Tillgänglighet

Tillgänglighet på internet, för alla.

2009-11-02 01:21 #0 av: johan-ahlback

När du kollar på en hemsida ser du menyer och annat grafiskt material på sidan, men hur är det när man är blind? Eftersom internet ska vara tillgängligt för alla så måste vi anpassa våra sidor så att människor med olika handikapp kan läsa den information vi har på våra sidor.

Sven frågade mig om jag kunde lägga upp den här artikeln här också, och jag tycker att det är en bra idé. Artikeln kommer ursprungligen från hemsidor ifokus.

Har du någonsin testat att använda ett uppläsningsprogram? Om du provar det ska du ha ögonbindel på dig och försöka surfa. Då får du en uppfattning om hur svårt det är att surfa på internet när man har dålig eller ingen syn alls. Problematiken ligger i att skaparna av hemsidor ofta lägger sin html-struktur i en ologisk ordning. Till exempel kan menyer ligga under innehållet, och sen är det styrt med css att menyn ska ligga överst eller på sidan av innehållet. Men uppläsningsprogramvaror kan inte tolka css.

Lite saker att tänka på.
En sak som man alltid bör göra hela tiden är att låta css styra layout och utseende. Till exempel bilder som tillhör designen ska visas genom css. Det är för att röstuppläsare inte ska behöva berätta att det finns en bild där som egentligen är onödig.

En annan sak man bör göra är att lägga huvudmenyn så högt upp man kan i html dokumentet. Då kommer röstuppläsare att kunna läsa länkarna innan den börjar på innehållet. Du kan lätt se hur en röstuppläsare kommer att läsa av din sida om du stänger av stilmallen. Då kommer din sida att visas med enbart text, och du kan då lätt se hur det ser ut.

En tredje sak att tänka på är att aldrig, och jag menar aldrig, skriva med stora bokstäver, att använda frames för att skapa en hemsidas layout. Det finns många skäl till det men de största är att många röstuppläsare inte vet vilken ordning den ska läsa i. Det betyder att den kan hoppa fel när man ska läsa i en annan frame.

Tänk också på att lägga till alt-attributet i img-taggar då röstuppläsare läser av den för att ta reda på vad bilden visar. Skriv en kort beskrivande förklaring.

Lite andra tips och trick.

När jag skapar en sida och är nöjd så börjar jag anpassa den. Det är oftast bara små saker. Som att lägga till en länk som länkar till där innehållet börjar så man slipper menyn, man kan kalla den "skipp navigation" eller "hoppa över navigering".

Om jag använder en logga som länkas in med css så gör jag en h1 tagg där jag skriver namnet på personen/företagen. Dessa länkar och h taggar döljer jag med display:none; i css. Eftersom röstuppläsare inte kan tolka css så kommer de länkarna och rubrikerna att synas för dem.

Är det svårt att anpassa en sida?
Nej och det tar inte lång tid heller. Om du ska anpassa en sida kan du visa den utan att använda css. Då ser du nog vad du ska fixa. Det kan vara allt från att lägga till en extra länk till att lägga till alt-attribut till bilder.

Men om du använder css för att lägga ut designen så har du kommit en bra bit till att göra internet tillgängligt för alla. För då krävs det en ganska logisk uppbyggnad i html-dokumentet för att det ska bli bra.

Så här bör en sida se ut (på ett ungefär) utan stilmall (css):en sida utan stilmall. lätt för röstuppläsare.

Har du tips på hur man kan anpassa en sida för olika funktionshinder som påverkar ens surfande så lägg dem gärna i en kommentar och dela med dig.
Gör internet tillgängligt för alla, utelämna ingen.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2009-11-02 06:36 #1 av: [SvenA]

Detta är en mycket bra artikel som alla som bygger hemsidor borde läsa

Den visar på att det verkligen går att göra tillgängliga sidor som fungerar

Man ska även tänka på att inte ha rörliga bilder för dessa stör skärnläsaren så att den har svårt at hitta fokus detta gäller framförallt rörlig reklam som verkar störa enormt mycket

Anmäl
2009-11-04 23:44 #2 av: Leffe

Mycket intressant

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.