Bemötanden

Fängslade utan dom

2010-10-19 15:07 #0 av: [SvenA]

Funktionshindrade fängslas utan i laga kraft vunnen dom.Genom att kommunerna förnekar dom personer som har behov av ledsagare eller personlig assistans.

Genom att kommunerna blir allt mindre benägna att ge personer som har behov av ledsagare eller asistans, den hjälp som dom behöver för att kunna vara aktiva medborgare. Så måste man som funktionshindrad gå till domstol för att få rätten till ett fungerande liv.

Förvaltningsdomstolarna som dessa fall hamnar i, har i dagsläget närmare 1 års väntetid på att få ett fall prövat. Vilket innebär att den funktionshindrade som inte får den hjälp som är nödvändigt, får sitta fängslade i sina bostäder utan hjälp under väntetiden.

Om sedan Förvaltningsdomstolen mot förmodan skulle döma till den funktionshindrades fördel så kommer kommunen att överklaga med automatik till nästa instans som är Kammarätten och då börjar en ny väntetid på minst 1 år till. innan man kan eventuellt kan få den hjälp som lagen föreskriver. Risken är bara att även denna dom överklagas så ska man vänta på ytterligare en instans som även dom har ännu längre väntetider för att avgöra ett mål

Det är alltså inte bara ett väldigt stort personligt lidande den funktionshindrade får genomlida utan det drabbar även den funktionshindrades hela omgivning det är inte ovanligt att det även blir skilsmässa mellan parterna om den funktionshindrade är gift eller sambo.

Det är även ett enormt slöseri med samhällets resurser som kunde användas på ett betydligt bättre och mera samhällsekonomiskt sätt.

Detta visar på hur det verkligen ser ut i dagens Sverige som påstår sig vara en demokratisk välfärdsstat

Om kommunerna bara kunde lära sig att leva upp till dom lagar och konventioner som finns och inte lägga in en massa olika tolkningar i dessa som bara är till nackdel för den funktionshindrade så skulle även vi med funktionshinder som har ett behov av andra människor för att kunna leva våra liv på ett värdigt sätt, som man förväntar sig att kunna få göra i ett välfärdsland som Sverige.

 

Anmäl
2010-10-21 18:14 #1 av: [SvenA]

Att man gör så här är inte bara sammhällsekonomiskt vansinne det är även en grym behandling av dom som drabbas man sitter alltså helt låst i sin bostad man kan inte ens ta sig till vården för att få hjälp med dom fysiska sjukdommar man har eller om man skulle behöva komma till psykratin för attt man mår dåligt av denna behandling som samhället utsätter oss för

Anmäl
2010-10-22 02:17 #2 av: [Beavis]

Visst är det så, När de anhöriga hela tiden måste rycka ut för att hjälpa den anhörige som inte klarar sig på egen hand. Så måse man ofta lämna arbete och familj.

Ta ledigt ifrån arbete eller arbetsuppgifter för att sköta den handikappades  dagliga göromål, som inte denne längre har tillfälle att göra själv.

Även kostnaden för psykofarmaka hos de instängda som drabbas av deppresioner kommer ju att öka enormt. Men det kanske det är värt när normisarna inte längre behöver se oss ute på gatorna och påminna dem omderas dödlighet?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.