Tillgänglighet

Anpassa din bostad

2010-02-11 16:45 #0 av: [SvenA]

När man råkar ut för ett fumktionshinder så kan man bhöva anpassa sin bostad För att kunna bo kvar

När man råkar ut för ett funktionshinder som är bestående så kan man ha et behov

Av att ampassa sin bostad för att man ska kunna bo kvar i den och slippa flytta från sin invanda

Miljö och där man har sina vänner så finns det ett bostadsanpassningsbidrag man kan söka

Dett ansöker man om hos sin kommun

Till ansökan ska man sända med ett läkarintyg om att man har behov av anpassningen för

Att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt

Bostadsanpassningen kan vara allt från at ta bort trösklar och sätta upp stödhamdtag i duschen

Till att man kan behöva en hiss i bostaden för att kunna båo kvar i sin bostad trots att man har blivit

Funktionshindrad

Så här säger lagen om bostadsanpassning

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19921574.HTM

 

Anmäl
2010-02-13 19:46 #1 av: [SvenA]

Har man ett rörelsehinder så bör man se över sin bostad så att det blir så lätt som möjligt att leva i den utan en massa hinder som tar på krafterna i onödan så att man även orkar vara aktiv på alla sätt

Anmäl
2010-02-13 23:31 #2 av: DodeN

Jättebra, vet du eller någon annan om det funkar med läkarintyg eller måste det vara papper från en arbetsterapeut?

Jag och min man ska förhoppningsvis flytta, från en tvåa till en trea och då behövs lite anpassning. Idag har vi lite ramper över trösklarna och ett par handtag på dörrarna och dörröppnare.

Allt detta fick vi på min man, han har ett lättare rörelsehinder men det är jag som är i störst behov av anpassningarna. Tyvärr är min arbetsterapeut av åsikten att jag ska gå hela tiden villket inte funkar. Hennes verklighet och vår verklighet stämmer sällan överrens.

Troligen behöver vi nu anpassning ner till garaget, dörröppnare tex, det finns inte i dagsläget men eftersom vi letat efter en ny lägenhet så har vi avvaktat med den punkten. Men jag tvivlar att min man får den anspassningen eftersom han inte har körkort och då inte går ner i garaget själv.

Orkar inte bråka med arbetsterapeuten för att få de anpassningar jag faktiskt behöver, men min läkare är jättetrevlig och skriver jag ihop något åt honom så skriver han med all säkerhet under. Han är ordentligt förbannad på att jag inte får hjälp. Skulle vara så skönt om jag kunde få anpassningen eftersom det är jag som använder den.

Det är så sällan min man inte kan gå medans jag använder rullstol dagligen.

Anmäl
2010-02-13 23:55 #3 av: [Beavis]

#2 Jag skulle rekomendera att du istället ansöker om hjälp att avlägsna dina trösklar istället. Det gör att det blir enklare att ta dig fram både gående och i stol. Dessutom slipper du problemet att behöva återställa lägenheten när/om ni flyttar igen.

Prata med Arbetsterapeuten om det istället, kan va lättare? Jag vet inte hur pass man kan kräva öppnare till porar och garage? Men i min farmors hus installerade de dörröppnare med fjärrkontroller när flera gamla flytade in och behövde hjälp,

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-02-14 01:57 #4 av: DodeN

Trösklarna i lägenheten är borta men det är en vid ytterdörren och balkongen som är problem, idag har vi 2 små ramper på varsin sida och det funkar finfint.

Tyvärr så går det troligen inte med arbetsterapeuten, hon säger nej till allt och lyssnar inte på vad jag säger utan kör sitt race. Får bråka om minsta lilla grej, tog mig 3 månaer att få handtag till toan trots att hon var här på besök och såg att det inte fanns något att hålla sig i vid toalettstolen och sjukgymnasten intygade att jag just då föll om jag stod mer än några sekunder. Men hon bråkade vidare... Finns inget sammarbete alls tyvärr, så fort hon säger något så är det i en ton att jag är dum i huvudet, har försökt att få byta men får det inte. Tom. enhetschefen har varit inkopplad men nope.

Började tjata om ny smalare rullstol i våras med 25tums hjul, på tisdag ska jag åka och få de nya hjulen för det fick jag inte tidigare. Hon beter sig som om allt är hennes egendom som jag vill låna.

Så därför funderade jag på om läkaren kan hjälpa mig, jag vet ju vad jag behöver, är samma som vi har nu och handtag i sovrummet och hallen.

Dörröppnare är nog inga problem, här installerar de massa sånt, bor i ett område med många äldre som inte vet om att de kan få anpassning, en äldre dam på samma våning som vi bor på blev överlycklig när hon såg att det kom dörröppnare, så hon kan gå ut själv med rullatorn, men hon visste inte att det fanns sånt.

Men jag har inget ansvar för att återställa lägenheten det är komunens ansvar sa de till mig om det är så att nästa hyresgäst inte vill ha hjälpmedlen.

Rampen till balkongen är bara plåtbitar fastskruvade så de kan vi ta med om komunen säger ok, samma med handtagen om man tycker det kan vara en lösning.

Anmäl
2010-02-14 10:46 #5 av: [SvenA]

Läkarintyg är aldrig fel i sådana här samanhang

Eftersom dina kontakter inte fungerar så får du fortsätta förbi enhetschefen också för det är en rättighet att få det man behöver i hjälpmedel

Hur det är i dag om man flyttar har jag ingen koll på förnärvarande men förut kunde man i princip inte flytta om man hade fått anpassningar för man kunde bara få en ampassning

I dag kan man hänvisa till FN konventionen om mänskliga rättigheter om amn skulle få nej

till anpassning

Och det är tyvärr så att i blandmåsteman bråka för att kumma få sin rätt

Anmäl
2010-02-14 16:01 #6 av: DodeN

Ja flyttar man så kan man inte få anpassning som är dyrare, fick jag till besked av min komun. Men vi har avvaktat med tex. att anpassa köket trots att det egentligen skulle behövas just för att vi vill flytta. Men billigare saker som dörröppnare och liknande skulle vi få beviljat även om vi flyttar. Jag mailade och frågade eftersom jag också hade hört det du skriver.

Samtidigt finns det inte några anpassade lägenheter lediga, så vi har inte så mycket val.

Ända nackdelen med de lägenheter vi tittat på är att hissen är väldigt liten, men jag kommer in med rullstolen i alla fall. Men som någon annan sa det är sällan man kan få alla sina punkter uppfyllda, och för oss är det viktigare att området är tillräckligt anpassat så jag kan ta mig ut en kort sträcka än att hissen är jättestor så länge jag kan använda den.

 

Har tänkt ta läkaren på att bråka med rehab också, ska kolla upp möjligheterna att få byta klinik, om nu min läkare kan fixa in mig till en vettig person. Helt sjukt att det inte går att byta trots att jag förklarat att personkemin är helt fel.

I veckan får vi veta om vi får lägenheterna vi titta på eller inte, så då blir det att börja jaga intyg igen... detta jagande hela tiden.

Anmäl
2010-02-14 19:25 #7 av: [SvenA]

Lycka till med allt

Anmäl
2010-02-19 00:52 #8 av: Mirjami-78

Vi fick en toalett till sonen som spolar vatten och torkar eftersom han har just svårt med detta när han går på toan.

Sedan tycket sjukgymnasten att det gör inget om man inte blir helt ren där bak. Ja det är ju inte hon som får gå runt med det.

Vi har fått ändå hjälpmedel som bolltäcken och så denna toan utan att behöva bråka. Nu kommer vi byta hab. då jag inte är nöjd med dem.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2010-02-19 01:10 #9 av: DodeN

Ja en sån toa skulle jag också behöva, speciellt nu. Är gravid och lär bli ännu mer orörlig både nu och efter graviditeten.

Men med tanke på så mycket jag måste bråka om allt så lär det bli svårt.

Mailade landstinget igår om villka regler som gäller om jag kan byta arbetsterapeut eller kanske tom. till en klinik i en annan del av stan. De skulle återkomma v.9 när chefen komit från semestern.

Jag åker gärna till grannstaden för att få byta arbetsterapeut så vi får se.

Anmäl
2010-02-19 03:11 #10 av: [Beavis]

"sedan tycker sjukgymnasten att det gör inget om man inte blir helt ren där bak" Ja är inte din son mobbad redan så lär han ju bli det om han går runt och stinker bajs för att han inte blir ren...

Den där jävla sopan borde få sin licens indragen

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-02-19 13:29 #11 av: Mirjami-78

#10 Ja jag blev lite paff när hon sa det där....Och jag kan bara hålla med dig om det där du skriver.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2010-02-19 23:52 #12 av: [Beavis]

Jag blir bara tröttare och tröttare över denna arrogans ifrån makthavare och deras maktutövning över våra myndigheter.

Det är lätt att skylla på socalen, försäkringskassorna och sjukgymnaster arbetsterapeuter, men i slutändan så fökjer de ju order ifrån våra folkvalda. Det är "VI" som satt os i denna soppan själva i vår önskan att få sänkta skatter.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-02-19 23:59 #13 av: Mirjami-78

Ja det var sänkta skatter men höjda fackavgifter och dåliga a-kassor osv. Ja folk lätt sig luras.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2010-02-20 00:26 #14 av: [Beavis]

Det folk inte fattade var att för att sänka skatterna måste man ta pengarna någonstans ifrån. Då gör man det enklaste precis som hitler valde att skylla Tysklands fall på Judarna och de andra "lägre" raserna. Skyller nu alliansen Sveriges dåliga ekonomi på proletariatet (arbetarna) och de sjuka och svaga som kostar pengar. Det är enkelt för människor gillar enkla lösningar på problemen och kommer troligen alltid att göra det.

Men nu kom vi ifrån ämnet lite. Att anpassa sin bostad är en rättighet om man är handikappad och behöver det för att klara sig. Det är lag på det. Komunerna gillar det inte och förhalar så mycket de kan för att spara pengar. Vad man måste göra är att hitta dessa lagparagrafer och trycka upp dem i nian på packet.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-02-20 10:20 #15 av: [SvenA]

Det är inte kommunerna som står för kostnaderna det gör staten det är däför lite underligt at kommunfolket säger nej så ofta till vissa anpassningar

Man kan tro att det är deras egen plånbok pengarna för anpassningen ska komma

Anmäl
2010-02-20 12:48 #16 av: Mirjami-78

Tydligen så får inget kosta i dagens samhälle. Det gäller hela tiden att stå på sig och kämpa.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2010-02-20 15:13 #17 av: [SvenA]

Det är tur att man törs klaga annars lär man inte få någon hjälp med bostadsanpassningar man är i behov av

Det är värre för de som inte törs säga ifrån

dessa lär inte få det som är nödvändigt för ett fullgott liv

Anmäl
2010-02-20 17:21 #18 av: [Beavis]

Politiker och tjänstemän är otroliga. De fixar och trixar med sina kostnader, inget får kosta. När jag flyttade in i denna lägenhet var tapeterna förstörda på flera väggar och jag hade rätt till att få det fixat. Men pga att min dåvarande katt hade hunnit vässa sina klor på några ställen när hon ifrån bolaget skulle inspektera. Så passade hon på att kräva att jag skulle stå för 25% av kostnaden. Jag bor fortfaande i en lägenhet medsabbade tapeter....

 

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-02-20 17:42 #19 av: Mirjami-78

#18 Har de verkligen rätt att göra så?? Hon ska ju ha varit där och kollat innan du flyttade in. Begär att få besiktningsprotokollet.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.