Allnänt/Övrigt

Byta bostad?

2010-12-27 11:36 #0 av: [SvenA]

Byta bostad kan vem som helst göra, säger dom flesta. Men det kan inte funktionshindrade göra hur som helst.

Har man ett funktionshinder som innebär att man har behov av någon form av insats från samhällets sida. kan man inte byta bostad hur som helst. Det förhindras effektivt av den nuvarande lagstiftningen. Detta trots att FN konventionen om mänskliga rättigheter för funktionshindrade personer klart säger att man har rätt att bosätta sig vart man vill.

Det som förhindra funktionshindrade med visst hjälpbehov från att kunna byta bostad är att det i den nuvarande Sociallagstiftningen säger att: det är den kommun man bor i som ska stå för kostnaderna av hjälpinsatserna i den kommun man flyttar till. Och säger den nuvarande kommunen man bor i, "Nej till att stå för kostnaderna" i den kommun man vill flytta till så är man livegen i den nuvarande kommunen.

 

Anmäl
2010-12-27 14:41 #1 av: Leffe

Jag tycker det är fel att kommunerna har hand om detta. Det ska vara lika över hela landet. Alltså det är staten som ska hand om det. Då kan inte text tolkas olika med mera. Tyvärr är det så att så länge vi har det på det här sättet  så tolkas allt olika från kommun till kommun beroende på vad respektive kommun känner att de vill göra och vad de har råd till att göra

Anmäl
2010-12-27 15:43 #2 av: [SvenA]

Det är inte bara kommunerna som kan vara hindret. för det är som så att Har du fått bostadsanpassning i den nuvarande bostaden. Så kan du inte få det i nästa bostad som du flyttar till

Man får bara bostadsanpassning en gång. Sedan måste det vara något helt nytt hinder som behöver anpassas.

Man kan exempelvis få dörröppnare i den lägenhet man bor i. Men flyttar man till ny bostad så får man inte bostadsanpassning i den nya bostaden med en dörröppnare.

 

Bostadsanpassningen är en statlig verksamhet så det är både staten och kommunerna som är boven i dessa ärenden.

Anmäl
2010-12-27 21:06 #3 av: [Beavis]

Jag hade faktiskt som projektarbete en gång i tiden att skapa en hemsida för yte av handikappanpassade bostäder. I stil med Björnbytare mfl. När jag gick en kurs i webbdesign, sidan blev aldrig helt klar men jag har funderat på att någongång färdigställa den och lägga ut den.

Tanken var då att personer med handikappanpassade bostäder som vill flytta då skulle kunna söka på den efter andra i den kommunen/stadsdelen som vill flytta dit där du bor för tillfället eller eventuellt fixa till en byteskarusell där.

Den föll på att jag inte är tillräckligt bra på att skriva ikoder och göra chattar och anslagstavlor för annonser. Behövde en bättre Webbserver också.

Intressant där att kommuner och stat inte vill se oss flytta osv, den aspekten hade jag inte ens tänkt på. Jag bor själv i en anpassad lägenhet därav mitt intresse för bostadsbye då jag inte har förstahandskontraktet, Utan det har kommunen som hyr ut i andra hand till mig. Lysande sickan! Men har kanske att göra med det där ni säger om att kommunen är ekonomiskt ansvarig för mig? om jag får något ryck o slutar pröjsa hyran eller nåt?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-28 09:42 #4 av: [SvenA]

Du bor troligtvis i en bostadsrättförening där kommunen äger ett antal lägenheter i därav andrahandskontraktet

Anmäl
2010-12-28 16:53 #5 av: [Beavis]

#4 Nix så är det inte området jag bor i är Hyreshus. Och min lägenhet är en hyresrätt det står så i mitt avtal. Jag tror att det är gjort så pga allt för många som bor i dessa lägenheter inte visat sig vara kapabla att sköta sina hyresavtal och det uppstått skulder.

 

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-28 17:51 #6 av: [SvenA]

Det är annars vanligt att kommunerna har köpt ett antal lägenheter i föreningen i samband med att man byggde husen så är det här där jag bor hela servicehuset ingår i en bostadsrättsförening

sedan hyr kommunen ut sina lägeheter till dom boende

Anmäl
2010-12-29 05:06 #7 av: [Beavis]

Okej, ja du kan ju ha rätt iof? jag har inte forskat så mycket i ärendet. Men jag betalar ju hyran rill kommunen och vad de sen gör av pengarna vet jag ju inte? men i hyeskontraktet har jag för mig att det står ekeröbostäder/ekerökommun eller nåt?

Hur som helst får jag inte byta bort den hir som helst då jag hyr i andra hand och det är en handikapplägenhet.

Därav uppstod ursprungligen tanken att skapa en hemsida där personer i min situation skulle kunna byta lägenheter med varandra ifall man vill flytta?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-29 11:13 #8 av: [SvenA]

Det är en av anledningarna med denna typ av kontrakt att man inte ska kunna annvända den som bytesobjekt¨så man sitter fast även på detta sättet

Kommunerna motarbetar oss alltså även i dessa fall

Det är som jag säger kommunerna är det största hotet mot vår frihet som funktionshindrade vi är tvungna att bo i en kommun hela tiden och har inte den friheter som övriga befolkningen har

Anmäl
2010-12-29 17:37 #9 av: [Beavis]

Jag står ju i bostadskön också. men som arbetslös är det rätt lönlöst i stockholm. Det finns ju inga lägenheter i länet. Och det flyttar in fler och fler hela tiden som driver upp priser och hyror samt tar det lilla som finns.

Tanken var ju med sidan att man kanske kan skapa ett kryphål? Ju mer jag tänker på det ju mer motiverad blir jag att försöka ta upp och färdigställa sajten.

Om någon härinne skulle vara intresserad av att hjälpa till och kan webprogramering i någon form är ni välkomna att skicka ett PM.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-29 18:02 #10 av: [SvenA]

Varför inte starta en sajt här på i fokus med detta

Anmäl
2010-12-30 17:01 #11 av: [Beavis]

Det är en tanke det med. jag tänkte inte ens i de banorna. Jag ville ha något fristående och behöver hjälp att skapa en databas för att göra en chatt och en anslagstavla, och självklart en serverplats.

Men vi skulle ju kunna skapa ett intresseområde för det eller en tråd under något av de andra här på de sajter vi sköter här på ifokus? sen kan man ju bygga ut det eller länka till en riktig sida osv....

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-12-30 17:37 #12 av: [SvenA]

Kom med ett bra förslag så lägger vi upp det här

du kan skapa det i en dold grupp så länge

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.