Sjukdomar

Pulmonell arteriell hypertension P A H

2010-06-12 14:19 #0 av: Leffe

P A H är en relativt ovanlig sjukdom, vilket gör att de flesta vet väldigt lite om den. Sjukdomen kan ännu inte botas.

Högt blodtryck i lungorna

Pulmonell arteriell hypertension (P A H) betyder högt blodtryck i lungans blodkärl, men både lungor och hjärta blir påverkat.

Hjärtat består av vänster förmak och kammare samt höger förmak och kammare.

Den vänstra kammaren pumpar med högt tryck ut syrerik blod via stora kroppspulsådern till kroppens alla celler för att de ska fungera riktigt. Det syrefattiga blodet återvänder till hjärtat.

Höger kammare transporterar med mycket lägre tryck det syrefattiga blodet till lungorna. Där tar blodet upp syre igen och återvänder till hjärtat.

Vävnaden i lungan består av massor av mycket små luftblåser. Väggarna i dessa luftblåsor är mycket tunna för att syret i luften som andas in ska kunna tas upp av blodet. Vid P A H blir de små blodkärlen i lungorna allt trängre. Det gör att blodtrycket i lungornas små blodkärl blir väldigt högt när hjärtats högra kammare pressar fram blodet genom allt trängre och trängre kärl. Hjärtat måste arbeta hårdare och hårdare mot det ökande motståndet. Det blir till slut för mycket för den högra kammaren som inte är gjord för en sådan belastning. När sedan högerkammarens muskelvägg blir tjockare trycks den mot den vänstra. Då får vänstra kammaren svårare att transportera syresatt blod ut i kroppen. Den högra kammaren orkar till slut inte pumpa så mycket blod som kroppen egentligen skulle behöva.

Allt eftersom denna process fortsätter minskar mängden syre som når ut i kroppen. Syrebristen orsakar P A H-sjukdomens symtom - andfåddhet och trötthet.

Det ökade blodtrycket i lungornas blodkärl leder till ytterligare kärlsammandragning och väggförtjockning. Den onda cirkeln är igång.

P A H går ännu inte att bota. Nu behandlar man med läkemedel som sänker blodtrycket i lugans blodkärl. Med andra ord minska motståndet för att avlasta hjärtat. Det finns vissa läkemedel som kan bromsa sjukdomsutvecklingen och förlänga livet.

Man behöver inte stå ensam om man får diagnosen P A H. Det ideella "Nätverket för P A H" består av och riktar sig till personer med P A H, anhöriga med flera. Nätverket är i sin tur ansuten till "Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund".

Här kan du läsa mer
www.pah-forum.se och www.hjart-lung.se

Källa och bild: Broschyr från

Anmäl
2010-06-12 14:29 #1 av: [SvenA]

Tack för mycket bra informatiom

Detta skapar även ett rörelsehinder och passar väldigt bra här på sajten

Man blir ju annfådd av dennna sjukdom om man rör på sig

Anmäl
2010-06-12 15:25 #2 av: EvaG

Jättebra info.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2010-06-12 15:32 #3 av: [Beavis]

Är detta något du själv drabbats av Leffe? väldigt bra info om denna sjukdom hur som helst.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-06-12 15:37 #4 av: Leffe

Det är den sjukdomen jag har så jag kommer att rapportera hur det framskrider

Anmäl
2010-06-12 15:47 #5 av: [Beavis]

Kan denna sjukdom på sikt leda till "hjärtdöd" och behov av en transplantation? Det låter lite som att det fins risk att vävnad dör.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-06-12 16:11 #6 av: Leffe

Får man kärlen att bli större (medicin) och undviker proppar i lungkärlen (medicin), tänker på hur man gör sina aktiviter och eventuell träning, maten så kan man nog leva länge.

Anmäl
2010-06-12 16:32 #7 av: [Beavis]

Bra det, Jag undrade för det var tankar som kom upp och det framgick inte i din artikel vad som eventuellt kan hända om sjukdomen fortskrider.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-06-12 16:43 #8 av: Leffe

Hur gick det då till när jag märkte att något var fel? Jag kör färdtjänstbuss, vilkiet innebär att jag kan få dra rullstolar på sjukhus och gångbanor med mera. Jag fick en försliten höft och blev sjukskriven cirka ett år innan jag fick ny höft. Tre månader efter operationen jobbade jag 100 procent igen. Började märka att jag började bli andfådd när jag drog rullstolarna. Tidigare hade jag haft en hjärtinfarkt (rökte på den tiden). Nu ska sägas att jag går på kontroll en gång per år på Thorax hjärt på Karolinska. Polikliniken ligger på bottenplanet. Besöket januari 2009 påtalade jag om denna andfåddhet till läkaren. Fick svaret att det var inget fel på hjärtat utan jag hade världens sämsta kondition. Jag började träna, men andfåddheten ökade och jag kunde även känna en smärta i hjärttrakten när andfåddheten började gå över. Det hade nu gått cirka tre månader sedan besöket på Thorax. Jag började bli andfådd även när jag promenerade på plan mark. Besökte husläkaren, som konstaderade hjärtsvikt i vänsterkammare. Vätska i benen bland annat. Det blev medicinering, men andfåddheten bara fortsatte. Efter röntgen och och ultraljud konstaterades hjärtsvikt på höger kammare också. Fick åka in akut för röntgen för kol om det var propp i kärl till lungorna. Husläkaren började nu närma sig felet. Vi kom inte mer än närmare. Något måste vara fel med hjärtat. Husläkaren skrev remiss till Thorax Hjärt. I samma veva var det dags för årets kontroll på polikliniken igen. Hjärtläkaren har remissen och säger att det är något låga värden, men ingen fara för hjärtat är friskt och att det fortfarande bara är fel på min kondition. Kan tala om att husläkaren höll på att ramla av sin stol när han fick veta det.

Besöker en hjärtläkare på ett helt annat sjukhus. Han konstaterar förstorat högerhjärta och ett ansträngt vänsterhjärta. Det blir spirometri för att se om det är lungsjukdomen kool. Se ännu en läkare som är inne på att det är fel i lungorna. Spirometrin visar - ej kool. Den nya hjärtläkaren ringer mig att jag ska åka in akut så jag åker till St Görans och blir inlagd ett dygn. De konstaterar att det inte är fel på hjärtat även om EKG visar att något inte stämmer. De skriver remiss till Thorax Lung på Karolinska. (nu börjar det närma sig).

Jag blir sämre och orkar inte vänta på kallelsen utan åker till akuten på Karolinska. Blir inlagd på Thorax Lung och blir en nåldyna. Herre jösses vad blodprover det tas. Efter fem dagar får jag åka hem för nu kan de inte göra mer för tillfället så jag kan lika gärna vara hemma. Ska sedan till Huddinge Sjukhus för hjärtkaterisering (gå in i hjärtat för koll). Thorax Lung har kommit så långt att det troligen är blodkärlen från hjärta till lungorna som stoppar upp och ger det hårda trycket i höger hjärtkammare. De måste bara få det bekräftat.

På Huddinge konstateras detta och jag får åka hem för att vänta på kallelse till Thorax Lung för vidare behandling. Blir sämre. Andfådd även vid vila och det slutar inte. Benen blir tjocka som timmerstockar på grund av vätska. Åker åter akut till Karolinka som direkt ger mig syrgas och vätskedrivande direkt i armen. Hamnar åter på Thorax Lung. Nu är diagnosen 100 procentig - P A H. Prover tas igen och mediciner provas ut. Nu är jag hemma och ska närmast till husläkaren för koll av levervärden. Medicinen kan gå på lever och nu är det ett alkoholfritt liv. Där är vi nu.

Sjukdomen är så ovanlig att Thorax på bottenplanet inte kände till den, men Thorax på plan 2 gör det

Anmäl
2010-06-12 17:04 #9 av: Leffe

Här finns en artikel om hur det är att leva med sjukdomen

Anmäl
2010-06-13 11:55 #10 av: [Beavis]

Det låter ju dramatiskt helt klart. Tur att de kom på rätt diagnos till slut och att du hamnade på plan 2 på thorax! Annars hade du kanske inte suttit här idag? Intressant utläggning där med mer symptombeskrivning. Intressant att läkarna direkt vill säga Kol när man är/har varit rökare. Jag får säga att jag är tacksam att jag hittills sluppit den iaf,

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-01-05 00:26 #11 av: Leffe

I dagsläget är andfåddheten som tidigare, men en långvarig förkylning ställer till det. Innan den så hade vätskan i kroppen gått ned ganska ordentligt och jag kände mig piggare. Trots att jag var piggare blev jag andfådd ungefär som förut, men jag kunde göra lite hemma utan att flåsa. Nu i samband med förkylningen står jag ungefär vid läge noll.

Har fått en del hjälp. Till exempel en rullator som jag ska använda på promenader och sätta mig på den innan andfåddheten kommer. Allt för att kroppen ska orka med. Tyvärr bor jag i ett backig kommun och backar är det värsta som finns. Nu har jag fått en el-rullstol för att själv kunna handla. Då kom kylan och all snö med dålig snöröjning.

Anmäl
2011-01-05 17:22 #12 av: Gittan

Undrar hur du skulle må idag med förkylningen utan medicinen? Det verkar ju trota allt som den hjälper som tur är.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2011-01-07 20:03 #13 av: Mezzzanina

Tänk ändå vilken lång väg det skall vara här i Sverige innan man får en diagnos.

Man skall bollas mellan olika läkare och man känne sig liksom inte trodd av en del av dem.

Leffe, jag hoppas att du kommer att må bättre nu med nya mediciner.Det låter som du verkligen har haft det jätte tufft.

Jag försökte att läsa artikeln som du la med, men jag har ännu inte fått något förstoringsprogram så texten var för liten för mig.

Anmäl
2011-01-07 21:14 #14 av: [SvenA]

#13 Det var tråkigt att höra att du fortfarande inte har ett förstoringsprogram

Anmäl
2011-01-08 02:55 #15 av: Mezzzanina

Sven  Syncentralen ville inte komma och installera något förstoringsprogram förrän jag ansökt i några fonder för att få en ny dator.Har ansökt och håller nu tummarna för att jag får något litet bidrag till en ny dator.Men tills dess får jag avakta förstoringsprogrammet och uppläsaren.

Anmäl
2011-01-08 11:20 #16 av: [SvenA]

Det är bara löjligt av dom för det finns faktiskt programpå USB minnen så man behöver inte instalera dom i datorn

Supernova som finns med både tal och förstoring i samma progran skulle vara utmärkt för dina behov

Anmäl
2011-03-05 16:24 #17 av: [Beavis]

#16 Sven det kan vara så att mezzaninas dator är så gammal och dålig att det helt enkelt inte klarar av ett sådant program när det kommer till RAM minnen och Grafikkort tex.

RAM minnen och HD kommer du kanske undan med med ett usb minne troligen bara hd men inte grafik eller ljudkortet om det är värdelöst eftersom du fortfarande kör filen på datorn.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2011-03-08 01:03 #18 av: Mezzzanina

Har skaffat ny dator nu så nu bör jag kunna få hjälp.Men först måste jag bli av med min lunginflammation.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.