Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 15132 ggr
[SvenA]
1/1/11, 6:21 PM

Neuropatiska sjukdomar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Neuropati är ett samlingsbegrepp av olika sjukdomar som drabbar nervsystemet. Dessa olika sjukdomar kan orsaka mer eller mindre rörelsehinder.

Så här skriver Wikipedia om detta:

Neuropati är medicinsk benämning på nervskador. Sådana nervskador kan till exempel uppkomma vid arbete med handhållna verktyg som vibrerar (förekommer i fordonsverkstäder, Byggarbete, verkstadsindustri, tand- och fotvård med mera). Neuropati orsakas också av till exempel diabetes. Tidig upptäckt av begynnande neuropati är mycket viktig för att genom förebyggande åtgärder förhindra permanenta skador. Multifrekvensvibrametri är mycket tillförlitlig metod för att säkerställa tidig upptäckt och för att kunna följa neuropatins utveckling över tid med kvantitativa mätetal.

Annons:
[SvenA]
1/1/11, 6:34 PM
#1

Här kommer en av dessa sjukdommar

Perifer neuropati

Perifer neuropati är den vanligaste formen av neuropati. Den märks oftast i underben och fötter. Händer, axlar, höfter och händer kan också påverkas.

Denna sjukdom drabbar en del diabetiker

läs hela artikeln här

[SvenA]
1/1/11, 6:41 PM
#2

Här har vi ytterligare en sådan sjukdom

Multifokal motorisk neuropati

Orsak till sjukdomen/skadan

Multifokal motorisk neuropati är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunsystemet angriper kroppens egna vävnader, i detta fall nervtrådar i muskelnerverna. Många med sjukdomen har antikroppar riktade mot fettämnen (glykolipider) som finns på nervtrådarnas yta. Ungefär en tredjedel har antikroppar mot glykolipiderna GM1 och GM2. Dessa två glykolipider förekommer i hög koncentration i de så kallade Ranviernoderna, små mellanrum mellan myelinskidorna (fettskidorna) längs med muskelnervernas nervtrådar (axon). Antikroppar riktade mot dessa glykolipider tros orsaka en inflammation som blockerar den elektriska signalöverföringen i muskelnerverna och leder till muskelsvaghet. Antikropparna skadar nervtrådarnas elektriska egenskaper, men skadan är oftast inte så omfattande att själva nervtrådarna helt förstörs. På längre sikt och om sjukdomen inte behandlas kan inflammationen dock leda till en permanent skada av nervtrådarna och till en bestående förlust av muskelvävnad (muskelatrofi).

Orsaken till att det bildas anti-glykolipidantikroppar är oklar. Hos några har antikroppsbildningen sannolikt orsakats av en tidigare genomgången maginfektion av Campylobacter jejuni, en bakterie som bär liknande fettämnen på sin yta.

Läs här vad socialstyrelsen skriver om denna sjukdom

[SvenA]
1/1/11, 6:59 PM
#3

Här har vi ytterliggare en sjukdom som tillhör detta ämne

Hereditär neuropati med kompressionsneuropatier

Orsak till sjukdomen/skadan

Ärftlig tryckkänslig neuropati beror på en förändring (mutation) av ett arvsanlag (gen) på kromosom 17 (17p11.2-12). Cirka 80 procent av alla med sjukdomen har en förlust av ett fragment (deletion) i den ena kromosomen i kromosompar 17. Detta fragment innehåller den gen som styr bildningen av äggviteämnet perifert myelinprotein (PMP22). Hos några familjer har man i stället för förlust av ett fragment funnit en mindre förändring i samma gen. Sjukdomen kan då få ett något annorlunda förlopp. PMP22 är en viktig byggsten i den perifera nervens isoleringsskikt (myelinskidan). Myelin har stor betydelse för nervens förmåga att fortleda impulser. Brist på PMP22 medför försämrad funktion och ökad tryckkänslighet hos nerven. Mekanismerna för varför det blir så är ännu inte helt kända.

Vid en skada som innebär en ökning av arvsanlaget för PMP22 (genom en duplikation, vilket är en fördubbling av samma område på kromosom 17) och även vid andra förändringar i samma arvsanlag uppkommer en annan ärftlig sjukdom, Charcot-Marie-Tooths sjukdom (CMT1A).

Här har vi hela artikeln

[SvenA]
1/1/11, 7:06 PM
#4

Är det någon av er besökare som har någon neuropatisk sjukdom så berätta gärna vad det är och vad det innebär att leva med denna sjukdom

Det är värdefullt om vi alla kan hjälpas åt och beskriva hur det är att leva med en sjudom som gör oss helt eller delvis rörelsehindrade

Genom att vi hjälps år så kan vi hjälpa andra i samma situation till ett bättre liv

[Beavis]
1/1/11, 7:25 PM
#5

Jag fick lite problem i händerna när jag hade arbetat mycket med att borra med hålsågen. Fick lite ryckningar och pirrningar i händerna en längre stund efter arbetets slut efter ett tag men som tur var var det inte permanent utan försvann.

[SvenA]
1/1/11, 10:17 PM
#6

Jag har en misstänkt polyneuropati enligt min reumatolog så jag hoppas på besked under våren om detta

Annons:
[Beavis]
1/2/11, 8:41 PM
#7

Okej det låter ju inget roligt

[SvenA]
1/2/11, 10:22 PM
#8

Det finns inga roliga sjukdomar men det är bara att gilla läget och göra det bästa av den situation som man har hamnat i.För annars kommer man bara att må ännu dåligare.

[SvenA]
2/17/11, 1:51 PM
#9

Har nu fått min dom. Det är Polyneruropati så nu gäller det att rätta in sig i ledet

[Beavis]
2/17/11, 9:20 PM
#10

Långa raka led. rak i ryggen med ett leemde

[SvenA]
2/17/11, 9:33 PM
#11

Självklart är det det som gäller

[Beavis]
2/18/11, 11:00 AM
#12

Jag beklagar verkligen, du har haft ett tufft liv med många sjukdomar. Men du är en kämpe

bernil55
2/18/11, 11:11 AM
#13

Tråkigt att du har detta också!

Liknar i mycket ms-problem men det kallas nog inte Neuropati på oss. Myelinet försvinner och nerver går av till slut, så nåt liknande blir det i alla fall. Inte trevligt.

Annons:
[SvenA]
2/18/11, 11:16 AM
#14

Det finns som sagt många likheter med MS och andra neurologiska sjukdommar

#12 Det är inget att beklaga det är bara att fortsätta i galenskaperna och inse fakta

[Beavis]
2/18/11, 12:16 PM
#15

Du får skriva lite om Polyneuropati också då. Du har ju  beskrivit flera andra sorter, men du missade den här sorten. Det vore intressant att få veta lite mer.

[SvenA]
2/18/11, 5:29 PM
#16

Här kan den som är intresserad av POLYNEUROPATI

läsa mera

Mysan59
4/21/11, 8:55 AM
#17

Jag är inte utredd på nåt sätt, men var hos läkaren för ca 1 år sedan för andra besvär och innan jag skulle gå så passade jag på och fråga om mina fötter som brännar/värker så förbaskat, speciellt när jag sitter eller ligger ner och då sa han att det var Polyneuropati.

Ibland gör det så ont när jag ska sova så inte ens täcket får nudda fötterna, får lägga dom utanför sängen helt enkelt.

Äter Behepan som hjälper lite grann, fast för tillfället har jag rätt mycket besvär med fötterna. Har inte diabetes.

[Beavis]
4/21/11, 10:55 AM
#18

#17 Jag kan rekomendera att göra som de gör på sjukhusen när man opererat fötter eller ben. De sätter in en ställning i sängen ser ut som en "tippad pall", ena sidan skall in under madrassen andra delen hänger då över benen och över den läggs då täcket. Du kan då ha mysigt täcke över övekroppen och benen men det lyfter täcket ifrån fötterna.

Eftersom du troligen inte har en sådan ställning hemma kan detta avhjälpas med exempelvis en pall då eller en lägre bänk med utrymme "under".

Lycka till

[SvenA]
4/21/11, 11:36 AM
#19

#18 Ett mycket bra tips

[Beavis]
4/21/11, 2:54 PM
#20

En lägre bänk införs då kanske med fördel på kortsidan, testa er fram

Annons:
Mysan59
4/23/11, 9:31 PM
#21

Tack för tipset Beavis!

[Beavis]
4/24/11, 9:50 AM
#22

Varsågod Mysan jag har använt denna metod flera gånger, det fungerar bra

Mysan59
4/24/11, 11:42 AM
#23

OK ska försöka fixa till det där. Du vet alltså hur det känns med andra ord. Lite skönt att höra på nåt sätt, för jag känner ingen annan som har såna här besvär…

[Beavis]
4/24/11, 1:14 PM
#24

Jag har ju inte neuropati men jag har opererat fötter och ben flera gånger och har då varit både gipsad eller legat med sydda ben. Och man var ju hemma på permission ibland eller så blev man utskriven och då fick man hitta på McGyver metoder för det var inte bekvämt att fastna i täckena med det.men pallar, stolar mindre bord eller bänkar funkar utmärkt huvudsaken att det blir ett tält över benen.

Edit: Rättade massa stavfel

Mysan59
4/24/11, 5:19 PM
#25

Jaha ok då förstår jag, låter väldigt jobbigt.  Då gäller det bara att hitta nåt litet och bra att använda.

[Beavis]
4/24/11, 5:31 PM
#26

Det Viktigaste är ju Bredden eller längden på benen på det du använder tror jag.

[SvenA]
4/24/11, 7:57 PM
#27

#17 Du bör försöka få reda på grundorsaken till din polyneuropati Det kan vara så enkelt som B12 brist det är vanligt att detta ger polyneuropati tydligen

Annons:
Mysan59
4/24/11, 8:47 PM
#28

#27 Jo det kan nog vara så, för jag kan inte hitta någon annan orsak. Och Behepan är ju mot B12 brist.

Upp till toppen
Annons: