Allnänt/Övrigt

Sociala tryggheten i fara

2010-10-31 12:12 #0 av: [SvenA]

Kraftiga nedskärningar av sociala tryggheten är en fara.

 

Att kraftigt försämra den sociala tryggheten skapar en grogrund för missnöjesyttringar som kan vara till stor skada för demokratin på lite längre sikt.

När man som nu har kraftigt försämrat den sociala tryggheten så har man samtidigt förklarat att man vill ha ettt samhälle med stora klassklyftor, där stora grupper ska stå utanför den sociala gemenskapen.Detta är en mycket farlig väg att gå, för det skapar stora motsättningar i samhället och det kommer att skapa våldsamheter i form av mera brottslighet i olika former.

Vi kommer att få ett samhälle där folket i de högre samhällsklasserna kommer att förskansa sig bakom höga murar och stängsel med vakter som stoppar andra från att komma in i deras så kallade fina värd.

Är det verkligen ett sådant samhälle som vi vill ha? Eller vill vi ha ett samhälle där alla kan känna sig trygga?. Och veta att man kan få hjälp från den gemensammma välfärden som omfattar samtliga medborgare när man blir sjuk och till och med kanske får ett funktionshinder? Som gör att man blir tvungen att få hjälp av en annan människa för att kunna få leva ett värdigt liv.

Fast vi kanske ska bygga upp institutioner där vi låser in alla som har ett funktionshinder av något slag och där vi även låser in alla som blir sjuka så slipper den så kallade fina världen se dessa personer?.

Vill vi verkligen ha ett samhälle där vi som råkar bli sjuka eller råkar födas med ett funktionshinder ska vara tvungna att gå ut på gatorna och stå med mössan i hand och tigga oss till smulorna från den så kallade finare befolkningen?

Är det inte dags att vi verkligen på allvar tar oss en funderare på om det verkligen är viktigare med sänkta skatter i stället för ett samhälle där vi verkligen månar om varandras välmående? För faktum är faktiskt att vi inte kan ta med oss våra rikedommar in i döden.

 

 

Anmäl
2010-10-31 15:06 #1 av: Leffe

Det är viktigt både med sänkta skatter och ett samhälle där vi månar om varandras välmående.

Hur kan jag då påstå detta?. Jo för att alla ska må bra behövs pengar. Dessa pengar kom bland annat in via skatter, eller hur Skatter fås bland annat via avdrag på inkomster. Inkomster kommer till exempel till arbetstagare från arbetsgivare för utfört arbete. Självklart mår arbetstagaren bättre om denne får lite mer i plånboken (mindre skatt) och kan känna mer för arbetet och därmed hålla sig frisk och kry vilket ger ökade inkomster och mer skatt till samhället. Däremot trivs inte arbetstagaren kan det leda till sjukdom och kostnader för samhället, som dessutom då får in mindre skatt att använda till alla vårt välmående.

Vidare äe det väl så också att ju mer människan har i den egna plånboken desto större chans finns att denne konsumerar lite till vilket gör att företagen får sälja mer och behöver mer arbetskraft.

Allt är ett enda rundgång, men fakta är att för välmående för alla behövs också lägre skatt. Det är mer så att lägre skatt ger mer inkomst i form av skatt till stat och samhälle.

Däremot så brister det i samhället på de som ska ta ansvar hur dessa skattepengar som kommer in ska fördelas.

Anmäl
2010-10-31 15:46 #2 av: [SvenA]

Att "sänkta skatter skulle vara bra för välfärden" kan jag inte hålla med om. För får samhället inte in tillräckligt med skatter så kan vi inte ha en välfungerande personalkrävande social omsorg heller.

För det är endast genom skatterna vi har möjlighet att kunna bedriva en väl fungerande omsorgsverksamhet

För med allt för låga skatter så saknas det medel till allt som samhället ska handha.

Vi har en massa saker som infrastruktur rättsväsendet och skola som också bedrivs med skattemedel. Vi har även sjukvården som kräver stora skatteinkomster så låga skatter fungerar inte om vi ska ha ett samhälle för alla.

 

För faktum är att det aldrig kommer att finnas lönearbete åt alla som vill ha detta och ska alla som int får ett arbete kastas på soptippen

Vi måste alla vara med och bidra med det vi kan för att vi ska kunna behålla välfärden.

Anmäl
2010-11-01 00:37 #3 av: [Beavis]

Det jag tror Leffe menar är att om skatterna för varor och tjänster är låga så konsumerar folket mycket mer vilket på det sättet skulle bidra med höga skatteintäkter?.

Det är en rätt intressant samhällsekonomisk fråga om det verkligen stämmer eller ej?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-11-01 13:11 #4 av: [SvenA]

Jag tror inte på detta för det finns inte arbete åt alla som vill och dom som inte kommer att kunna få ett arbete kan inte öka sin konsumtion

Det verkligt stora problemet som jag ser det är att vi inte längra kan leva på en vanliarbetar lön

utan man måste ha minst två löner för att kunna överleva på ett vettigt sätt

Anmäl
2010-11-01 17:17 #5 av: Leffe

Med lägre skatt kanske man kan leva på en lön

Anmäl
2010-11-01 18:55 #6 av: [SvenA]

Det hjälper inte hur mycket man än sänker skatterna det kan alldrig bli så att man kan leva på en arbetarlön igen.

Och hur ska vi ha råd med allt som behöver göras i samhälle om det inte kommer in skatter.

 

Se bara vad som har hänt i Värmdö kommun där man inte längre anser sig ha råd med tak överhuvudgaranti längre. och dom har 90 tal bostadslösa och omkring 40 av dem är barn som alltså inte lämgre är garanterade tak överhuvudet. så nu kommer dom att få bo på gatan.

 

Hur kommer det att bli för alla som blir sjuka och får ett funktionshinder och inte längre kan betala sina hyror ska dom också hamna på gatam

 

Vi har massor med folk som är så kallade nyrika som har drabbats väldigt hårt när dom har blivit sjuka eller arbetslösa

 

Frågan är vad som skaa hända med alla dom som råkar ut för sjukdom eller arbetslöshet ska dom förpasas till ett tältläger eller vad ska vi göra med dem när vi inte får in tillräckligt med skatter för att kunna ha en välfungerande social välfärd

 

Se bara på detta med personliga assistenter vad som har skett man förnedrar folk bara för att kunna sänka skatterna detta är inte bara inhumant det är tortyr av människor i ett land som kallar sig för ett välfärdsland

Anmäl
2010-11-01 21:08 #7 av: [Beavis]

Det sker redan Sven och Leffe. vi som lever på botten kommer att snart förpassas till gatan och källarna om det fortsätter så här. för Människor bryr sig inte om andra längre om det innebär att de måste vara med och betala lite för det.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-11-01 21:27 #8 av: [SvenA]

Men vi måste föra kampen för ett rättvist samhälle för alla vidare. För vi föds fattiga och vi kan inte ta med oss våra rikedomar in i döden.

 

Det kan inte få fortsätta så här där man ställer barnen på gatan utan att blinka, och bara tänka på att bli så rik som möjligt själv.

Jag tror att man blir betydligt lyckligare om man kan vara så generös att man ser andras elende och försöker få hjälpa till med det man kan. Och ett sätt att hjälpa varandra är den gemensamma vägen genom skatter efter bärkraft.

Man ska tänka på att man själv kan hamna längst ner på samhällstegen det tar bara en sekund att komma dit och då vill man nog ha hjälp av andra?

Anmäl
2010-11-01 22:33 #9 av: Leffe

Det handlar inte om skattepolitik utan om fördelningspolitik. Om vi så skulle betala 90 procent av inkomst i skatt så skulle det inte hjälpa ett dugg om ingen tar ansvar och fördelar pengarna rättvist

Anmäl
2010-11-01 22:47 #10 av: [Beavis]

Självklart är inte skattehöjningar lösningen på problemen, Det måste finnas en fungerande apparat som genererar pengar för att sociala skyddsnätet skall fungera.

I dagsläget  har de rikaste råd med skatteplanering och lyckas på olika sätt sänka eller helt slippa att betala skatt. Och blir bara rikare och rikare medan arbetarna blir fattigare och fattigare igen som det var innan fram till 30-talet.

Proletariatet skall hållas i tukt och förmaning

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-11-02 00:01 #11 av: Leffe

Vad göra åt det sista? Revolution är väl det enda? För det spelar ingen roll vem som bildar regering

Anmäl
2010-11-02 10:22 #12 av: [SvenA]

Men då får vi väl starta revulitionen om det är det som krävs för att få en rättvis social trygghet

Vi har även ett annat problem som försämrar den sociala tryggheten och det är att man säljer ut allla bostäder till bostadsrätter för det kommer att bli ännu mera hemlösa med denna utförsäljning eftersom det finns folk som alldrig får köpa sin bostad

Vi har även alla nyfattiga som bara blir fler och fler på grund av sjukdom eller arbetslöshet

Anmäl
2010-11-02 11:54 #13 av: [SvenA]

#9 Vad ska samhället få pengar till den sociala omsorgen och allt annat som samhället bedriver om inte från skatter

Tar samhället inte in tillräckligt med skatter för att kunna bedriva den gemensamma välfärden

så måste man ta bort en del av verksamheten eller ta ut avgifter och avgifter för att få ta del av samhällets resurser är också skatter

Anmäl
2010-11-02 11:58 #14 av: Leffe

Den revolution som ska startas är att alla funktionshindrade öppnar munnen och inte tiger i stillhet. Eller är det så att alla är nöjda som det är. I så fall behövs ingen revolution, ingen omfördelningspolitik utan då kan allt fortsätta som förut.

Man säljer inte ut alla bostäder till bostadsrätter. I alla fall inte i kommunen jag bor i.

Det skulle inte bli nyfattiga om fördelningspolitiken fungerade. Precis som med allt annat myndigheter sköter om. Enklare kan det inte bli

Anmäl
2010-11-02 12:32 #15 av: [SvenA]

Men om man inte får in några pengar så finns det heller inget att fördela

Beträffande utförsäljningen av bostäder så förekommer det allt för mycket av man säljer ut hela bostadsbestånden från den kommunala bostadssektorn

Och om man gör detta så kommer det inte att finnas bostäder till alla som blir sjuka eller arbetslösa

Att det verkligen skulle behövas en revelution bland dom funktionshindrade är jag den första att skriva under på

Anmäl
2010-11-02 12:39 #16 av: Leffe

Skattesänkningar ger mer pengar till konsument att handla för vilket ger mer pengar till företag som måste öka sin produktion vilket ger fler nyanställningar vilket gör att fler får jobb vilket ger mer skatteintäkter och mindre utgifter till arbetslösa och till infrastrukturarbete. Samhället sparar då massor som kan användas till att göra samhället bättre för alla.

Så länge alla funktionshindrade och deras olika föreningar håller truten bryr sig inte politikerna om dem och de blir en glämd grupp. Alla som betalar medlemsavgifter till olika handikappsföreningar borde kräva att dessa föreningar gör något utåt och inte sitter på sina hästar och håvar in pengar. Tänk att till och med där handlar det om fördelningspolitik

Anmäl
2010-11-02 12:55 #17 av: [SvenA]

Men om man sänker skatterna hela tiden så får samhället inte in några pengar alls tilslut och då har vi inget at fördela

För som det nu är så har vi en massa skatteavdrag både till höger och vänste och samtidigt så vill ingen betala skatt överhuvudtaget och är det ingen som betalar skatt så fins det i slutändan inget att födela heller

Anmäl
2010-11-02 13:02 #18 av: Leffe

Vem har snackat om "hela tiden"?

Anmäl
2010-11-02 13:28 #19 av: [SvenA]

Det är bara att titta sig runt i landsting och kommunerna det är faktiskt inte bara staten som tar in skatter

Anmäl
2010-11-02 14:18 #20 av: Leffe

Ja men titta - då kommer det ju in skatter, men de fördelas som sagt helt fel

Anmäl
2010-11-02 16:58 #21 av: [SvenA]

Men även dom vill sänka skatterna ännu mera. Så även här kommmer inkomsterma att försvinna om dom får hålla på.

Anmäl
2010-12-11 01:32 #22 av: [Beavis]

Jag orkade inte leta efter en mer relevant artikel, Men denna duger rätt bra. Detta är ett lysande exempel på våra empatiska och medkännande socialchefter och politiker som fibblar för att få ner utgifter på de svaga i samhället. Varav visa har arbetat hårt och dragit på sig sina skador och sjukdomar på detta vis. Nekades Sjukersättning och Socialbidrag trots multisjukdom

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-11 10:28 #23 av: [SvenA]

Det finns hur många sådana fallrunt om i landet det är därför så underligt att det inte är större protester mot den sociala nedmonteringen som pågår runt om i vårt land.

Man borde gå man ur huse och verkligen demonstrera mot detta. men man sitter helt tysta i sina bostäder.

Anmäl
2010-12-11 16:11 #24 av: [Beavis]

Det är ju sköt dig själv och skit i andra mentaliteten som är på modet nu. Det är bevisat att socialism inte funkar, och den senaste krisen i ekonomin borde ju visa att kapitalismen inte heller funkar särskillt bra. Så nu är det var man för sig själv och då gäller det att utnyttja de man kan till max och sedan gå vidare till nästa. De som inte klarar det fysiskt eller mentalt lämnas till sitt öde att dö eller utnyttjas.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-11 16:46 #25 av: [SvenA]

Nu tvingas Jan söka ett arbete

Jan Gustafsson, 43, är rullstolsburen och blind.

Han genomgår 20 ­timmar dialys varje vecka i väntan på en ny njure.

Nu tvingas han ut i arbetslivet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8263931

Anmäl
2010-12-11 19:29 #26 av: [Beavis]

Han måste vara högvilt på arbetsmarknaden. Nästan så jag känner flåset i nackan....

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.