Ledsagare/Personlig assistent

Vad vill du äta i dag?

2009-11-14 11:44 #0 av: [SvenA]

Om man har ett funktionshinder som gör att man behöver hjälp för Att handla det man vill äta så kan man glönna bort vad man vill

r så att om Det äman har ett funktionshinder och är beroende av hjälp från

Kommunen där man bor så kan man glömma bort vad man vill äta

I de flesta kommunerna runt om i landet är det nämligen så att man inte får

Hjälp med att hamdla sin egen mat

Det alternativ man har är att ta emot kommunens matlådor som de tar hutlöst betalt för

Med tanke på innehållet eller nöjligvis om personalen har tid att gå en sväng själva och

Handla åt en

Man får alltså imte själv bestämma vad man vill ha för mat eller andra saker som finns i livsmedelsaffären

Detta skapar en oro hos de som är beroende av kommunernas hemtjänst för att kunna få hem vårt dagliga

Livsnödvändiga saker för att överleva

Ska det verkligen behöva vara så i Sverige på 2000 talet ska man inte kunna få den hjälp man behöver för att hamdla

Det man kan behöva

Jag tycker det är en ren och stor skandal att folk som är i en berondeställning av andra personer ska behöva ha det så

I ett modernt samhälle

Anmäl
2009-11-14 11:49 #1 av: [SvenA]

Det är inte bara den mat vi behöver som vi ite får handla det är även hygienartiklar

Så man funderar över hur de som bestämmer har tänkt att vi ska överleva och hur vi ska hållas oss rena

Anmäl
2009-11-15 11:59 #2 av: [SvenA]

Är det ingen som har några synpukter på detta ?

Anmäl
2009-11-15 18:05 #3 av: DodeN

jodå, jag avskyr det. Därför kämpar jag in i det sista för att klara mig själv, villket gör att jag om jag har en bra dag får i mig knäckebröd och te till frukost och sen något lagat mål till kvällen om sambon inte är borta eller av annan orsak inte kan hjälpa till. Så en dag i veckan i snitt så lever jag på knäckebröd och te för jag inte kan få hjälp med maten eller är så dålig att jag inte klarar det själv. Har bra och sämre perioder med min sjukdom.

Förutom det har jag ADHD, villket gör att jag har otroligt svårt för viss typ av mat, saker som är smaklösa, vita och ihprörda klarar jag inte av. Jag är jättekinkig med hur maten tillagas och om det inte blir rätt så låser det sig totalt och jag äter inte, mår illa istället. När jag bodde själv och inte hade mitt rörelsehinder så kunde jag äta samma sorts mat i flera dagar och sen bytte till något annat, nu när jag har sambo så går inte det, men han har fått anpassa sig massor tyvärr. Vi har jobbat stenhårt på detta i 4år nu och jag är inte lika kinkig och vi prövar nya matträtter men när jag har massa ont eller mår sämre i min sjukdom så är det svårt att orka med att kämpa med maten också.

Pratade lite med det här med komunen men sådant tar man inte hänsyn tll utan kan jag inte laga mat så blir det matlåda som lämnas 1 gång/vecka och sen får jag värma den. Annan inhandling gör de i en affär de bestämt och med de varor de bestämmer.

Någon hjälp från vården med min ätstörning som det faktistk är får jag inte eftersom man anser att ADHD inte är ett gravt funktionshinder och andra priorieras före. Det blev bättre när jag åt amfetamin medicin men den fick jag massa biverkningar av så jag kunde inte fortsätta.

 

Så jag håller mig till mina knäckebröd och ibland lite färdig risgrynsgröt bara att värma. Assistans kan jag säkert få men då är det hemtjänst som gäller och mat räknar man inte in längre. Kan man äta själv får man inte hjälp att laga maten eller köpa den, utan endast att värma matlåda och kasta resten sen.

Anmäl
2009-11-15 18:20 #4 av: [SvenA]

Det är våra mänskliga rättigheter det hamdlar om och nan ser på din situation att det inte fungerar

Att själv få bestämma om man vill gå och handla eller inte är en mänsklig rättighet som vi måste slåss för

Var bor du någonstans i Sverige det vore bra att få veta så att jag kan lägga till den orten på den lista jag håller på med

Anmäl
2009-11-15 18:29 #5 av: DodeN

norrköping... där man inte ska bo för allt skiter sig. Sen vågar jag inte ha hjälp med mat från hemtjänsten, vi har städhjälp där varannan vecka och sen bär de ut soporna en gång den andra veckan. Men i måndags kom ingen, satt och väntade i 2.5timme, mådde skit och hade hög feber men ingen svarade på teleon och något journummer har jag inte. Så jag vill ha så lite som möjligt att göra med hemtjänst när man inte vet vem som ska komma eller hur deras schema ser ut. Bara som med soporna kan de komma allt från 09:30-11:30, sitta och vänta och låsa upp hela sin dag. Fy... Och om det då skulle lagas mat eller handlas så går det inte att planera.

Är ju så man knäcker fångar i fängelsen, man tar ifrån de all makt att styra sin dag, man har scheman som bestäms av andra... samma sak med äldre och handlikapptjänsterna numera, om man inte får personlig assistans, men det vill de ju ta bort från ännu fler nu.

Anmäl
2009-11-15 18:36 #6 av: [SvenA]

Tack

Jag tycker att du ska söka personlig assitans det låter som om du tillhör personkretsen

Får du det så kan du ska de personer son du själv vill ha och slipper kommunens folk

Ta kontakt med tidningen och fråga om de inte kanskriva omhur det fungera de brukar vara pigga på sådaba här saker

Anmäl
2009-11-16 09:53 #7 av: [SvenA]

Här kommer lite information ur FM konventionen

Artikel 19 Rätt att leva självständigt och att delta i samhället

Konventionsstaterna erkänner lika rätt för alla personer med funktionsnedsättning att leva i samhället med lika valmöjligheter som andra personer och ska vidta effektiva och ändamålsenliga åtgärder för att underlätta att personer med funktionsnedsättning fullt åtnjuter denna rätt och deras fulla inkludering och deltagande i samhället, bl.a. genom att säkerställa att

a) personer med funktionsnedsättning har möjlighet att välja sin bosättningsort och var och med vem de vill leva på lika villkor som andra och inte är tvungna att bo i särskilda boendeformer,

b) personer med funktionsnedsättning har tillgång till olika former av samhällsservice både i hemmet och inom särskilt boende och till annan service, bl.a. sådant personligt stöd som är nödvändigt för att stödja boende och deltagande i samhället och för att förhindra isolering och avskildhet från samhället, samt

c) samhällsservice och anläggningar avsedda för allmänheten är tillgängliga på lika villkor för personer med funktionsnedsättning och svarar mot deras behov.

Artikel 20 Personlig rörlighet

Konventionsstaterna ska vidta effektiva åtgärder för att säkerställa personlig rörlighet med största möjliga oberoende för personer med funktionsnedsättning, bl.a. genom att

a) underlätta personlig rörlighet för personer med funktionsnedsättning på det sätt och vid den tid de själva väljer och till överkomlig kostnad,

b) underlätta tillgång för personer med funktionsnedsättning till hjälpmedel av kvalitet och andra former av assistans och annan personlig service, inklusive genom att göra dem åtkomliga till rimlig kostnad,

c) erbjuda personer med funktionsnedsättning och berörd personal utbildning i rörelseteknik, samt

d) uppmuntra tillverkare av hjälpmedel att beakta alla aspekter av förflyttningsbehov för personer med funktionsnedsättning.

Sajtvärd på: Synskadade ,Rörelsehinder och Hälsa i fokus Ett samhälle för alla måste vi få , även för funktionshindrade

Anmäl
2009-11-16 15:53 #8 av: DodeN

Jo jag försökte söka LSS, men komunen hjälpte inte till så det slutade med att de gav avslag fast ändå inte utan lurade oss att ta tillbaka ansökan. Vi visste inte då att om vi fått avslag så kunde vi överklaga. Så jag ska ta tag i det också, men behöver hjälp så just nu väntar jag på att intyget från soc ska komma som jag blev lovad skulle komma för 2 veckor sedan... så jag kan söka godman som får hjälpa till med ansökan så jag inte blir lurad igen.

 

Idag sover sambon så jag måste fixa mat helt själv, funderar på vad kroppen orkar. Har typ inget hemma så jag måste ta mig iväg till affären men det funkar ok nu när jag har bil. Får se om vi kanske ska flytta, kollar på det nu och ansöka om att få anpassat kök eller något sen.

Anmäl
2009-11-16 16:10 #9 av: [SvenA]

Använd dig av FN konventionen när du ansöker

den har sverige lovat att följa den ger oss rätt till den hjälp vi behöver

Den här delen om FN koonventionen för oss funktionshindrade gälle från och med april i år

tala om det för socialfolket om dre trilskas

Lycka till med allt och sköt om er

Anmäl
2009-11-16 16:29 #10 av: DodeN

tackar, får ta och göra det. Nu ringde personligt ombud och ska jaga på sochandläggaren, så skönt att få lite hjälp i alla fall.

Hittade lite fryst mat som det får bli idag, värma lite rester bättre än inget.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.