursäkter att komma med! Det positiva är att jag sedan februari jobbar heltid med dessa frågor och en person börjar i sommar att bara jobba med tillgänglighetsåtgärderna.

 

Vänliga hälsningar

 

Elin Jägervall

 

 

 

Ansvarig Ledsagning och Tillgänglighetsfrågor

 

Anmäl
2009-03-05 19:30 #1 av: Leffe

Bra att det händer något

Anmäl
2009-03-06 07:58 #2 av: Tatsja

Bara de inte försöker mörka sitt uttalande de gjorde i radion. Men man får hoppas att de lever upp till vad de lovar

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.